stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

(nj)
(nj)
0 08.09.2022 11:10:26

Več kot 50 osvojenih kolajn

Luka Božič
Nina Jelenc/KZS
S svetovnim pokalom v slalomu na divjih vodah v La Seu d'Urgellu in svetovnim prvenstvom v sprintu na mirnih vodah za mladince in mlajše člane v Szegedu se je zaključila sezona največjih kajakaških tekmovanj v letošnjem letu. Rezultati, ki so jih dosegali slovenski tekmovalci in tekmovalke, so bili neverjetni.

Letošnja glavna mednarodna kajakaška tekmovanja so potekala od sredine maja do preteklega vikenda in uspehi so se vrstili iz tedna v teden. Prvič v zgodovini se je zgodilo, da so slovenski tekmovalci osvojili vsaj eno kolajno na vsakem velikem mednarodnem tekmovanju, kot so svetovna in evropska prvenstva ter svetovni pokali, na katerem so nastopili v slalomu in spustu na divjih vodah ter sprintu na mirnih vodah. In to v članski konkurenci ter na prvenstvih za mladince in mlajše člane.





"Pred sezono smo si seveda želeli, da bi osvojili kolajne na velikih tekmovanjih. Nismo pa si mislili, da se bomo prav vsak konec tedna, ko so bila na programu tekmovanja, veselili vsaj kakšne uvrstitve na stopničke," ob koncu sezone zadovoljstva ni skrival direktor Kajakaške zveze Slovenije Andrej Jelenc.





Izkupiček letošnje sezone je več kot 50 osvojenih kolajn na svetovnih in evropskih prvenstvih, na tekmah svetovnega pokala in v skupnem seštevku te serije.




"S sezono moramo biti seveda zelo zadovoljni. Tekmovalci in tekmovalke so osvajali medalje v vseh disciplinah, tako v absolutni konkurenci kot v mlajših kategorijah. V sezoni bi posebej izpostavil naslov evropskega prvaka, ki ga je Benjamin Savšek osvojil na prvem velikem tekmovanju letošnje sezone, medalje Anje Osterman na svetovnem in evropskem prvenstvu, nov naslov svetovnega prvaka v sprintu Nejca Žnidarčiča ter naslov svetovnih prvakov, ki ga je na svetovnem prvenstvu v Augsburgu osvojila ekipa kanuistov. Veseli nas, da so kolajne na evropskem prvenstvu v novi olimpijski disciplini, ekstremnem slalomu, osvojile Ajda Novak v absolutni konkurenci, Eva Alina Hočevar v konkurenci mlajših članic ter Naja Pinterič med mladinkami. Na mladinskem evropskem prvenstvu je bil izjemen tudi Žiga Lin Hočevar s štirimi osvojenimi kolajnami," je še povedal Jelenc in dodal: "Razveseljuje dejstvo, da tekmovalci, ki so bili že do zdaj med najboljšimi v absolutni konkurenci, ohranjajo stik s svetovnim vrhom. Predvsem pa so na prvenstvih s svojim pristopom navdušili mlajši, tako v slalomu, spustu kot v sprintu na mirnih vodah."



Uspešno sezono začela Anja Osterman

Začelo se je s tekmama za svetovni pokal v sprintu na mirnih vodah, na katerih je Anja Osterman v Račicah osvojila zlato in srebrno kolajno na 200 in 500 metrov, še eno zlato na 200 metrov pa si je priveslala še v Poznanju. Na istih tekmah je bil izvrsten tudi Jošt Zakrajšek, ki je na 5000-metrski razdalji priveslal do srebra in brona, v Račicah pa smo na 200-metrski razdalji na zmagovalnih stopničkah videli tudi Špelo Ponomarenko Janić.





Anja, ki je v letošnjem letu začela trenirati pod vodstvom slovaškega trenerja Petra Likerja, je v visokem tempu nadaljevala tudi v drugem delu sezone. Na svetovnem prvenstvu v Kanadi je bila druga na 200 metrov, na evropskem prvenstvu v Münchnu pa je priveslala do srebra in brona. Za zaključek sezone je še zmagala na tekmi superpokala v Združenih državah Amerike.





Odlične rezultate na mirnih vodah je dosegal Matevž Manfreda, ki je v mladinski konkurenci kajakašev dve bronasti kolajni osvojil na evropskem prvenstvu, ob koncu sezone pa še srebrno na mladinskem svetovnem prvenstvu. Na evropskem prvenstvu v Beogradu je do bronaste priveslala tudi mlajša članica Mia Medved.



V slalomu na stopničkah tudi nova imena

Slalomsko sezono je s četrtim naslovom evropskega prvaka odprl Benjamin Savšek, Ajda Novak pa je na EP v ekstremnem slalomu prišla do brona. Na svetovnem prvenstvu v Augsburgu je ekipa kanuistov slavila naslov prvakov, kajakašice pa so bile druge. Enkratna je bila tudi serija svetovnih pokalov. V Pragi sta slavila Peter Kauzer in Luka Božič, slednji je bil še na stopničkah v Ljubljani, Pauu in Seu d'Urgellu, tri kolajne je osvojil Benjamin Savšek, dvakrat je bil na stopničkah Martin Srabotnik, v ekstremnem slalomu pa so kolajne osvojili Eva Terčelj, Ajda Novak in Vid Kuder Marušič. V skupnem seštevku serije so med prvo trojico sezono zaključili Luka Božič na drugem ter Peter Kauzer in Eva Terčelj na tretjem mestu.





Razveseljevali so tudi mlajši slalomisti. Žiga Lin Hočevar je na MEP osvojil dve posamični kolajni in dve ekipni v kanuju in kajaku, tvoril je tudi bronasto ekipo kanuistov na SP do 23 let, Eva Alina Hočevar in Naja Pinterič pa sta se veselili kolajn na EP za mladince in U23 v ekstremnem slalomu.




Nejc Žnidarčič do rekordnega šestega naslova svetovnega prvaka

Uspehi niso izostali niti v spustu na divjih vodah. Nejc Žnidarčič je v Franciji priveslal do šestega naslova svetovnega prvaka v sprintu na divjih vodah, na svetovnem pokalu v Celju so kolajne osvajali Žnidarčič, Anže Urankar, Tim Novak, Ana Šteblaj in Blaž Cof, Žnidarčič pa je tudi zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala. Z osmimi kolajnami na EP za mladince in mlajše člane v Banjaluki se je izkazal tudi spustaški podmladek.



Uspehi prinašajo tudi obveze

"Prepričan sem, da bodo rezultati, doseženi v letošnji sezoni, tekmovalcem in tekmovalkam dobra motivacija za naprej. Tako za tiste, ki kot cilj vidijo olimpijske igre v Parizu, kot za ostale, ki svoje cilje povezujejo z uspehi v obdobju po tem. Je pa to obveza tudi za nas na zvezi, da jim zagotovimo čim boljše pogoje, da bodo tudi v prihodnje rezultati na podobni ravni," je zaključil Jelenc. 

Galerija

Članki iz rubrike