ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 27.07.2019 09:16:53

Odrova z 9. in 10. mestom na SP do nove motivacije za OI

Arsen Perić
Ravenčanka Tjaša Oder je slovenska junakinja svetovnega prvenstva v plavanju in vodnih športih v južnokorejskem Gwangjuju. S tekmovanja se poslavlja z 9. mestom na 800 m prosto in 10. na paradni 1500-metrskih razdalji. V prvem primeru ji je finale ušel za sekundo, v drugem za dve, a je z dosežki vseeno zelo zadovoljna.

Kot pravi tekmovalka, je na oba dosežka ponosna, ostaja pa kanček grenkega priokusa, saj je bil finale v obeh disciplinah dosegljiv, posebej, če bi imela ob sebi tekmico za neposreden dvoboj v vodi, v čemer je najboljša. Zelo zadovoljen je tudi trener Gorazd Podržavnik, ki ocenjuje, da je njegova varovanka lahko precej hitrejša v obeh disciplinah, posebej veliko prostora za napredek pa ima na daljši 1500-metrski razdalji.

"Tjaša je plavala odlično na 800 m prosto in bila v kvalifikacijah hitrejša kot leta 2016, ko je v Londonu na evropskem prvenstvu osvojila kolajno. Osebni rekord 8:25 je zelo dober, ima pa zanesljivo še nekaj sekund rezerve. Na 1500 metrov prosto je dosegljiv olimpijski finale. Pogoj je le, da Tjaša celo leto res trenira 100-odstotno. Pri tem 98, 99 odstotkov ne bo dovolj, ob sreči z zdravjem in 100-odstotnem treningu pa se lahko spusti tudi precej pod mejo 16 minut," je prepričan koroški strokovnjak, tudi selektor slovenske reprezentance.

"Na 800 m prosto si sama nisem mislila, da bom tako blizu finalu in zelo sem vesela, da sem bila zjutraj tako hitra in seveda sem tega vesela. Vseh svojih ciljev pa tukaj nisem izpolnila, saj sem si želela finale. A nikakor domov ne odhajam razočarana. Imela sem malo nesreče. Ena sekunda na 800 m prosto ni nič, dve sekundi na 1500 metrov še manj," je povedala plavalka, ki napoveduje sezono 2020 za zadnjo v karieri, vrh pa naj bi bil olimpijski finale na igrah v Deželi vzhajajočega sonca.


Visokorasla Korošica, ki je lani zaključila študij na univerzi v Arizoni, je priznala, da je bilo prvenstvo čustveno zanjo zelo naporno, polno vzponov in padcev. "Na 1500 metrov sem računala, da bo izid 16:10 dovolj za finale. To sem napovedala in odplavala v vodi, pa se ni izšlo. Seveda bila malo razočarana. A po drugi strani sem nato na 800 m prosto dokazala, da imam v Tokiu v obeh disciplinah priložnost za finale, s tem pa se vračam domov zelo zadovoljna."

Misli so že usmerjene v Tokio, že pred tem pa nekdanjo mladinsko svetovno prvakinjo decembra čaka evropsko prvenstvo v 25-metrskih bazenih v Glasgowu. "Za to tekmo se verjetno ne bom posebej pripravljala. To ne bo glavna tekma sezone, zato bom šla tja iz polnega treninga in vem, da sem tudi malo manj pripravljena lahko zelo konkurenčna. Glede na izide tukaj bom imela v Glasgowu kar visoke cilje tudi na 800 metrov prosto."

Glasgow bo le test v sezoni, za katero Odrova ocenjuje, da bo peklenska. "Jest, spat in plavat. Misli mi ne bodo smele uhajati drugam. To se ne sme zgoditi. Izidi morajo biti konstantno dobri. Letos tega nisem kazala in potem sem na tekmi neznanka sama sebi. Vem, da sem dobro pripravljena, a ne vem kako dobro. Upam, da bo v naslednji sezoni drugače. Motivacijo imam v tem trenutku veliko."

Prav sezona 2020 naj bi bila za 25-letno plavalko tudi zadnja. Morda si po Tokiu premisli, saj je njen trener prepričan, da Odrova lahko že v Tokiu doseže več, kot le boj za šesto ali sedmo mesto mesto v finalu.

Značke: plavanje, sp

Članki iz rubrike