Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

(BZS PR)
(BZS PR)
0 05.11.2021 10:55:37

Tadej Černoga za zgodovino

Tadej Černoga in njegov trener Nikola Juretič
BZS
Beograd je bil v zadnjih dneh v znamenju olimpijskega boksa, v katerem so se merili najboljši svetovni boksarji. AIBA kot organizator in Boksarska zveza Srbije ob pomoči države so v Areni Štark organizirali izjemen boksarski spektakel, ki je zelo pomemben tudi za slovenski boks.

Pirančan Tadej Černoga, član BK Portorož, je dosegel kar dve zmagi in tako postal prvi Slovenec, ki mu je uspel takšen boksarski podvig. Slovenska reprezentanca je v Beogradu nastopila s sedmimi borci, ki so si pridobili dragocene izkušnje in dodaten zagon za boksarsko prihodnost. AIBA je ponovno dokazala, da je Umar Kremlev pravi človek za vodenje tako pomembne svetovne zveze, ki bo svet olimpijskega boksa dvignil na izjemno visoko raven.

Selektor slovenske izbrane vrste Slobodan Andjelić je s svojimi pomočniki Andražem Ciuho, Sašem Weixlerjem in Nikolo Juretičem v Beograd popeljal Aljaža Širclja, Marka Makovca, Edina Sejdinovića, Gregorja Starašiniča, Aljaža Bana, Nika Nikolova Veberja in Tadeja Černogo. Borci so dobro pripravljeni in samozavestni stopili v ring beograjske lepotice z izjemno boksarsko kuliso. Zagotovo so se slovenskim boksarjem uresničile tudi sanje, da so lahko nastopili na tako velikem tekmovanju v soju žarometov in boksarskih mojstrovin.

Zgodovinski zmagi Pirančana

Slovenski boksarski svet je razveselil Pirančan, ki trenira pod vodstvom Nikole Juretiča. Za Slovenijo je v Beogradu dosegel dve zgodovinski zmagi. Doslej je za Slovenijo na svetovnih prvenstvih po enkrat uspelo zmagati le Roku Urbancu v Milanu leta 2009 in Aljažu Venku v Dohi leta 2015. V prvem krogu je Tadej Černoga s 3:2 premagal Kirila Rusinova iz Bolgarije, v drugem pa Orlanda Martineza iz Paname s kar 5:0. V tretjem krogu je boksal z Abdulmalikom Kalokovom iz Uzbekistana (mladinski olimpijski prvak iz Buenos Airesa 2018), kjer je bil po sodniški odločitvi boljši slednji. V tretji rundi si je ob prejemu udarca Tadej poškodoval tudi gleženj, kljub bolečinam pa je vztrajal do konca borbe. Slovenski boksarski svet je lahko ponosen na uvrstitev 25-letnika med 16 najboljših boksarjev sveta v lahki kategoriji (do 60 kg).

Velika izkušnja iz Arene Štark

Za preostalih šest slovenskih predstavnikov v Beogradu je bila uvodna borba tudi zadnja, saj so morali svojim tekmecem priznati premoč. Korošec Nik Nikolov Veber (do 63,5 kg) se je brez boja uvrstil v nadaljevanje, kjer je klonil z 0:5 proti Lounesu Hamraouiju iz Francije, Aljaž Šircelj (do 67 kg) je prav tako z 0:5 izgubil z Gurgonom Madojanom iz Armenije, Edina Sejdinovića (do 71 kg) je s 5:0 premagal Zeyad Ishaish iz Jordanije, Marko Makovec (do 75 kg) je izgubil z 1:3 z Andreasom Kokkinosom s Cipra, Gregor Starašinič (do 80 kg) je z 0:5 izgubil proti Hrvatu Luki Plantiću in Aljaž Ban (do 92 kg) z 1:4 s strani z Robertom Martonom iz Ukrajine.
Celotna boksarska delegacija s predsednikom BZS Robertom Reherjem je kasneje stiskala pesti za Tadeja Černogo in se udeleževala aktivnosti v sklopu svetovnega prvenstva, kjer je bilo tudi veliko znanih boksarskih imen.

Beograd obiskal Roy Jones Jr.

Največje pozornosti je bil v Beogradu zagotovo deležen karizmatični Roy Jones Jr., nekdanji svetovni prvak WBA v težki kategoriji, ki je skupaj z predsednikom Kremlevom uprizoril tudi boksarski trening na prizorišču dogajanja. Predsednik Boksarske zveze Slovenije Robert Reher je bil navdušen nad celotnim boksarskim dogajanjem v Srbiji, kjer so Slovenci navezali veliko novih športnih poznanstev, ki bodo zagotovo imela pozitivne učinke tudi v slovenskem boksu. Slovenska reprezentanca je pokazala borbenost in kosanje z najboljšimi boksarji na svetu. Najbolj pomembno za predsednika Reherja pa je bilo druženje celotne slovenske boksarske ekipe, ki je bila v Beogradu, saj so dihali drug za drugega, se veliko naučili in ogromno doživeli. Ekipa se je močno povezala, kar jim daje še dodaten motiv za uspešno nadgradnjo slovenskega boksa. 

Članki iz rubrike