Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

sta
sta
1 06.11.2021 19:30:35

Fainova v finale z DRUGIM ČASOM

alesfevzer.com
Slovenski plavalci so si na evropskem prvenstvu v Kazanu priplavali tri finalne nastope. V nedeljo bosta med najboljšo osmerico na 200 m prosto nastopili Katja Fain in Janja Šegel, na 50 m prsno pa Peter John Stevens.

Katja Fain in Janja Šegel sta v največji plavalni areni na svetu nastopili v drugi predtekmovalni skupini, kjer je bila z 1:53,48 prepričljivo najboljša Nizozemka Marrit Steenbergen. Z 1:54,38 je bila druga Fainova, ki je za vsega desetinko sekunde zgrešila lasten slovenski rekord, z odličnim plavanjem pa je kot tretja tekmo končala Janja Šegel, ki je z 1:55,71 osebni rekord popravila kar za 1,4 sekunde.

V skupnem seštevku sta Slovenki končali na drugem in šestem mestu. Pri tem je imela Fainova kar dobre pol sekunde naskoka pred Nemko Isabel Marie Gose, zmagovalko prvega polfinala, skupno četrta Čehinja Barbora Seemanova pa je za njo zaostala skoraj sedem desetink, kar zgovorno priča, da ima Fainova izjemno priložnost za prvo odličje v članski konkurenci.

"Cilj jutranjega nastopa je bil, da se uvrstim v polfinale, kar mi je uspelo. Plavala sem tako, kot sem morala, da se suvereno uvrstim naprej. V popoldanskem polfinalu je bil cilj, da se uvrstim v finale, kar mi je prav tako uspelo. Plavala sem tako, kot sva se s trenerko dogovorili in zdaj že vse moči usmerjam v jutrišnji finale, kjer bom dala vse od sebe," je po tekmi povedala mariborska olimpijka.

"S finalom sem zelo zadovoljen. So pa še rezerve, zadnjih 50 m. Jutri je nov dan," pa je o finalu Šeglove povedal trener Matija Medvešek.

Izkušeni Peter John Stevens je imel na tekmovanju v mestu ob Volgi tokrat tudi obilico sreče, da se je s 26,20 skozi šivankino uho kot osmi prebil v finale. Pred Izraelcem Kristianom Pitschuginom je imel vsega stotinko sekunde prednosti.

"Težak start, vedeli smo, da bo šlo na stotinke. Jutrišnji finale bo povsem druga dirka," je po tekmi ocenil trener Luka Berdajs.



Boj za kolajne je za Stevensa skoraj nemogoč. V ospredju sta Italijan Nicolo Martinenghi in Turek Emre Sakci, ki sta s 25,37 in 25,38 vsak v svoji predtekmovalni skupini poskrbela za nov rekord prvenstev. Za njima skupino favoritov s 25,43 zaokrožuje Belorus Ilija Šimanovič.

V polfinalu na 200 m hrbtno je danes nastopil tudi Primož Šenica Pavletič. Z 1:55,15 je še enkrat popravil osebni rekord in na koncu osvojil vidno 12. mesto.

Danes v prvi vrsti odmeva svetovni rekord Madžara Sebastiana Szaba, ki je na 50 m delfin z 21,75 izenačil dosežek Brazilca Nicolasa Santosa iz leta 2018.

Na prvenstvu pa še naprej blesti Nizozemka Kira Toussaint, tokrat nepremagljiva na 100 m hrbtno. S Švedinjo Sarah Sjoestroem, ki je bila najboljša na 100 m prosto, se bori za najboljšo posameznico tekmovanja v Kazanu.

Na 200 m prosto je zablestel vsega 17-letni Romun David Popovici, ki je z 1:42,12 ukradel pozornost bolj uveljavljenim tekmecem. Z enim najlepših obračunov na prvenstvu sta postregla Belorus Ilija Šimanovič in Nizozemec Arno Kamminga. Z 2:01,73 pa je bil srečnejši Belorus.

V nedeljo bo v kvalifikacijah na 400 m prosto nastopila tudi Ravenčanka Daša Tušek.

Članki iz rubrike