Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
1 21.07.2019 15:14:52

Obtožen DOPINŠKE AFERE, zdaj pa je veliki zvezdnik odgovoril z ... ZLATO KOLAJNO?!

Profimedia
Uvodni dan bazenskega dela tekmovanja na SP v plavanju v korejskem Gwangjuju je prinesel prvovrstno presenečenje, saj je Avstralka Ariarne Titmus na 400 m prosto premagala prvo favoritinjo Američanko Katie Ledecky, Kitajec Sun Yang pa je dobil moško tekmo. Britanec Adam Peaty je kot prvi človek 100 m prsno preplaval v manj kot 57 sekundah.

Sun Yang, zmagovalec današnjega uvoda, bo še naprej buril duhove. Po nerazrešeni dopinški aferi, lani naj bi preiskovalcem razbil epruvete z vzorci, je prepričljivo dobil današnjih 400 m kravl. Kritik je bil deležen že pred nastopom in zanesljivo ne bodo potihnile.

Olimpijski in svetovni prvak na vseh razdaljah od 200 do 1500 m prosto je v finalu v končnici zdržal ob napadu Avstralca Macka Hortona, s katerim sta se pred dnevi verbalno spopadla tudi v ogrevalnem bazenu, a do te mere, da ju je bilo treba ločiti. Bron je osvojil Italijan Gabriele Detti.

V predolimpijski primerjavi sveta plavanja je Američanka Katie Ledecky doživela hladen tuš na 400 m prosto. Ledeckyjeva naj bi Američanom, ki so na zadnjem prvenstvu v Budimpešti kraljevali z 18 zlatimi, 10 srebrnimi in 10 bronastimi odličji, tokrat pomagala do šestih ali sedmih zlatih odličij, saj je bila prva favoritinja tudi na 400 in 800 m prosto ter pomembna članica štafet.

Na poti do 15. zlatega odličja na SP je 22-letno ameriško zvezdnico v plavalnem centru Nambu University Municipal Aquatics Centre s 3:58,75 premagala Avstralka Ariarne Titmus, ena od treh plavalk v zgodovini, ki so 400 m prosto plavale pod štirimi minutami. Presenečenje se je napovedovalo že dopoldan, saj je Ledeckyjeva precej spremenila način plavanja, obenem pa je imela s Titmusovo dostojno tekmico, ki je v zadnjih 50 metrih zmogla preobrat po že velikem zaostanku.



Bron je osvojila Američanka Leah Smith. Ne gre pa spregledati tudi državnega rekorda Anje Klinar 4:06,35, s katerim bi se danes brez težav uvrstila v finale.

Do konca SP bodo v bazenu razdelili 42 kompletov kolajn. Domači navijači so razočarani, ker na prvenstvu ni domačega šampiona Park Tae Hwana, olimpijskega in dvakratnega svetovnega prvaka, ki pa je že aprila sporočil, da ni v formi za velika tekmovanja.

Ostali favoriti pa že potrjujejo svoj položaj. Britanski plavalni zvezdnik Adam Peaty je s 56,88 dosegel nov rekord na 100 m prsno. V polfinalu je lasten rekord z lanskega evropskega prvenstva v Glasgowu popravil za 22 stotink sekunde in kot prvi človek to razdaljo zmogel v manj kot 57 sekundah.

Švedinja Sarah Sjoestroem je bila v polfinalu prepričljiva na 100 m delfin, Madžarka Katinka Hosszu na 200 m mešano in 22-letni Američan Calaeb Dressel na 50 m delfin z rekordom prvenstev 22,57. Tudi Dressel v ameriškem taboru velja za kandidata za šest ali sedem zlatih odličij, do prve pa je danes pomagal moški štafeti na 4 x 100 m prosto. Žensko štafeto so dobile Avstralke.

Značke: plavanje, sp

Članki iz rubrike