Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 03.08.2022 22:00:22

Podržavnik: Kolajne ne morem napovedati

alesfevzer.com
Slovenske plavalce prihodnji teden čaka evropsko prvenstvo v plavanju v Rimu. Za bazenski del ekipe skrbi selektor Gorazd Podržavnik, ki od svojih varovancev na zahteva kolajne, želi si le, da bi najboljši prav na tekmi na Apeninskem polotoku svojim najboljšim dosežkom dodali še kanček energije.

Še v preteklem tednu je Podržavnik veselo razmišljal o visokih ciljih slovenskih štafet na 4 x 100 in 4 x 200 m prosto, ki so prepričljivo ugnale konkurenco na sredozemskih igrah. Nato je v kratkem sledil šok za šokom. Najprej se je z novim koronavirusom okužila Radovljičanka Tjaša Pintar, na srečo asimptomatično. Za njo je zbolela še Neža Klančar, ki pa je imela žal vse simptome bolezni, zato sta morala tik pred zdajci nastop s trenerjem Tomažem Torkarjem odpovedati.

"Posvetovala sva se z zdravnico, ki je odsvetovala vse napore v tem obdobju. Tveganje je preveliko, zato sva se odločila, da Neža to tekmo izpusti. V nasprotnem bi se lahko zgodilo, da bi težave prenesla v naslednjo sezono," je za STA potrdil Torkar. Skupaj s tekmovalko zdaj bržkone res nestrpno čakata jesen, saj je Klančarjeva polovico letošnje sezone izpustila zaradi sanacije poškodbe, ko pa so izidi prišli na dovolj visoko raven, pa jima jo je zagodla korona.

Razočaran je bil tudi Podržavnik, ki je le ponovil, da je v primeru zdravstvenih težav pač treba poslušati nasvete zdravnikov: "Žal, z glavo skozi zid se ne da." Na srečo jo je brez hujših posledic odnesla Pintarjeva. "Na srečo je manjkala le nekaj dni na treningu in se hitro lahko vrnila v bazen," je potrdila njena trenerka Urša Potočnik.

"Naši glavni orožji ostajata Janja Šegel in Katja Fain, ki sta v sezoni potrdili dobro formo. Lahko sta zelo visoko, nepravično pa bi bilo zahtevati kolajne in ustvarjati pritisk. Za vse velja, da gremo po vrsti. Najprej po polfinale in nato po finale, tam pa se bo treba zbrati in nastopiti dobro, kar je prvi cilj," pred odhodom na pot pravi Podržavnik.

V širši krog kandidatov so po oceni koroškega strokovnjaka ob obeh najboljših plavalkah na 200 m prosto, Janji Šegel in Katji Fain, sodili tudi Neža Klančar, Peter John Stevens in dekleta v obeh kravlovih štafetah. "Glede na prikazano za Stevensa velja, da lahko konkurirata za finale, na 50-metrskih disciplinah pa so potem vedno možna presenečenja. Lahko pa se vedno tudi kaj zgodi in zalomi. Žal pa bomo morali nekatere udarne discipline zdaj odpovedati."

Za ostale - Anžeta Ferše Eržena, Primoža Šenico Pavletiča ter Saša Boškana - pa dodaja, da so slovenske norme naravnane na način, da bi se ob dobrem plavanju morali zavihteti med 16 najboljših v Evropi. Priložnost pa bo za vse vloženo delo dobila tudi Pintarjeva, ki bi sprva morala nastopati v štafeti, zdaj pa bo plavala discipline Klančarjeve.



"Seveda so plavalci v različni formi. Za nekatere bo glavna tekma prav to evropsko prvenstvo, spet drugi so na sredozemskih igrah lovili vstop v reprezentanco. Res je tudi, da imamo skupaj s svetovnim prvenstvom tri tekme v zelo kratkem času in vprašanje je, kako se bo kdo na to odzval. A ne iščimo izgovorov. Podoben ritem imajo tudi drugi, saj so ob SP nastopali recimo tudi na igrah Commonweltha, vseeno pa je ta obremenitev nekaj posebnega v primerjavi z drugimi sezonami."

Selektor se srečuje tudi s kritiko, da v Sloveniji premalo energije posvečamo štafetam, ki zdaj že skoraj dve desetletji neprestano posegajo v širši svetovni vrh, politika stroke na PZS do tega vprašanja pa se ni spremenila. V bran selektorju gre dejstvo, da posebne taktike v štafetnem plavanju ni in da četverica dobrih plavalk, če je v formi, lahko v štafeti nastopa brez večjih skupnih priprav. Prav v letošnjem letu pa se je pokazalo, kaj bi pomenila rezerva.

"Nimamo pete in šeste plavalke, ki bi resno konkurirali za štafeto. Upam, da jih na dolgi rok dobimo in da ne bomo odvisni le od te četverice. To bi zadevo spremenilo. Za ta dekleta pa velja, da so na pripravah redko skupaj, da je ena večino leta v ZDA in ob taki razdeljenosti resnih pogojev za skupno delo ni. Prepričan pa sem, da so dekleta lahko zelo visoko."

In prav s tem je Podržavnik odgovoril kritikom, da so vrata v ekipo pravzaprav odprta vsem, le v klubih bo treba doseči raven, da bodo posameznice konkurenčne in se potegovale za nastop v reprezentančni štafeti.

Ob koncu sezone se je pokazal tudi obris moške štafete 4 x 200 m prosto, saj ob standardnih Sašu Boškanu in Primožu Šenici Pavletiču zelo dobro v zadnjih tednih nastopal tudi Jaka Pušnik, četrti plavalec v izbrani vrsti pa bi bil bržkone glede na trenutno stanje Anže Ferše Eržen, ki je letos prepričal z novim slovenskim rekordom na 400 m mešano. "Jaz te štafete realno nisem videl. Pušnik je v Banjaluki res prijetno presenetil s svojim plavanjem, a gre za leto, ko so plavalci delali maturo in dosežki v celoti gledano niso povsem taki, da bi bili na ravni evropskega prvenstva res konkurenčni."

Ob že omenjenih se bo na EP v daljinskem plavanju predstavila tudi Špela Perše, ki se ji bo na petkilometrski distanci pridružila tudi Katja Fain. Prvič v zgodovini pa bo na evropskem prvenstvu dobila tudi slovenska umetnostna plavalka Nika Seljak.

Značke: plavanje, ep

Članki iz rubrike