Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Pocak
Tamara Pocak
06.07.2014 13:46:59
Deli članek:

Svetovna liga: zadnji in odločilni dan

FIVB

Danes bodo na sporedu še zadnje tekme skupinskega dela, ki bodo določile, katere reprezentance se bodo za laskavi naslov pomerile v italijanskih Firencah.

Italija, ki je predvsem na začetku tekmovanja pokazala izjemno pripravljenost, si je svoj nastop med šesterico najboljših zagotovila že kot gostiteljica zaključnega dejanja. V predzadnjem krogu skupine A je to nekoliko presenetljivo, a glede na prikazanano, povsem zasluženo, to uspelo Iranu, ki ga vodi srbski strokovnjak Slobodan Kovač. Napredovanje si bo zagotovila tudi tretjeuvrščena ekipa te skupine, za to zlata vredno vstopnico pa se borita dve velesili, ki nista navdušili. Poljska je trenutno na tretjem mestu s 17 točkami na 12 tekmah, sledi ji Brazilija s 14 točkami, a s tekmo manj. To v praksi pomeni, da mora Brazilija za nastop med elito Italijo premagati s 3:0 ali 3:1. 

Udeleženci zaključnega turnirja (Firence, Italija; 16. do 20. julij)
Skupina A: Iran, Italija (gostiteljica), Brazilija ali Poljska
Skupina B: ? - Rusija ali Srbija ali ZDA
Zmagovalka F4 skupin C, D, E: Avstralija (gostiteljica), Belgija, Francija; Nizozemska ali Portugalska

Zapleten je tudi položaj v skupini B, kjer se za dve mesti borijo tri ekipe - Rusija in ZDA imata po 21 točk, Srbija pa ima točko manj. Srbi so na včerajšnji tekmi v Novem Sadu že pokazali zobe in Američane premagali brez izgubljenega niza, to pa bodo morali ponoviti še enkrat. Rusi, ki se počasi sestavljajo, bodo imeli vsaj na papirju lažje delo, saj se bodo pomerili z Bolgari, ki niso več v igri za najvišja mesta. 

FIVB

Še eno vprašanje drugokategornikov

To je torej pet udeležencev, šestega pa bo določil zaključni turnir skupine 2 oziroma zmagovalke skupin C, D in E, ki veljajo za nekakšni drugi kakovostni razred. In kdo se bo udeležil tega turnirja? Poleg gostiteljice Avstralije sta si mesto že zagotovili Belgija in Francija. V skupini E pa se bo zadnji dan bila bitka med Portugalsko in Nizozemsko. Slednji imajo pred zadnjo tekmo s Čehi 2 točki prednosti. Portugalci se bodo pomerili s Korejo.