Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jč
03.09.2014 21:41:14
Deli članek:

Pestro na Hrvaškem

Minuli podaljšani konec tedna je bil na hrvaškem povsem v znamenju hokeja na travi.

Začelo se je z otvoritvijo nove hokejske površine na Trešnjevki, kjer je bila ob tej priložnosti zbrana vsa evropska hokejska smetana s predsednico EHF, Nizozemko Marijke Fleuren na čelu. Ta je bila v družbi gospoda Normana, ki je pri EHF zadolžen za razvoj, predsednika nizozemske hokejske zveze, prisotni pa so bili tudi številni športni delavci mesta Zagreb, kakor tudi vse mlado in staro iz hrvaškega hokejskega življa. Prav nizozemska hokejska zveza je bila donator vodne 'umetne trave' in to tiste, na kateri se je v Amsterdamu igralo svetovno prvenstvo.

V takem čudovitem vzdušju so se znašli naši hokejski naraščajniki, saj so Hrvati hokejski večer posvetili mladim. Najprej so se slovenski 14-letniki pomerili z domačimi vrstniki in bili poraženi z 1:5, predvsem zaradi pretirane individualne igre. Toda tudi to tekmo je zaznamoval naš strelec edinega zadetka Filip Bencik, ki je povsem iz mrtvega kota našel prazen prostor med prečnikom in vratarjevo glavo in dosegel zadetek, ki je izzval navdušenje pri vseh prisotnih. Po svečanem ceremonialu so se pomerile še dekleta iste starosti. V tem srečanju so izrazito premoč na igrišču tekom celega srečanja imela naša dekleta in z dvema zadetkoma Tjaše Vrečič povsem zasluženo slavile.

SVEČANO TUDI V ZELINI
Vsega dan po svečanosti v Zagrebu, kjer so na Trešnjevki svečano predali namenu novo hokejsko travnato površino, so svečanost imeli tudi v bližnji Zelini. Mestece z 11 tisoč prebivalci je namreč dobilo nov hokejski center s povsem novim hokejskim igriščem. Klub, ki ima okrog 250 aktivnih igralcev, je s tem postal močan hokejski center, ki bo pomembno krojil dogajanja v hrvaškem hokeju na travi. Ob tej priložnosti so v Zelini pripravili pravi hokejski praznik, ki so se ga udeležili vsi trije slovenski klubi.

Tokratno gostovanje slovenskih predstavnikov je bila generalka pred prihajajočim prvenstvom v srednjeevropski ligi (interligi) in domačem prvenstvu. Zaznamovalo pa ga je spoznanje, da so vsi slovenski klubi odpotovali v Zelino zelo pomlajeni. Vsi so namreč zaradi kadrovskih težav vključili mlade igralce. Temu primerni so bili tudi rezultati. Še najučinkovitejši so bili igralci Moravskih Toplic, ki so kot zmagovalec v svoji skupini prišli v polfinale, tu naleteli na razigrano Trešnjevko, nato pa bili v tekmi za tretje mesto poraženi z znancem iz skupinskega dela, ekipo Zeline. Na turnirju je za novi klub zaigral odličen mladinec Triglava Anže Fujs, ki bo v novi sezoni član avstrijskega WAC-a, kjer že igra njegov brat Gregor.

Če povzamemo dogajanja v Zelini in Zagrebu, moramo priznati, da so Hrvati naredili še en korak k popularizaciji hokeja na travi, s tem pa se še dodatno oddaljili od slovenskega hokeja. In če vemo, da se ustvarja še nekaj novih hokejskih središč, je le vprašanje časa, kdaj se bodo naši južni sosedje pojavili v vlogi hokejske velesile.

ZHNTS S PREHODNIM VODSTVOM
Zgodbo o vodenju Zveze za hokej na travi Slovenije bi kaj lahko primerjali z zgodbo o mitološkem ptiču Feniksu. Razlika je, da se je ta po vsakem samosežigu vrnil prerojen, slovenska hokejska Zveza pa z vsako volilno skupščino izgublja zagon.

Pa povzemimo tokratno dogajanje na ZHNTS. Pred dobrima dvema mesecema je takratno vodstvo ponudilo klubom nepreklicni odstop. In to v celoti. Ostal je le vodja Tekmovalne komisije Gorazd Zajc. Sedanji hokejski statut pravi, da z odstopom predsednika odstopijo tudi vsi ostali iz vodstva Zveze, a seveda imajo možnost, da nadaljujejo v novem predsedstvu. Tokrat ni bilo tako. Nepreklicno je torej odstopilo celotno vodstvo in to tako, da tudi zapušča hokej na travi. V razpravi o razlogih za odhod je bilo v precej žolčni polemiki pojasnjeno, da je vodstvo odstopilo zaradi nevključevanja klubov v zastavljene načrte in posledično neizpolnitev zastavljenih ciljev.

Tu pa je nastal problem. Klubi namreč niso imeli kandidatne liste, niti ni bilo kandidata za vodenje med prisotnimi delegati. To pa je pomenilo, da brez vodstva zveze ta ne more delovati in seveda ne more potekati niti prvenstvo niti kakršnakoli druga komunikacija, na primer z EHF. Tega so se zavedali tudi predstavniki klubov in tako med sabo oblikovali novo predsedstvo, ki bi naj Zvezo vodilo do redne volilne skupščine, ki bo aprila naslednje leto. Tako so se zmenili, da bo vlogo predsednice prevzela Sandra Gumilar, podpredsednik bo Matjaž Potokar, delo generalne sekretarke pa bo prevzela Mateja Grah. Imenovali so tudi ostale organe v komisijah in tako poskrbeli, da Zveza normalno deluje.

V klubih pa še naprej vlada hudo razočaranje nad odločitvijo dosedanjega vodstva, tudi zato, ker so bili z doslej storjenim zelo zadovoljni. Licenciranja, sodniška komisija, tekmovalna komisija, sodelovanje z EHF, vse to je odlično delovalo. Res pa je, da ni bilo na vidiku novih klubov, a tu bi sedanji klubi težko kaj prispevali zraven. Zato je trditev enega od udeležencev, da je 'to največji udarec hokeju v njegovem obstoju, blizu resnici.

A dejstvo je, da kar te ne ubije, te ponavadi še okrepi. Tako so že dan po skupščini klubi medsebojno kontaktirali in se obvezali, da morajo obstoječe stanje rešiti. Še več. Dobivali naj bi se vsake tri tedne, dokler se ne oblikuje novo vodstvo, ki bo imelo tvorno vizijo. In ker so ugotovili, da je to dobro za vse klube, ni razloga, da jim ne bi verjeli.