Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
06.07.2014 16:00:00
Deli članek:

Hvala, ker si mi dovolil zmagati

Novak Đoković in Petra Kvitova sta zmagovalca najprestižnejšega teniškega turnirja na svetu. V soboto je Čehinja brez težav opravila z mlado Kanadčanko Eugenie Bouchard s 6:3 in 6:0, Nole pa je imel težko delo z legendarnim Rogerjem Federerjem, na koncu je slavil s 6:7 (7), 6:4, 7:6 (4), 5:7 in 6:4.

Vsi so željno pričakovali veliki finale dveh (od treh) največjih igralcev sodobnega tenisa. Beograjčanu je nasproti stal sedemkratni zmagovalec na sveti travi, a je Nole po letu 2011 še drugič dvignil prestižni pokal.

Prvi niz je bil povsem odprt, igralca sta bila izenačena vse do podaljšane igre. V njej je Federer povedel s 3:0, a je Đoković izid poravnal na 4:4 ter nato povedel s 5:4. Zatem pa si je privoščil nekaj napak, tako da je Federer dobil prvi niz z 9:7. V drugem nizu je imel Đoković že v prvi igri dve priložnosti za break, a ju je zapravil, tako da je Švicar le dobil igro na svoj servis. A na novo priložnost za odvzem servisa Srb ni dolgo čakal, ta se mu je ponudila v tretji igri, takrat jo je tudi unovčil.

Prednost igre mu je uspelo zadržati do konca niza. V tretjem nizu sta bila igralca odlična na svoj servis, Đoković pa je bil uspešnejši v podaljšani igri. Srbu je kazalo še bolje po četrti igri drugega niza, saj je povedel s 3:1, a že v peti igri se je Federer vrnil v igro z re-breakom. Toda razburljivost je dobila novo razsežnost že v naslednji igri, ko je Švicar znova izgubil igro na svoj začetni udarec in Đokovića poslal pred vrata raja. Ta je vodil s 4:2 in celo s 5:2, a v naslednjih igrah vse to zapravil. Švicarju je pustil, da se je vrnil v igro, saj je ta serviral za izenačenje na 5:5. V enajsti igri je Đoković le prišel do zaključne žoge, ki je ni unovčil, tako da je Federer izenačil. Švicar je izkoristil psihološko prednost in mu v naslednji igri vzel servis ter nato na svoj začetni udarec izenačil na 2:2 v nizih.

V odločilnem nizu sta oba spet pokazala vrhunski tenis (v celotnem dvoboju je imel vsak manj kot 30 neizsiljenih napak), ob koncu pa je bil za odtenek boljši, tako psihično kot fizično, Đoković, ki je za zmago dobil ček za 2,2 milijona evrov. Nole ima zdaj sedem naslovov na grand slamih, od danes naprej pa bo tudi številka ena svetovnega tenisa. In potem je hlipajoč spregovoril občinstvu na osrednjem igrišču All England kluba: »Vse skupaj je zelo čustveno. Najprej bi Rogerju čestital za izjemen turnir in izjemen finale. Je velik športnik in spoštujem vse, kar je naredil do zdaj.« Potem se je obrnil k Federerju in mu, malce v šali in malce zares, dejal: »Hvala, ker si mi pustil zmagati. Po izgubljenem četrtem nizu se je bilo težko zbrati za petega, ampak mi je uspelo. Vedno sem sanjal o osvojitvi tega turnirja, ki je najboljši v sezoni, največ vreden. Zmago posvečam moji bodoči ženi in mojemu bodočemu otroku, pa tudi lani preminuli moji prvi trenerki Jeleni Genčić.«

Federer, spet je bil džentelmen kot vedno, pa je bil presenečen, da je lahko odigral pet nizov: »Odličen finale, ne morem verjeti, da mi je uspelo izsiliti peti niz, ko mi je že zelo slabo kazalo. Na koncu si je Novak to zmago zaslužil. Užival sem in vidimo se naslednje leto.«

Čehinja Petra Kvitova pa je v soboto v ženskem finalu po zgolj 55 minutah premagala Kanadčanko Eugenie Bouchard in drugič po letu 2011 osvojila ta turnir (takrat je dvignila krožnik Venus Rosewater po presenetljivi zmagi nad Marijo Šarapovo). »Zelo vesela sem zmage in ponovitve uspeha izpred treh let. Trener je pripravil dobro taktiko. Lepo je ponoviti zmago. To je tudi lepa čestitka očetu, ki praznuje rojstni dan,« je po drugi zmagi v prav toliko obračunih z Bouchardovo dejala Kvitova.

Jutri bo na lestvici WTA napredovala na četrto mesto. Petra je bila v petem finalu grand slamov prepričljivo boljša od tekmice, ki pred tem na turnirju ni izgubila igre. »Petra je igrala fantastično oba tedna. Težko je bilo igrati, vendar sem ponosna na svoje igre pred tem,« je takoj po nastopu dejala razočarana Bouchardova, ki si je želela več, vendar najstnica v finalu ni bila dorasla tekmici. V kraljevski loži je finale spremljala tudi britanska princesa Eugenie, po kateri je Bouchardova dobila ime.