stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

sf & mj
sf & mj
0 07.08.2019 10:22:36

Ljubljančanke tik pod stopničkami, Primorci na 20. mestu

Igralci Univerze na Primorskem so imeli na EP precej smole.
V Portu se je v organizaciji Evropske univerzitetne športne zveze (EUSA) končalo četrto evropsko univerzitetno prvenstvo v košarki tri na tri. Znova so bile v vrhu študentke Univerze v Ljubljani, ki so zasedle končno četrto mesto. Maja Jakobčič, Ela Stergar, Urša Žibert in Eva Jamnik so se po uvrstitvi med štiri najboljše ekipe pomerile z dvema ekipama, s katerima so igrale že v skupini, a sta bili tako portugalska ekipa iz Aveira kot nemška iz Göttingena boljši. Košarkarji Univerze na Primorskem so osvojili končno 20. mesto.

Že od leta 2015 študentke Univerze v Ljubljani s tekmovanj v organizaciji EUSA vsako leto prinašajo domov kolajne. V četrtfinalni tekmi so proti romunskim rivalkam zadnjih let že slavile z 18:16 po podaljšku, potem ko so se čudežno prebile do njega. Po posredovanju vodstva tekmovanja in ponovitvi podaljška so se ljubljanske študentke razigrale, gladko odpihnile svoje romunske vrstnice in tekmo dobile s končnih 21:16. »Zagotovo je bilo najtežje v četrtfinalu, kjer smo proti Romunkam zmagale po podaljšku, vendar je bilo treba po ogledu posnetka, ki so ga zahtevali Romuni, ponovno odigrati zadnjih pet minut z rezultatom po rednem delu 12:7 za nasprotnice. Dale smo vse od sebe in se uvrstile v polfinale z rezultatom 21:16,« je razložila študentka Fakultete za farmacijo Maja Jakobčič.

Tako so se po zmagi samozavestno podale v boj za finale, kjer pa so jih presenetile portugalske vrstnice. »V polfinalu smo pričakovali zmago. Razmere za igranje so bile precej drugačne kot v skupinskem delu, ampak tako je bilo za obe ekipi. Največja razlika je bilo hudo pristransko sojenje v korist domačink (Univerza iz Aveira, op. p.), kar so izkusile tudi Ukrajinke v finalu,« je pojasnila Urša Žibert, študentka Fakultete za farmacijo. Po videnem je bilo kar precej spornih sodniških odločitev v korist Portugalk, toda roko na srce, del krivde morajo igralke pripisati tudi same sebi. Portugalke so namreč povedle z visoko razliko, na koncu pa je le malo zmanjkalo za preboj v finale.

V tekmi za tretje mesto so študentke Univerze v Ljubljani poskušale vse, da bi se zoperstavile telesno močnejšim Nemkam, toda tudi drugič na prvenstvu so bile nasprotnice boljše in tako so predstavnice UL na koncu osvojile dobro četrto mesto. »Vsaka igralka je igrala po svojih najboljših močeh. Za osvojitev kolajne je zmanjkalo nekaj športne sreče in tudi bolj objektivno sojenje. Kljub temu pa je osvojeno četrto mesto zelo lep uspeh,« je po prvenstvu povedala Ela Stergar, študentka Biotehniške fakultete. Zlato kolajno so osvojile ukrajinske študentke z Univerze Vasila Stefanika.

Končno oceno prvenstva je podal tudi trener ljubljanske ekipe Rok Heiligstein: »Če primerjam lanske evropske univerzitetne igre v portugalski Coimbri in letošnje prvenstvo v Portu, lahko rečem, da so bile lanske igre organizacijsko bolj kakovostne; boljše namestitve, bolj ažuren transport in boljša organizacija tekem. Že dejstvo, da so lani sodili mednarodni sodniki, je pomenilo bolj objektivno sojenje. Sicer je bilo vzdušje dobro. Vidi se, da se košarka tri na tri zelo hitro razvija tudi v državah, ki sicer niso košarkarsko prepoznavne. Naslednje večje prvenstvo bo prihodnje poletje – evropske univerzitetne igre v Beogradu. Upam, da v polni zasedbi potujemo tudi tja in se podamo v nov boj za odličja.«


Obilica smole
Primorski študentje so v svoji predtekmovalni skupini B tudi z obilico smole (proti neposrednemu tekmecu za preboj v osmino finala so izgubili s točko razlike) osvojili peto mesto in se tako zadnji tekmovalni dan podali v boj za razvrstitev od 17. do 20. mesta. V boju za 19. mesto so jih z 21:13 premagali študenti ekipe Tehnološkega inštituta iz Izraela. Realno gledano bi se tudi ob srečnejšem razpletu na letošnjem prvenstvu težko vključili v boj za najvišja mesta. V moški konkurenci so zlato kolajno osvojili litovski študenti z Univerze Vytautas Magnus, ki so v finalu premagali domačo Univerzo iz Porta.

Študentski šport podpirajo Fundacija za šport, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Nomago, d. o. o., in športni dnevnik Ekipa SN.

Izidi, ženske, osmina finala: Univerza v Ljubljani – VU Univerza Amsterdam (Niz) 18:10 (strelke za UL: Jakobčič 8, Žibert 5, Stergar 3, Jamnik 2); četrtfinale: Univerza Pitesti (Rom) – Univerza v Ljubljani 16:21 (strelke za UL: Jakobčič 11, Žibert 8, Stergar 2, Jamnik); polfinale: Univerza Aveiro (Por) – Univerza v Ljubljani 15:13 (strelke za UL: Žibert 6, Jakobčič 5, Stergar 1, Jamnik 1); tekma za tretje mesto: Univerza Göttingen (Nem) – Univerza v Ljubljani 12:10 (strelke za UL: Žibert 5, Jakobčič 4, Stergar 1); končni vrstni red: 1. Univerza Vasil Stefanik (Ukr), 2. Univerza Aveiro (Por), 3. Univerza Göttingen (Nem), 4. Univerza Ljubljana (Slo)

Izidi, moški: tekmi za razvrstitev od 17. do 20. mesta: Univerza na Primorskem – Univerza Pecs (Mad) 17:20 (strelci za UP: Klepač 7, Škerbec 5, Volk 4, Miličević 1); Tehnični inštitut Izrael (Izr) – Univerza na Primorskem 21:13 (strelci za UP: Škerbec 4, Klepač 4, Miličević 3, Volk 2); končni vrstni red: 1. Univerza Vytautas Magnus University (Lit), 2. Politehnični inštitut Porto (Por), 3. Univerza Malaga (Špa), 20. Univerza na Primorskem (Slo)

Galerija
Značke: študenti, šport

Članki iz rubrike