Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 07.11.2021 17:29:35

Katji Fain bronasta kolajna na 200 m prosto

Katja Fain
alesfevzer.com
Plavalka mariborskega Branika Katja Fain je na evropskem prvenstvu v 25-metrskih bazenih v Kazanu osvojila bronasto odličje na 200 m prosto. Z 1:53,88 se je z novim državnim rekordom na tej razdalji kot prva Slovenka spustila tudi pod mejo 1:54 minute.

Zmagala je favorizirana Nizozemka Marrit Steenbergen z 1:52,75 pred Čehinjo Barboro Seemanovo, ki je bila tri desetinke sekunde hitrejša od Fainove. Slovenski uspeh je s četrtim mestom in dosežkom 1:55,96 dopolnila Ravenčanka Janja Šegel.

Varovanka trenerke Metke Sparavec je v 101. letu uradno organiziranega slovenskega plavanja Sloveniji priborila 101. kolajno na velikih tekmovanjih. V napetem boju je v prvi polovici začela na četrtem mestu, za Steenbergnovo in Seemanovo ter v skupini, kjer sta bili še Šeglova in Nemka Isabel Marie Gose.

V drugi polovici je nato najprej ušla konkurenci, v končnici pa lovila Seemanovo, a ji je za to zmanjkalo nekaj metrov. Srebro je bilo morda celo dosegljivo, saj je bila Fainova z 29,07 prepričljivo najhitrejša na zadnjih 50 metrih, pol sekunde hitrejša od Seemanove in 74 stotink od zmagovalke.

Razlogov za veselje v slovenskem taboru je več, saj je 20-letna mariborska olimpijka v končnici dokazala, da ima že zdaj nekaj moči za še boljši dosežek še bolj pomembno pa je, da je tokrat zdržala v finalu tudi po psihološki plati, saj je na nekaterih prejšnjih tekmovanjih po dobri sezoni nato zaostala za pričakovanji prav na vrhuncu sezone, kot kaže pa se je zdaj naučila spopadati tudi s tem elementom športa.

"Pokazala sem to, kar sem trenirala. Želela sem si pod 1:54, kar mi je tudi uspelo. Nov rekord in tretje mesto in s tem sem lahko zelo zadovoljna. Dobro sem se borila. Presrečna sem, da sem se uvrstila na stopničke na tem tekmovanju," je v prvem odzivu po tekmi povedala junakinja slovenskega tabora v Tatarstanu.

Šeglova je plavala skoraj identično hitro kot v polfinalu in si priborila četrto mesto, saj nekatere tekmice polfinalnega plavanja niso ponovile.

"Vesela sem doseženega. Želela sem si še več, saj vem, da sem sposobna plavati še boljše. A s četrtim mestom v Evropi sem zelo zadovoljna. Zadovoljna sem že s samim finalom, a vem, da sem lahko hitrejša in naslednje tekme prihajajo. Videli bomo, kako bo naprej," pa je nastop ocenila Šeglova, letos tekmovalka profesionalne lige ISL.

Že pred tem je Peter John Stevens na 50 m prsno osvojil sedmo mesto. Zmagal je Belorus Ilja Šimanović, ki je s 25,25 izenačil tudi svetovni rekord Južnoafričana Camerona van der Burgha. Srebro in bron sta osvojila favorizirana Turek Emree Sakci in Italijan Nicolo Martinenghi.

"Zadovoljen moram biti s sedmim mestom na evropskim prvenstvu in finalom. Na sami tekmi sem žal spet delal velike napake, ki sem jih delal že prej in sem se jih želel znebiti. A zdaj imam mesec in pol do svetovnega prvenstva, da to popravim in nato tam pokažem iz kakšnega testa sem," pa je ocenil Stevens.

Značke: plavanje, ep

Članki iz rubrike