Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Srečko Ferlež
Srečko Ferlež
0 05.04.2019 12:53:41

Dva članska državna rekorda v dviganju uteži

Jure Škedelj je v kategoriji do 109 kg postal državni univerzitetni prvak s slovenskim članskim rekordom
Srečko Ferlež
Na Kodeljevem se je končalo državno univerzitetno prvenstvo (DUP) v olimpijskem dviganju uteži. Študentke in študenti so natopili v 9 različnih kategorijah. Pri ženskah smo dobili štiri prvakinje, pri moških se je zmage veselilo pet dvigovalcev uteži. Nika Rejc in Jure Škedelj sta v svojih kategorijah dosegla nova članska državna rekorda. Na Primorskem so v univerzitetni futsal ligi dobili finalista, v Ljubljani oba polfinalista. V Spalding UKL smo prav tako dobili finalistke, pri moških četrtfinaliste. V M&M's UOL sta v obeh kategorijah znana polfinalna para.

Slovenska univerzitetna športna zveza je v sodelovanju z Zvezo olimpijskega dviganja uteži Slovenije organizirala državno univerzitetno prvenstvo v dviganju uteži. Poleg študentskega prvenstva je bilo organizirano tudi državno prvenstvo za kadete in mladince.

sponzorji-za-ekipo_ozje

DUP v olimpijskem dviganju uteži
Pri študentkah je v kategoriji do 55 kg prvo mesto osvojila Nika Rejc, študentka Fakultete za šport (FŠ), Univerze v Ljubljani. V disciplini olimpijski biatlon, kjer štejeta rezultata v disciplinah poteg in sunek, je skupno dvignila 125 kg in postavila nov slovenski članski rekord v kategoriji do 55 kg. Po tekmovanju je povedala: »Po zmagi se počutim odlično. Želela bi morda še kakšen dvig več, a tudi trenutni rezultat me je pripeljal do zmage.« Sicer je Nika dviganje uteži spoznana na fakulteti in se takoj navdušila nad njim. »Toplo bi priporočala dviganje uteži tudi ostali puncam, saj so vplivi na telo zelo pozitivni. Z dviganjem uteži zmanjšamo količino maščobe v telesu, povečamo mišično maso in skrbimo za pravilno telesno držo. Poveča se gibljivost, zato mit, da smo tisti, ki se ukvarjamo s tem športom zakrčeni, ne drži.«

V kategoriji do 64 kg je bila najboljša Neža Ribarič, ki zastopa Lancaster University iz Velike Britanije. V kategoriji do 76 kg sta se za zmago udarili Nina Poredoš in Rebeka Pečjak, kolegici na Fakulteti za vede o zdravju (FVZ), Univerze na Primorskem. Uspešnejša je bila Rebeka Pečjak, ki je skupno dvignila 153 kg.

V moški konkurenci je na univerzitetnem prvenstvu nastopilo osem tekmovalcev. V najlažji težnosti kategoriji, do 67 kg, je slavil novinec Rok Popit, študent FŠ. Tudi v kategoriji do 81 kg je nastopil samo en tekmovalec. Tim Mušič, študent Fakultete za strojništvo, Univerze v Ljubljani je v disciplini poteg dvignil 85 kg, v sunku pa 115kg.

Največ prijavljenih tekmovalcev je bilo v težnosti kategoriji do 89 kg, kjer je bil najuspešnejši Graga Guld, študent Fakultete za šport. Šlo je za malo prvenstvo Fakultete za športa, saj tudi drugouvrščeni Florjan Božič in tretji Miha Dolenec prihajata iz iste fakultete. Dolenec je poleg 3. mesta med študenti osvojili tudi naslov mladinskega državnega prvaka z novim državnim rekordom tako v potegu kot v sunku. Skupno je dvignil 210 kg.

V kategoriji do 96 kg je nastopal David Poredoš, študent FVZ, ki je s skupno dvignjenimi 251 kg osvojil drugi najboljši rezultat po Sinclair točkah na državnem univerzitetnem prvenstvu in zmagal v svoji težnostni kategoriji.

