Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

mi
mi
0 08.11.2018 11:57:27

Na poti v Braziliji in Rusiji

Lanskoletne zmagovalke v košarkarski ligi UKL Univerze v Ljubljani - študentke Ekonomske fakultete
Ana Kregar
Na SUP v šahu 2018 v mestu Aracaju v Braziliji, na katerem se je merila študentska šahovska smetana iz 13 držav, so slovenske barve zastopali trije študenti, na SUP v boksu 2018 v Elisti v Rusiji pa sta se v ringu borila dva slovenska tekmovalca.

Na Svetovnem univerzitetnem prvenstvu v boksu 2018, ki je potekalo od 31. avgusta do 6. septembra in na katerem so sodelovali tekmovalci iz 22 držav, sta nastopila slovenska boksarja Luka Mejač, ki se je boril v kategoriji do 81 kg, in Alen Bolkovič, ki se je preizkusil v kategoriji do 91 kg. Svetovno univerzitetno prvenstvo v šahu 2018 pa se je odvijalo od 12. do 18. septembra 2018, na njem pa so se v devetih kolih tekmovanja pomerili Špela Kolarič, Barbara Skuhala in Jernej Skuhala.

Slovenski študenti športniki so se tekmovanj udeležili s pomočjo Slovenske univerzitetne športne zveze (SUSA).

pasica_EkipaSN_3_11_2018-1

SUP v boksu 2018
Žreb je določil, da sta se oba slovenska reprezentanta spopadla s tekmecema s Tajvana.

Luka Mejač (Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede) se je v kategoriji do 81 kg v ringu pomeril s tajvanskim boksarjem Shao Hui Heiem ter izgubil z rezultatom 5:0. Absolvent obramboslovja, ki je najprej 8 let igral nogomet pri NK Olimpija, je od vsega začetka nasprotniku v napeti in tesni borbi skušal vsiliti svoj tempo in prevzeti pobudo, tajvanski borec pa se je bolj zanašal na protinapade.

SUP_BOKS-1
SUP v bosku 2018: trener Sašo Weixler, Luka Mejač, Alen Bolkovič in trener Peter Makovec
Zvijezdan Mikić

»Skozi celotno borbo sem se počutil odlično, bil sem namreč izvrstno pripravljen. Imel sem občutek, da sem zadel več močnejših in čistih udarcev, medtem ko se je nasprotnik zanašal bolj na hitre serije, ki sem jih večinoma blokiral, tako da sem bil prepričan, da sem storil dovolj za zmago. Žal sodniki niso bili enakega mnenja,« je povedal aktualni univerzitetni državni prvak in vice-prvak države v kategoriji do 81 kg.

Njegov trener Sašo Weixler je tekmovalca kljub porazu pohvalil: »Luka je pokazal odlično predstavo in se je enakovredno kosal z nasprotnikom.«

V kategoriji do 91 kg se je Alen Bolkovič (Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede), ki se je boksu zapisal pred sedmimi leti, pomeril s Tajvancem Zhi Jun Sangom. Tudi on je »oddelal« tri runde in borbo izgubil z rezultatom 4:1.

»S svojim nastopom sem zadovoljen, čeprav sem bil prepričan, da bo zmaga šla v mojo korist. Vseeno pa sem dokazal, da sem dobro pripravljen in lahko boksam z borci na najvišjem nivoju.«

Udeležbo na SUP v boksu so podprli: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Assistance Coris, NOMAGO d.o.o., Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani in Univerza v Mariboru.

SUP v šahu 2018
Na tekmovanju je Špela Kolarič (Univerza v Ljubljani, Ekonomska fakulteta) osvojila 10. mesto, Barbara Skuhala (Višja strokovna šola Ekonomska šola Murska Sobota) je bila 11., med tekmovalci pa se je Jernej Skuhala (VŠP - Visoka šola Ptuj) uvrstil na 21. mesto. V skupni razvrstitvi je Slovenija zasedla 6. mesto.

SUP_ŠAH
SUP v šahu 2018: Barbara Skuhala, Jernej Skuhala, Špela Orehek, Špela Kolarič
Zvijezdan Mikić

Špela Kolarič in Barbara Skuhala sta obe osvojili po pet točk in z ostalimi delili 7. mesto, po dodatnih kriterijih pa je Špela osvojila 10., Barbara pa 11. mesto.

Kolaričeva je v partiji prvega kroga igrala proti kasnejši zmagovalki Kitajki Shiqun Ni. Dobro se je borila, s kančkom sreče bi lahko prišla tudi do neodločenega izida: »Samo tekmovanje je bilo zelo naporno, saj je bilo veliko dvojnih kol. Z rezultatom pa sem zadovoljna,« je povedala Kolaričeva.

Tudi Barbari Skuhala se je zdel ritem tekmovanja zahteven: »Kar štiri dni smo igrali po dva kroga na dan. Kljub temu sem z doseženim zadovoljna.«

V moški konkurenci je Jernej Skuhala je osvojil štiri točke in dosegel 21. mesto.
Skuhala z doseženim ni bil zadovoljen: »Izpustil sem kar nekaj boljših oziroma dobljenih pozicij, ki bi jih moral realizirati. To je mogoče potem vplivalo na samozavest, kajti nisem imel tistega pravega občutka za igranje šaha kot v prvih petih partijah.«

Udeležbo na SUP v šahu 2018 so podprli: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, Assistance Coris, Nomago d.o.o., Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani in Ekonomska šola Murska Sobota

Začetek študentskih ligaških tekmovanj
V tem tednu se v Ljubljani in Kopru začenjajo študentska ligaška tekmovanja za študijsko leto 2018/19.

V Ljubljani se bodo tekmovalci vsak teden za čim boljše rezultate borili v odbojkarski UOL, košarkarski UKL in ligi v dvoranskem nogometu UFL Univerze v Ljubljani. 

Na Obali pa se bodo igralci košarke, futsala in odbojke Univerze na Primorskem srečevali ob ponedeljkovih večerih, vsakokrat bodo študenti zastopali svoje fakultete v eni od teh športnih panog.

V Mariboru bodo uvodne tekme ligaških tekmovanj, ki potekajo v okviru Zdrave Zabave, v futsalu in odbojki na sporedu 21. in 22. novembra 2018. Štajerci pa bodo študentsko košarkarsko ligo začeli konec februarja.

Študentski šport podpirajo Fundacija za šport, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Študentska organizacija Slovenije, NOMAGO d.o.o. in športni dnevnik EKIPASN. 

Članki iz rubrike