Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
28.07.2024 18:55:20
Deli članek:

Dišalo po prvem slovenskem odličju, sanje pa splavale po vodi po manjši napaki

Profimedia

Slovenska kajakašica Eva Terčelj je v finalu slaloma na divjih vodah na olimpijskih igrah v Parizu zasedla končno sedmo mesto. Zmagala je Avstralka Jessica Fox pred Poljakinjo Klaudio Zwolinsko in Britanko Kimberley Woods.

Dvaintridesetletna Ljubljančanka, ki je v kvalifikacijah imela 11., v polfinalu pa deseti čas, je finale sicer začela odločno, a jo je pred osmimi vratci odneslo predaleč, tako da je izgubila kar nekaj sekund. To pa se je izkazalo za usodno v boju za odličja. Terčelj je na koncu za kolajno zaostala nekaj manj kot tri sekunde, s sedmim mestom pa vendarle poskrbela za najboljšo olimpijsko uvrstitev slovenskih kajakašic, saj je izboljšala deveto mesto Urše Kragelj iz Rio de Janeira 2016.

"Škoda napake v zgornjem delu. Stala me je veliko časa in energije. V glavi se mi je zdelo, da sem tam ogromno izgubila. Ni mi uspelo ujeti prvega vala, tako da sem proti toku veslala z drugim valom. Nisem se najbolje znašla, ampak tak je šport. Ko potegnem črto, moram biti zadovoljna s prikazanim," je Terčelj, 13. na OI v Londonu in 24. na OI v Tokiu, povedala za TV Slovenija.

V boju za vrh je prva favoritinja Fox po neprepričljivem polfinalu finale odveslala dokaj suvereno ter prišla do svoje četrte kajakaške olimpijske kolajne in skupno pete. Pred tem je imela 30-letna Avstralka srebro iz 2012 ter brona z 2016 in 2020, ob tem pa je bila še zlata v kanuju 2020.

Petindvajsetletna Poljakinja Zwolinska je prišla do svoje prve kolajne na OI, za zlatom je zaostala 1,45 sekunde, z bronom pa se je okitila 28-letna Woods, ki je zaostala 2,86 sekunde. Branilka naslova, Nemka Ricarda Funk, je po napaki in izpuščenih vratcih v spodnjem delu pristala na 11. mestu.

V ponedeljek polfinalni nastop čaka še branilca naslova med kanuisti Benjamina Savška. Slovenski mojster brzic se je med 16 najhitrejših, ki bodo nastopili v ponedeljkovem polfinalu, prebil s 14. časom.

Kvalifikacije, v katerih je nastopilo 20 tekmovalcev, je dobil domačin Nicolas Gestin, ki je bil najhitrejši v obeh kvalifikacijskih vožnjah. Polfinalne vožnje se bodo pričele v ponedeljek ob 15.30, finale, v katerem bo tekmovalo 12 kanuistov, bo sledil ob 17.20.

V torek popoldne pa bodo na divjevodaškem poligonu začeli še kvalifikacije v moškem kajaku in ženskem kanuju. Med kajakaši bo Slovenijo zastopal Peter Kauzer, med kanuistkami pa Eva Alina Hočevar.

* Slalom na divjih vodah, kajak, ženske:
ZLATO: Jessica Fox (Avstralija)
SREBRO: Klaudia Zwolinska (Poljska)
BRON: Kimberley Woods (Velika Britanija)