Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/tu
STA/tu
04.09.2014 07:56:30
Deli članek:

Serena in Nole brez težav

Reuters

Serena Williams se je uvrstila v polfinale OP ZDA. Branilka naslova je v četrtfinalu s 6:3 in 6:2 premagala Italijanko Flavio Pennetta. Polfinale sta si zagotovila tudi Japonec Kei Nišikori in Srb Novak Đoković.

Williamsova se je v polfinale prebila brez izgubljenega niza. Prva igralka sveta proti Italijanki ni imela prav nobenih težav in je z 32 leti postala druga najstarejša igralka v polfinalu New Yorka po Martini Navratilovi, ki je leta 1994 v njem igrala s 34 leti.

Petkratno zmagovalko turnirja v petek v polfinalu čaka Rusinja Jekaterina Makarova, ki je bila s 6:4 in 6:2 boljša od Belorusinje Viktorije Azarenka. Drugi polfinalni par sestavljata Kitajka Peng Shuai in Danka Caroline Wozniacki.

"To se mi zdi kot šala, saj sem letos slabo igrala na največjih turnirjih. Rekla sem si, bolje, da se osredotočim na igranje dvojic, saj med posameznicami tako ali tako ne bo šlo. Nisem verjela, da bom šla čez drugi krog, zato sem si pripravila rezervni načrt, ki mi je pomagal, da sem se sprostila in zaigrala bolje," je po zmagi v četrtfinalu dejala Williamsova, ki se bo zdaj pomerila z Makarovo.

Leta 2012 jo je v četrtem krogu OP Avstralije že premagala. "Makarova se dobro premika po igrišču. Ne gleda na to, s kom igra, zmeraj da od sebe sto odstotkov. Ima odličen servis, za katerega nikoli ne veš, kam bo šel. Tudi njen backhend je vrhunski, prav tako pa je izboljšala igro na forehandu," je še dejala Američanka.

Polfinalni nastop si je zagotovil tudi Kei Nišikori. Japonec je s tem postal prvi predstavnik svoje države, ki bo zaigral v končnici turnirja za grand slam.

Štiriindvajsetletnik je v četrtfinalu po štirih urah in 15 minutah srditega boja s 3:6, 7:5, 7:6 (7), 6:7 (5) in 6:4 ugrnal 29-letnega Švicarja Stanislasa Wawrinko, sicer zmagovalca letošnjega Australian opna.

"Bil sem nekoliko utrujen, ampak prav uživam v tem, ko se dvoboj prevesi v pet nizov," je po preboju v polfinale dejal Japonec Nišikori.

Japonec se je po poškodbi stopala na igrišča vrnili šele nekaj tednov pred začetkom turnirja v New Yorku, že pred dvema dnevoma pa je proti Kanadčanu Milosu Raonicu prav tako igral pet nizov. Dvoboj je trajal kar do 2.26 zjutraj, s čimer sta Japonec in Kanadčan izenačila rekord v najdlje odigranih dvobojih, saj sta podobno dolgo leta 1993 igrala že Mats Wilander in Mikael Pernfors, leta 2012 pa še Philipp Kohlschreiber in John Isner.

Nišikori se bo v soboto v polfinalu pomeril s prvim igralcem sveta Novakom Đokovićem. Srb je premagal Škota Andyja Murrayja s 7:6 (1), 6:7 (1), 6:2 in 6:4.

Đoković je v Flushing Meadowsu na zadnjih štirih turnirjih vselej igral v finalu, to pa je njegova osma zaporedna uvrstitev v polfinale. Leta 2011 je turnir tudi osvojil, proti Murrayju je vknjižil že 50. zmago v New Yorku.

"Zelo sem vesel, da sem spet v polfinalu. Vedel sem, da bo dvoboj težak in res me veseli, da sem se prebil naprej," je po 13. zmagi v 21 medsebojnih dvobojih proti olimpijskemu prvaku Murrayju dejal Đoković. "Je zelo nadarjen igralec, ampak zdaj bi le rad šel spat, namesto da o tem govorim," je dejal Đoković, ki je dvoboj z Murrayjem končal ob 1. uri in 16 minut zjutraj po lokalnem času.