sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

Jerneja in Marko, Poroka na prvi pogled Njena.si

Je strast med Markom in Jernejo ugasnila?

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

STA
STA
0 07.11.2021 16:01:22

Tim Gajser se ni proslavil, pred zadnjo dirko sezone pa njegov zaostanek za vodilnim znaša ...

Končana je predzadnja dirka svetovnega prvenstva v motokrosu.

Boj za naslov svetovnega prvaka v motokrosu se po predzadnji dirki v sezoni ni obrnil v prid slovenskega dirkača Tima Gajserja. Branilec naslova iz lanskega leta ima namreč pred zadnjo postajo sezone v razredu MXGP po današnjem četrtem mestu na dirki v Mantovi najslabše izhodišče med trojico dirkačev, ki je še v igri za naslov.

Gajser je bil danes četrti. V Mantovi je na preizkušnji za VN Lombardije prvo vožnjo po kazni končal na osmem mestu, v drugi je bil tretji. Zmagal je Nizozemec Jeffrey Herlings, danes drugi Francoz Romain Febvre pa je vodstvo v SP pred zadnjo dirko povečal na tri točke.

Gajser je imel sicer pred zadnjima postajama sezone le točko zaostanka za vodilnim Febvrejem. Pred zadnjima postajama sezone 2021 so bili prvi trije (Febvre, Gajser in Herlings) povsem skupaj, ločile so jih le tri točke.

Danes sta v kvalifikacijah nalogo bolje opravila Gajserjeva tekmeca, Herlings je bil najhitrejši, Febvre pa drugi, Gajser je imel šesti dosežek.

V prvi vožnji je Gajser dolgo vozil na tretjem mestu, potem prehitel Italijana Antonia Cairolija in bil drugi vse do zadnjega kroga. A ob koncu ga je napadel Herlings. Prav v zadnjem krogu ga je Nizozemec še prehitel, toda Gajser je nazadnje namesto tretjega mesta iztržil le osmo. Vodstvo tekmovanja ga je namreč kaznovalo s petimi mesti pribitka zaradi krajšanja ovinka v prvem zavoju po startu, ko so tekmeci slovenskega dirkača zrinili s proge in je nato ovinek prevozil po krajši poti. Herlings je v tej vožnji sicer padel, nato je čez njega zapeljal še eden njegovih tekmecev. A tokrat ta padec za Herlingsa ni bil tako usoden kot tisti na dirki v Pietramurati, ko je ostal brez točk. S 15. mesta sredi dirke se je namreč z agresivno in hitro vožnjo prebijal naprej ter tik pred koncem mesto odvzel še slovenskemu tekmecu.

V drugi vožnji je Gajser delo opravil bolje, toda oba tekmeca sta spet končala pred njim. Gajser je po startu začel na petem mestu, potem prehitel Cairolija in Španca Jorgeja Prada ter se učvrstil na tretjem. A na njegovo smolo sta bila pred njim še oba konkurenta za naslov, ki sta si do tedaj privozila že veliko prednost. Tako slovenski dirkač višje od tretjega mesta ni mogel.

Dirko je tako zaradi zmage v drugi vožnji dobil Herlings, z enakim izkupičkom 47 točk je bil drugi Febvre, tretji pa Cairoli. Gajser je zaradi slabše prve vožnje iztržil le četrto mesto in 33 točk.

Po predzadnji dirki ima zdaj slovenski dirkač 15 točk zaostanka. Febvre je vodstvo nekoliko povečal, zdaj ima 661 točk, Herlings na drugem mestu 658, Gasjer pa na tretjem 646.

V razredu MX2 je slavil Belgijec Jago Geerts, potem ko je z zmago v drugi vožnji z enakim točkovnim izkupičkom ugnal svetovnega prvaka Francoza Maxima Renauxa. Tretji je bil še en Francoz Tom Vialle. Uspešno je nastopil tudi slovenski dirkač Jan Pancar. Potem ko je bil 16. v prvi vožnji, je v drugi privozil do 11. mesta, kar je njegov drugi dosežek na posamični vožnji v sezoni. Skupno je to na dirki pomenilo 14. mesto in 15 novih točk za SP.

V seštevku sezone ima Renaux, ki si je že pred Mantovo zagotovil naslov prvaka, 689 točk, Vialle pa 570. Pancar je s 123 točkami na 20. mestu, le točko za Dancem Bastianom Boeghom Dammom.

Zadnja dirka sezone bo v sredo, ko bo v Mantovi na sporedu še preizkušnja za VN Mantove.


* Izidi:
* MXGP:
- 1. vožnja: 1. Romain Febvre (Fra), 2. Jeffrey Herlings (Niz), 3. Antonio Cairoli (Ita) ... 8. Tim Gajser (Slo);
- 2. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Romain Febvre (Fra), 3. Tim Gajser (Slo) ...
- skupno na dirki: 1. Jeffrey Herlings (Niz) 47, Romain Febvre (Fra) 47, 3. Antonio Cairoli (Ita) 36, 4. Tim Gajser (Slo) 33;
- SP skupno (17): 1. Romain Febvre (Fra) 661, 2. Jeffrey Herlings (Niz) 658, 3. Tim Gajser (Slo) 646 ...

* MX2:
- skupno na dirki: 1. Jago Geerts (Bel) 47, 2. Maxime Renaux (Fra) 47, 3. Tom Vialle (Fra) 38 ... 14. Jan Pancar (Slo) 15;
- SP skupno (17): 1. Maxime Renaux (Fra) 689, 2. Tom Vialle (Fra) 570, 3. Jago Geerts (Bel) 563 ... 20. Jan Pancar (Slo) 123.

Značke: motokros, sp

Članki iz rubrike