Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

STA
STA
0 09.08.2018 16:17:35

Slovenskega junaka iz tira niso vrgle niti številne težave: Rad imam adrenalin, takrat sem najboljši

Peter John Stevens
alesfevzer.com
Peter John Stevens se je v zgodovino vpisal kot prvi slovenski športnik, ki je osvojil kolajno v na novo nastajajočem projektu združenih evropskih prvenstev. To mu je uspelo kljub številnim zapletom, a plavalec zase trdi, da je najboljši prav pod pritiskom.

Sezona 2018 je bila za Stevensa polna drobnih težav. Poleti je na univerzi Tennessee obiskoval predmet gospodarskega prava in bil zaradi časovne stiske prisiljen spremeniti obseg in način treninga ter se prvenstva v Glasgowu udeležiti le za nekaj dni. "Vesel sem, da sem kljub temu tukaj naredil kar sem moral in kar se je od mene pričakovalo."

Nadaljevalo pa se je med samim prvenstvom, ko je na poti iz ZDA v Glasgow izgubil cel dan, saj je obtičal v Chicagu, na koncu je na Otoku ostal celo brez prtljage. A niti časovna razlika, niti dolga pot slovenskega reprezentanta nista oddaljila od končnega uspeha.

"Znam se osredotočiti na svoje delo. Zame je pomembno, da je vzdušje dobro in da imam svoje navijače. Takrat uživam in dobro plavam. Rad imam adrenalin, takrat sem najboljši. Tudi v vsakdanjem življenju je tako. Težave znam odmisliti in tekmovati, ko je treba. Pomembno je tudi, da znam na tekmi ponoviti delo s treninga, kar nekaterim žal ne uspe," je pomemben del poti do nove kolajne na 50 m prsno opisal 23-letni Triglavan.

Stevens sodi tudi med peščico plavalcev, ki jim med samim tekmovanjem uspeva iz nastopa v nastop dvigovati svoje dosežke. Osnova je trd trening, še bolj pomembna pa je zanj analiza lastnih nastopov: "Naučil sem se, da v vsakem startu najdem kakšno napako, kar skušam v naslednjem nastopu nato popraviti."



Tekma v Glasgowu je bila tudi manjši eksperiment, saj je Stevens spremenil obseg treninga. "V vodi imam en trening na teden manj kot pred tem, a ostale bolj intenzivne, kar se je izkazalo za dobro pri hitrosti. Zaradi šolskih obveznosti sem bil v to prisiljen," je po kolajni še razlagal sin slovensko-angleškega baletnega para, ki sta si tudi tokrat ogledala finale.

Naslednji izziv za Stevensa bodo svetovni pokali, ki se čez mesec dni začenjajo s tekmo v ruskem Kazanu. "Upam, da bom tam pokazal dobro plavanje tudi na 100-metrski razdalji. Moja želja je, da se jeseni udeležim vseh tekem, da bom imel kasneje tudi v 25-metrskem bazenu tekme na najvišjem nivoju in šel s to popotnico na decembrsko svetovno prvenstvo."

Po končani plavalni karieri na univerzi tudi plavalna pot do olimpijskih iger v Tokiu še ni povsem začrtana. Stevens vsaj do novega leta ostaja na univerzi, kjer bo imel močan sparing s tamkajšnjo ekipo, vmes bodo na sporedu svetovni pokali in svetovno prvenstvo, želi pa si tudi priprav s slovensko reprezentanco in sodelovanje s svojim prvim trenerjem Luko Berdajsem.

"Kako bo po novem letu še ne vem. Luka Berdajs je moj prvi trener in Triglav je moj klub, rad pa bi ohranil tudi sodelovanje z Mattom Kredichem v Tennesseeju, kjer imam sparing s tekmovalci svoje starosti," je še dejal nekdanji mladinski svetovni prvak.

Značke: plavanje, ep, izjava

Članki iz rubrike