Legenda pravi, da naj bi kača Evi najprej ponudila šop banan Odkrito.si

Hrana, ki obljublja vroč seks

tomislav Svet24.si

Hrvaška žaluje: 63-letnik je Tomislava ubil ...

merkur Petisvet.si

Astrološka napoved Berna Jurečiča od 22. do 29....

lynda blanchard doug jones tw Svet24.si

Blanchardova plačala za svoj stolček? V ...

meghan archie 2 Svet24.si

Meghan priznala, da jima s Harryjem ni lahko!

ribič pepe Njena.si

Ribič Pepe v težavah

boris kobal bobo2 Njena.si

Boris Kobal gre takole po nakupih

STA
STA
0 08.08.2018 18:31:54

Slovenski "super četrtek" na EP v Berlinu

alesfevzer.com
V četrtek bo na evropskem prvenstvu v atletiki v Berlinu nastopila polovica od desetih slovenskih predstavnikov v nemški prestolnici.

Med njimi bosta tudi slovenski favoritinji za visoka mesta Martina Ratej in Anita Horvat, prva v kvalifikacijah meta kopja ob 13.50, druga pa v polfinalu na 400 m ob 19.30. Tekmovali bodo še Neja Filipič, Veronika Domjan in Žan Rudolf.

"Mislim, da ne bi smela imeti težav v kvalifikacijah, norma ni tako huda glede na moje letošnje dosežke, dobro se počutim tako izven kot na stadionu. Ni še nekega posebnega adrenalina, ostajam mirna brez kakšnih velikih napetosti," je dejala Martina Ratej (Kladivar).

Ima četrti prijavljeni dosežek sezone med vsemi in bo nastopila v drugi kvalifikacijski skupini, ko bo že jasno, koliko bo treba vreči za petkov finalni nastop. Avtomatična kvalifikacijska norma je 60,50 m, Ratejeva z državnim rekordom 67,16 m pa je letos že vrgla 66,10 m in skoraj stalno krepko presegala 60-metrsko oznako.

"Pripravljena je bolje kot pred lanskim SP v Londonu. Razmišljamo le o finalu, tam pa se nadejamo dolgega meta, ki bi lahko prinesel tudi medaljo," je bil kratek trener Ratejeve Lovro Umek.

Ratejeva je za sprostitev šla skupaj z Marušo Mišmaš, ki jo kot zadnjo v slovenskem taboru kvalifikacije na 3000 m zapreke čakajo v petek, v nedeljo s kolesom po Berlinu. Anita Horvat (Velenje), ki se bo v četrtek kot zadnja iz slovenskega tabora podala na tekmovališče, pa si je današnje kvalifikacije v teku na en stadionski krog ogledala v hotelski sobi.

Bila je namreč med dvanajsterico po najboljših dosežkih sezone, ki ji ni bilo treba v prvi krog EP. Ta je dal preostalih 14 polfinalistk. Polfinalne skupine Horvatova še nima, začetek polfinala pa je ob 19.50.

"Počutim se dobro in sem hitra, na treningih tu sicer ne merimo časa. A po prijavljenih izidih sezone sem deveta, želim si premagati vsaj eno tekmovalko in priti v finale. Na zadnji tekmi v Monaku sem bila res zelo dobra in si želim, da bi bilo tako tudi na EP," je povedala Horvatova; finale bo v soboto ob 20.12.Prva bo na tekmovališče stopila Neja Filipič (Kronos Ljubljana), ki bo v skoku v daljino kot trinajsta nastopila v prvi od dveh skupin, obe začneta ob 10.30, kvalifikacijska norma za finale, ki bo soboto zvečer, pa je 6,67 m. Možnosti za nastop med dvanajstimi najboljšimi Filipičeva sicer ima, vendar se bo morala skoraj gotovo približati svojim najboljšim dosežkom. Osebni rekord ima na 6,51 m, letos pa je največ skočila le centimeter manj.

"Imam možnosti za finale, ne bom pa nič napovedovala. V primerjavi s prejšnjim EP je za tekmovalce tu organizirano bolje, dobro hrano imamo na voljo skoraj ves dan in nam nič ne manjka. Vzdušje v reprezentanci je dobro, želim si, da bi zadela odrivno desko, največ težav pa mi povzroča jutranje vstajanje, saj so ponavadi tekme popoldne," pa je izpostavila Filipičeva.

Veronika Domjan (Ptuj) bo imela kvalifikacije v metu diska ob 11. uri, ker bo tekmovala v skupini B kot četrta po vrsti. Avtomatična kvalifikacijska norma za sobotni finale najboljše dvanajsterice je 58,50 m, kar je Domjanova letos že nekajkrat presegla. Njen državni rekord je na meji 60,11 m, letos pa je največ vrgla 59,45 m.

"Upam, da mi uspe preboj v finale, pripravljena sem dobro, krog za izmet je odličen, to sem preverila tudi sama, a vse tekmice pridejo dobro pripravljene na EP in jutri nas čaka zanimiv boj. Komaj ga že čakam," je povedala Domjanova, finalistka že na prejšnjem EP.

Zelo težko delo za preboj v petkov polfinale pa čaka Žana Rudolfa (Mass Ljubljana). Ta bo na 800 m v prvem krogu kvalifikacij nastopil v četrti skupini, ki bo startala ob 11.51. Rudolf je namreč v zadnji skupini, v kateri ima najslabši letošnji izid (1:47,77).

Najbližji je Norvežanu Markusu Einanu (1:47,63), vsi ostali pa so bili letos že krepko pod minuto in 47 sekundami na čelu s Poljakom Adamom Kszczotom, dvakratnim zaporednim evropskim prvakom na prostem (2014, 2016) in trikratnim v dvorani. Obenem je bil zlat na letošnjem dvoranskem svetovnem prvenstvu, ko je prišel do enajste medalje na velikih članskih tekmovanjih.

V polfinale se bodo uvrstili prvi trije po mestih iz skupin in še štirje preostali po času, na slednje pa računa Rudolf. "Dobil sem najmočnejšo skupino, tekli bomo zadnji in bomo videli, kako bo šlo v prvih skupinah. To je dobro. Če bomo dovolj hitri, lahko gre skoraj vsa naša skupina naprej. Če bo okrog 52 sekund čas prvega kroga, potem bom tekel v skupini, sicer pa bom ob počasnejšem ritmu stekel naprej na čelo in si skušal tako izboriti polfinale. Bom moral biti pripravljen kar na veliko stvari," se zaveda Rudolf.

Članki iz rubrike