ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

klemen jaklic ustavno sodisce Reporter.si

Branilec Janeza Janše: takšne argumente najde ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Srečko Ferlež
Srečko Ferlež
0 17.05.2019 13:30:56

Več kot 100 študentov na DUP v orientacijskem teku

Vsi udeleženci DUP v orientacijskem teku
Srečko Ferlež
Na Rožniku v Ljubljani je bilo izpeljano državno univerzitetno prvenstvo (DUP) v orientacijskem teku. Kljub slabemu vremenu se je zbralo lepo število nastopajočih. V tekmovalnih kategorijah je pri moških slavil Peter Tušar, pri ženskah Nuša Jeram. V rekreativnih kategorijah je bila pri študentkah najhitrejša Klara Merše, pri študentih pa Mitja Šadl. Med zaposlenimi je bil že drugo leto zapored najboljši dr. Dušan Petrovič. Do konca meseca maja bo na sporedu še sedem družabnih univerzitetnih prvenstev.

sponzorji-za-ekipo_ozje

Čeprav je med tekmovanjem ves čas deževalo je bil osip tekmovalcev, ki so startali na tokratnem državnem univerzitetnem prvenstvu v orientacijskem teku, zelo majhen. V cilj je z rezultatom prišlo 97 tekmovalcev. V tekmovalni kategoriji je bila proga dolga 4540 m. Potekala je po ljubljanskem Rožniku s startom in ciljem pri Hali Tivoli.

NAPOVEDNIK SUSA
20. 5. 2019 – DUP v košarki (Ljubljana)
20. 5. 2019 – DUP v rokometu (Ljubljana)
20. 5. 2019 – DUP v boksu (Ljubljana)
22. 5. 2019 – DUP v odbojki na mivki (Koper)
22. 5. 2019 – DUP v triatlonu (Ankaran)
30. 5. 2019 – DUP v futsalu (Maribor)
30. 5. 2019 – DUP v odbojki (Maribor)

V ženski tekmovalni konkurenci je bila najboljša Neža Jeram, študentka Fakultete za šport, Univerze v Ljubljani, ki je lanskemu 2. mestu iz DUP v orientaciji dodala še zmago. Progo je pretekla v 52 minutah in 42 sekundah. Na drugo mesto se je uvrstila Tina Arh, študentka Fakultete za matematiko in fiziko, Univerze v Ljubljani, na tretje mesto pa se je uvrstila Monika Ravnikar (Pedagoška fakulteta, Univerze v Ljubljani). »To je že moje tretje tekmovanje v orientaciji na univerzitetnem nivoju. Lani sem bila druga, letos mi je uspelo zmagati. Škoda, ker niso vse najboljše na tekmi, da bi bilo še bolj zanimivo. Trasa je bila prilagojena nivoju tekmovanja, bila je ravno prav zahtevna. Sicer je bila letos proga zelo spolzka in blatna, kar za nas orientacijste ni nič nenavadnega. Samo v cilj smo prišli umazani kot pujski (smeh),« je dejala Neža Jeram.

129-29-postaja
Srečko Ferlež

Pri moških je bil v tekmovalni kategoriji najuspešnejši Peter Tušar, študent Fakultete za strojništvo, ki je 9 kontrolnih točk našel v 38 minutah in 32 sekundah. Konkurenco je premagal za slabe tri minute. Na drugo mesto se je uvrstil Simon Stanonik, tretji pa je bil Gregor Hvala. Oba študenta Fakultete za strojništvo, Univerze v Ljubljani. Zmagovalec je po tekmi povedal: »S tekmo sem zadovoljen, saj sem bil čez celotno traso zelo stabilen, nisem delal napak. Za razliko od nasprotnikov, ki so vsi naredili kakšno večjo napako. Na univerzitetnih tekmah sem sodeloval že več let, ampak to je bila moja prva zmaga. Prvi trije smo bili vsi iz Fakultete za strojništvo. Razlog za to mislim, da gre iskati v tem, da so pri orientaciji boljši tisti, ki razmišljajo na inženirski način in imajo boljšo predstavo terena.«

Največ nastopajočih v orientacijskem teku je bilo v kategoriji študentke rekreativno, kjer je v cilj prišlo 41. Tekmovalk. Najhitrejša in najbolj spretna pri iskanju kontrolnih točk je bila študentka Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerze v Ljubljani Klara Merše, ki je progo po Rožniku pretekla v dobrih 37 minutah. Na drugo mesto se je uvrstila Liza Žvokelj, tretja pa je bila Ana Ratkajec, obe študentke Fakultete za šport.

V moški rekreativni kategoriji je bil najuspešnejši Mitja Šadl, študent Fakultete za matematiko in fiziko, Univerze v Ljubljani. Kljub temu, da ne gre za tekmovalca, je vso konkurenco v svoji kategoriji premagal za slabih 8 minut. Njegov končni čas je bil 24:18. Drugo mesto je osvojil Aljaž Smole, tretji pa je bil David Golob. Oba sta zastopala Fakulteto za šport. V študentski rekreativni kategoriji je nastopilo 44 tekmovalcev, progo pa je uspešno končalo 39 nastopajočih.

Tekmovali so tudi zaposleni na Univerzah in Višje/visokošolskih zavodih. Drugo leto zapored je bil najuspešnejši doc. dr. Dušan Petrovič, profesor na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo. Za progo je porabil 52 minut in 34 sekund.

NAJBOLJŠI po kategorijah:
študentke, tekmovalna kategorija:
1. Jeram Nuša, FŠ, UL 52:42
2. Arh Tina, FMF, UL
3. Ravnikar Monika, PeF, UL

študenti, tekmovalna kategorija:
1. Tušar Peter, FS, UL 38:32
2. Stanonik Simon, FS, UL
3. Hvala Gregor, FS, UL

študentke, rekreativna kategorija:
1. Merše Klara, FKKT, UL 37:23
2. Žvokelj Liza, FŠ, UL
3. Ratkajec Ana, FŠ, UL

študenti, rekreativna kategorija:
1. Šadl Mitja, FMF, UL 24:18
2. Smole Aljaž, FŠ, UL
3. Golob David, FŠ, UL

zaposleni:
1. Petrovič Dušan, FGG, UL 52:34
2. Osterman Natan, FMF, UL
3. Agrež Vid, FS, UL

Študentski šport podpirajo Fundacija za šport, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Nomago d.o.o. in športni dnevnik Ekipa SN. 

Članki iz rubrike