natasa ralijan tic gasper Odkrito.si

Bivša partnerica Gašperja Tiča nikogar ne ...

Severina Kojić Svet24.si

Veselje v družini Kojić: Severina delila veselo ...

ženska Petisvet.si

9 stvari, ki lahko naš dom uničijo, ali pa ...

potres, filipini, 22. 3 Svet24.si

FOTO: »Mogoče jih je slišati, kako kričijo od ...

Jelena Krsmanović Marjanović Svet24.si

FOTO: Jeleni pred smrtjo iznakazil obraz

gašper hafner Njena.si

Dvojno presenečenje na posestvu Hafner

4_Isaac in Patricija_fb Njena.si

Žena Isaaca Palme je prelepa nosečka

STA
STA
0 07.11.2018 15:31:41

Novo vodstvo slovenskih smučarskih tekov tudi v pomlajevanje ekipe za SP 2023

Reuters
Nejc Brodar je po koncu prejšnje olimpijske sezone prevzel vodenje prve slovenske ekipe v smučarskih tekih in ima poleg tekmovalnih uspehov v novi sezoni, ki se bo začela 24. in 25. novembra v Ruki na Finskem, za cilj zastavljeno tudi pomlajevanje reprezentance, da bi bila nared za domače svetovno prvenstvo leta 2023 v Planici.

Vrhunec te sezone bo od 19. februarja do 3. marca v avstrijskem Seefeldu, kjer bo potekalo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju. Prvo realno sliko o pripravljenosti reprezentance pod novim vodstvom bo dal že uvod sezone, ko se bo po Ruki svetovni pokal nadaljeval najprej 30. novembra Lillehammerju ter nato 8. in 9. decembra v Beitostolnu, prav tako na Norveškem.

"Ni skrivnost, da se po tej sezoni nekaj tekmovalk poslavlja. Čas bo sicer pokazal, kaj se bo v resnici zgodilo. Toda prej ali slej bo prišlo do zamenjave generacije in v naslednjih štirih ali petih letih moramo pripraviti ekipo, od katere bomo lahko realno pričakovali dobre rezultate tudi na SP v Planici čez pet let," je pred odhodom v Skandinavijo dejal Brodar. Kot trener ekipe se je reprezentanci pridružil nekdanji sloviti norveški tekač Ola Vigen Hattestad, sicer srčni izbranec slovenske reprezentantke Katje Višnar, s katero ima tudi sina Ludviga.

V prvi slovenski ekipi je šest tekačic in trije tekači, od te deveterice pa šesterica deluje po programu Brodarja in Hattestada. Vesna Fabjan, dobitnica olimpijske medalje, sodeluje še naprej z Markom Gracerjem, ki je sedaj sicer trener mladinske ekipe, Anamarija Lampič dela po programu Italijana Stefana Saracca, ki je bil pred tem vodja slovenske prv ekipe, Manca Slabanja pa po programu svojega očeta. Reprezentanco A sestavljajo še Alenka Čebašek, Anita Klemenčič ter Miha Šimenc, Janez Lampič in Luka Prosen.


Na skandinavski uvod bo potovala celotna reprezentanca, vendar bo vsa ekipa tekmovala le drugi vikend svetovnega pokala. Na prvi tekmi na Finskem ne bo tudi Fabjanove, slovensko peterico pa bodo sestavljali oba Lampiča, Šimenc, Višnarjeva in Čebaškova, ekipa pa se bi lahko po Brodarjevih besedah povečala le v primeru dobrih izidov preostalih na tekmi Fis, ki bo 7. in 18. novembra v Beitostolnu.

Na novoletni turneji je od slovenske zasedbe največ pričakovati prav v samem začetku, ko so na programu sprinti. "Mislim, da bomo od Oberstdorfa naprej nastopali največ z dvema ali tremi tekmovalci. Najprej mi prideta na misel pri tem Čebaškova in Lampičeva, a vse bo odvisno od forme, zdravstvenega stanja ter od tega, koliko prinaša pozitivnega to, da se konča zelo naporno tekmovanje v celoti. Že takoj nato je namreč na vrsti tekma v Dresdnu, ki je bil v minuli zimi eno najuspešnejših prizorišč slovenske ekipe. Toda do novoletnega tekmovanja sta še dva meseca in je veliko časa za odločitve, še več pa do SP," je pojasnil Brodar, nekdanji olimpijec, ki je bil že pred prevzemom vodenja član strokovnega vodstva slovenske reprezentance.

Ekipa je imela na zadnjem snežnem treningu na Dachsteinu sicer slabe razmere za vadbo in smolo z izbiro termina, vendar je Brodar ocenil, da so vseeno lahko opravili prilagajanje na sneg. Ta je tam zapadel le nekaj dni po odhodu slovenske vrste.

"Smo zelo majhna ekipa in si med drugim nismo mogli privoščiti dragih tujih serviserje. Mi damo le 20.000 evrov za maže na sezono, finska ekipa pa 600.000 za program servisa. Tako se po tej plati ne moremo primerjati z njimi in podobnimi ekipami, vendar pa bomo skušali s svojim znanjem in predanostjo nadomestiti vse minuse, ki so posledica manjših financ. Tudi Hattestad se zaveda, da tu ni Norveška, kar se smučarskega teka tiče, a da na koncu vseeno prevlada ocena izida, ki je lahko boljši z večjo srčnostjo in dobrimi treningi," je menil Brodar.

Članki iz rubrike