V najtežji moški kategoriji na DUP v olimpijskem dviganju uteži sta se pomerila Jure Škedelj in Janez Kalan. Škedelj, študent Medicinske fakultete, Univerze v Ljubljani, je bil razred zase, saj je bila njegova začetna teža na ročki vsaj 8 kg višja od konkurence. Zanesljivo je zmagal v kategoriji do 109 kg. Tudi absolutno je dvignil največ kilogramov, in sicer 287 kg in postavil slovenski članski državni rekord v kategoriji do 109 kg v disciplini olimpijski biatlon. Po zmagi je povedal: »Zame je bila to ena od pripravljalnih tekem za finale lige ZODUS, ki bo maja. Tekmovanje je bilo izvedeno vrhunsko. Sotekmovalci so se vedli v duhu fair playja, komisija in sodniki so sodili pošteno, oprema je bila vrhunska. Dal bi oceno 10/10.«

UFL M servis
Za naslov prvaka UFL M servis za leto 2018/19 se bosta pomerili ekipi Pedagoške Fakultete (PEF) in Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT), ki brani lanskoletni naslov. Ekipa FAMNIT-a je pred lepim številom gledalcev igrala proti Fakulteti za turistične študije (FTŠ). Ekipi sta bili celotno sezono izenačeni, a v polfinalu so po odličnem 1. polčasu, s 5:1 vodili nogometaši FAMNIT-a. V drugem delu igre so se jim študenti FTŠ približali na 4:6, a so lanski prvaki slavili s končnih 7:5.

V drugem polfinalu sta se pomerili ekipi Pedagoške Fakultete (PEF) in Fakultete za pomorstvo in promet (FPP), Univerze v Ljubljani. V prvem delu tekme sta blestela oba vratarja. Povedli so igralci FPP, a so do odmora »Pedagogi« izenačili na 1:1. Sredi 2. polčasa so prvič na tekmi povedli študenti PEF, ki so v končnici zabili še dva gola in se v finale uvrstili z rezultatom 4:1. Po dva gola sta za PEF dosegla Krapež in Knedl.

UFL M servis, polfinale:
FAMNIT – FTŠ 7:5 (5:1)
PEF – FPP 4:1 (1:1)

UHLSPORT UFL
V Uhlsport univerzitetni futsal ligi so študenti odigrali četrtfinalne tekme. Na dveh smo videli kazenske strele. Zdravstvena fakulteta (ZF) je bila po loteriji s 3:2 boljša od študentov FE, z enakim rezultatom pa je Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo premagala Biotehniško fakulteto. Nogometaši FKKT so bili boljši od Pravne fakultete (PF) s 5:0, Fakulteta za šport pa je z 2:0 ugnala Ekonomsko fakulteto (EF), podiplomski študij. Polfinalni tekmi bosta odigrani 11. 4. 2019.

Spalding UKL
V Spalding UKL so ženske ekipa v sklepni fazi tekmovanja. Ta teden sta bila odigrana polfinalna obračuna med Fakulteto za šport in Ekonomsko fakulteto ter dvoboj med študentkami Medicinske fakultete in Pedagoške fakultete. Na dvoboju dveh najuspešnejših fakultet v zgodovini UKL je bila Ekonomska fakultete prepričljivejša v zaključku tekme in se v veliki finale uvrstila z rezultatom 68:59. Velik del k zmagi »Ekonomistk« je prispevala Ela Mičunovič, saj je dosegla 28 točk.
Na tekmi skupine C sta se srečali združena ekipa FKKT in FU in Filozofska fakulteta (FF). Tekma je bila precej izenačena, dobile pa so jo »Filozofinje« s 46:43.

MF_skupinska_košarka
Finalistke Spalding UKL: Medicinska fakulteta
Ana Kregar

V moški kategoriji je bila odigrana samo ena tekma. V skupini G je Fakultete za elektrotehniko (FE) s kar 46 točkami premagala košarkarje Fakultete za arhitekturo (FA). Zmagali so z 88:42. Znani so tudi vsi košarkarski četrtfinalni pari: FSP - FU, FDV - BF, MF - FKKT in FGG - FS.

Vse štiri tekme bodo odigrane v ponedeljek 8. aprila 2019. 


Polfinale (Ž):
FŠ – EF 59:68
MF – PeF 54:29

M&M's UOL
V M&M's univerzitetni odbojkarski ligi so bile odigrane zadnje tekme v skupinskem delu. V skupini A so študenti EF prepričljivo, z 2:0, premagali študente MF in potrdilo 2. mesto v skupini. Boj med FE in FRI je v skupini B ponudil izenačen obračun, ki je pripadel študentom FE, a so se tudi »Računalničarji« uvrstili v polfinale. Pred zadnji tekmo v skupini B je šlo za nohte študentom Fakultete za šport, ki so morali premagati študente FF. To jim je uspelo z 2:0, a »Filozofi« so v obeh nizih osvojili 21 točk. V boju na začelju skupine B je bila Zdravstvena fakulteta boljša od Pedagoške fakultete z 2:1. Polfinala bodo študenti igrali 10. in 17. 4. 2019 v Športni dvorani Baza.

Pari polfinala M&M's UOL:
Ženske:
FŠ - FFA
ZF - MF

Moški:
FS - FRI
FE - EF

Študentski šport podpirajo Fundacija za šport, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Nomago d.o.o. in športni dnevnik Ekipa SN.

Članki iz rubrike