Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
tp
tp
05.07.2014 22:12:46
Deli članek:

Zmaga in prvo mesto z grenkim priokusom

Nikola Miljković

Na prvi tekmi 5. kroga evropske lige je slovenska moška reprezentanca s 3:1 (19, 17, -23, 22) premagala Makedonijo in si s tem zagotovila prvo mesto v skupini B.

Izjave slovenskih odbojkarjev in strokovnega vodstva, da bosta tekmi z Makedonijo najtežji in najbolj izenačeni, so se izkazale za resnične. Po hitrem vodstvu slovenske izbrane vrste z 2:0 je namreč sledil manjši padev v zbranosti varovancev Luke Slabeta in na koncu so se morali za zmago, ki jim zagotavlja prvo mesto v skupini, pošteno potruditi.

Slovenija - Makedonija 3:1  (19, 17, -23, 22)
Maribor - dvorana Lukna. 200 gledalcev. Sodnika: Porvaznik (Slovaška) in Momirov (Bolgarija).
Slovenija: Gasparini 21, Plot, Mijatovič, Koncilja 4, Klobučar, Pokeršnik, Ropret, Urnaut 15, Čebulj 19, Jereb 6, Pavlovič 6, Štern.
Makedonija: Angelovski, G. Gjorgijev 3, N. Gjorgijev 14, Milev, Despotovski, Ljaftov 2, Simovski 17, Klopčeski 1, Nikolov 7, Karanović 7, Gjorgjevski 1, Mihailov 1.
Lestvica skupine B
1. Slovenija 21 točk, 2. Makedonija 17, 3. Avstrija 9, 4. Turčija 6, 5. Danska 1.

Za nameček pa je naporen ritem tekem terjal svoj davek v obliki poškodb. Na enem od treningov pred tekmo si je namreč prst zlomil Jani Kovačič, za katerega je tekmovanje v evropski ligi končano, Slabe ni mogel računati na Alena Šketa, ki ima težave s kolenom, Jan Pokeršnik si je dan pred tekmo poškodoval gleženj, da bi bila mera težav polna, pa si je na ogrevanju gleženj zvil še Gregor Ropret. Tik pred zdajci je moral tako na pomoč vskočiti novopečeni član ACH Volleyja Matija Jereb.

Slovenski odbojkarji so odlično začeli uvodni niz. S silovitimi začetnimi udarci so vnašali zmedo v ekipi na drugi strani mreže. Točke so osvajali v serijah in ob prvem tehničnem odmoru vodili z 8:3. Tudi v nadaljevanju vnema domačih odbojkarjev ni popuščala, še naprej so igrali zbrano, odločno in zanesljivo. Tekmeca so prekašali v vseh prvinah odbojkarske igre in si do drugega tehničnega odmora priigrali šest točk prednosti. Selektor gostov Žarko Ristoski je posegel tudi po menjavah, a je slovenska reprezentanca še naprej igrala izvrstno in osvojila niz. Podobno je bilo tudi v nadaljevanju, ko je slovenska vrsta pokazala, kako dobre izvajalce začetnih udarcev ima, to pa je bil že pred tekmo pekleni načrt varovancev Luke Slabeta.

Nikola Miljković

Luka Slabe, selektor Slovenije:
"Zadovoljen sem z igro in zmago, s katero smo si zagotovili prvo mesto v skupini. Pohvalim lahko vse fante, predvsem Matijo Jereba, ki je zaigral hrabro in tudi uspešno. Naši odbojkarji so dobro izvajali začetne udarce, saj so dosegli kar 16 asov, bili pa so tudi zelo učinkoviti v napadu. Slabše so izvajali taktične začetne udarce in tudi igra v bloku ni bila najboljša. V jutrišnji tekmi bosta priložnost za igro dobila tudi Dane Mijatovič in Jan Klobučar, saj sta si moje zaupanje tudi zaslužila."

Kot je to že nekoliko v navadi, so domačini, ki jih je v dvorani Lukna spremljalo kakšnih 300 gledalcev, v nadaljevanju popustili in tudi zahvaljujoč napakam v sami končnici so izgubili šele prvi niz v evropski ligi. In izkazalo se je, da vsaj do današnje tekme tudi edinega, saj so se uspeli v še enem izenačenem nizu na koncu izogniti nepotrebnim zapletom. Jasno je že, da je Slovenija tako osvojila prvo mesto v skupini B, Makedonija pa drugo. Tekmec Makedoncev v polfinalu bo Črna gora, ki si je že zagotovila prvo mesto v skupini A, Slovenija pa na svojega tekmeca še čaka. V primeru zmage Grčije nad Črno goro, bodo Grki tisti, ki jim bodo stali na poti do finala, v nasprotnem primeru bodo to Romuni.