Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Srečko Ferlež
Srečko Ferlež
0 20.09.2019 13:01:10

Svetovni dan študentskega športa

SUSA
20. september je mednarodni dan študentskega športa in spodbuja različne športne aktivnosti med študentsko populacijo. Tudi Slovenska univerzitetna športa zveza (SUSA) je na ta dan, s svojimi članicami, pripravila različne aktivnosti in mlade, predvsem študente, spodbujala k aktivnemu preživljanju prostega časa.

V sklopu mednarodnega dne študentskega športa (International day of university sport - IDUS), ki ga v sodelovanju z Mednarodno univerzitetno športno zvezo (FISU) organizira SUSA s svojimi članicami, so bili izvedeni pohod na Šmarno goro, pohod na Pohorje in testi motoričnih sposobnosti, ki so se izvajali v Centru dnevnih aktivnosti, v Kopru.

Pohod na Šmarno goro
Najbolj zgodnji so bili študenti in ljubitelji pohodništva iz Ljubljane in okolice. SUSA je skupaj s Centrom za obštudijsko dejavnost Univerze v Ljubljani, Študentskimi domovi v Ljubljani in Evropsko univerzitetno športno zvezo (EUSA) za študente pripravila jutranji pohod na Šmarno goro. Več kot 20 pohodnikov se je pod vznožjem Šmarne gore zbralo že ob 5:45 in se povzpelo na priljubljeno izletniško točko na robu slovenske prestolnice.

Ena od študentk, ki se je udeležila jutranjega pohoda na Šmarno goro je bila Neža Vrečar, študentka Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT), ki je sicer tudi aktivna košarkarica. Razlogi, zakaj je odšla zgodaj zjutraj na priljubljeno pohodniško točko Ljubljančanov, so naslednji: »V prvi vrsti sem se tega pohoda udeležila, ker sem želela doživeti sončni vzhod s pogledom na Ljubljano. Sicer sem mislila, da bo nekoliko bolj toplo, a sem v dobri družbi hitro pozabila na mraz.«

Tudi Eva Jamnik, študentka Fakultete za šport, se je udeležila pohoda ob počastitvi mednarodnega dneva univerzitetnega športa in povedal, da večkrat obišče Šmarno goro, čeprav obiskuje Fakulteto za šport, kjer je športnih aktivnosti na pretek. »Tudi jaz treniram košarko in sem mnenja, da ni en šport vse. Pomembno je, da na športno aktivnost gledamo širše. Zelo rada preizkušam različne aktivnosti in ena od teh je tudi hoja, kot je bila današnja na Šmarno goro. Sicer grem sama večkrat z družino na ta priljubljen hrib, zato mi današnji pohod ni predstavljal pretirano velikega izziva.«

Kljub temu, da se študijsko leto še ni začelo, imajo aktivni športniki-študenti kar nekaj usklajevanj med študijem in treningi. »Treniram košarko in včasih je precej usklajevanj s študijskimi obveznostmi, a do sedaj mi je uspelo urediti vse obveznosti. Večkrat je precej naporno, a zaenkrat še gre. Verjamem, da se bom lahko na podoben način organizirala tudi v prihodnje,« je pozitivno razmišljala Neža Vrečar.

»Športna aktivnost oz. trening me odvrneta od razmišljanja o težki snovi ali izzivih s katerimi se soočam pri učenju. Po aktivnosti se lahko z veliko energije naučim bistveno več, kot če bi več ur sedela v zaprtem prostorju,« je razložila Eva Jamnik.

»Zmotno je prepričanje, da če si fizično aktiven, se ne moreš učiti. Verjamem, da se vsi športno aktivni študenti lažje učijo, če gredo v naravo, odmislijo vse skrbi in s »čisto glavo« znova sedejo za knjige. Ko pogledaš nazaj, ugotoviš, da je udejstvovanje v športu vredno, saj se počutiš veliko bolje,« je zaključila Neža Vrečar.



Testiranje motoričnih sposobnosti
Na obali je Univerzitetna športna zveza Primorske organizirala EFB testiranje. To testiranje je vključevalo sedem različnih vaj za testiranje motoričnih sposobnosti, testiranje telesne drže in oceno telesne sestave. Sestavni del testiranja je bil test vzdržljivosti, moči, koordinacije in gibljivosti.

»Na mednarodni dan univerzitetnega športa, ki smo ga letos praznovali četrtič, smo tudi na Obali ta dan namenili različnim športnim aktivnostim. Na ta dan smo poudarjali, kako pomembna je aktivnost v vsakdanjiku študenta. Ker pa smo že večkrat doživeli, da je znanje nekaj vredno samo če ga delimo, je Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP) na ta dan ponovno medsebojno povezala različne generacije. Zato smo v sodelovanju s Centrom dnevnih aktivnosti za starejše občane Kopra, organizirali EFB testiranje, kjer so lahko prisotni preverili svoje motorične sposobnosti in videli v kakšni fizični pripravljenosti so,« je dejala Pamela Jere, predstavnica UŠZP.

Pohod na Pohorje
Tudi v Mariboru so bili dejavni pohodniki. Univerzitetna športna zveza v Mariboru – Zdrava zabava je organizirala pohod na Pohorje za študente in zaposlene na Univerzi v Mariboru. Pot je potekala od spodnje postaje Pohorske vzpenjače, skozi gozd, proti vrhu Pohorja. Vse udeležence je varno do cilja zgornje postaje Pohorske vzpenjače pripeljal Peter Sitar, športni pedagog na Univerzi v Mariboru in predsednik strokovnega sveta SUSA.

O gibalni pomembnosti v študentski populaciji je spregovoril tudi športni pedagog s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerze v Ljubljani mag. Matej Jamnik: »Opažam, da je v zadnjih letih interes večine študentov za športne aktivnosti premajhen. S kolegi si prizadevamo, da bi z osnovnimi oz. dopolnilnimi programi množičnost povečali, a je na žalost sedanji način življenja takšen, da je gibanja vse manj. Zato je naloga nas, športnih pedagogov, še večja. Mlade moramo spodbujati in jih motivirati za vsakodnevno športno aktivnost.«

»Mednarodni dan študentskega športa je sicer delček v mozaiku globalnega prizadevanja za večjo aktivnost prebivalstva, a so takšne akcije zelo pozitivne. Vsaka spodbuda za gibanje v naravi ali na drugih športnih površinah je zelo dobrodošla v svetu, kjer prevladuje sedeči način življenja,« je bil nad projektom IDUS navdušen športni pedagog mag. Matej Jamnik.

Študentski šport podpirajo Fundacija za šport, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Nomago d.o.o. in športni dnevnik Ekipa SN.

Galerija
Značke: šport, študenti

Članki iz rubrike