nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
0 09.03.2018 13:11:36

Umrl trener Boruta in Darjana Petriča

V 81. letu je v Zagrebu po dolgotrajni bolezni umrl plavalni trener Stjepan Jelačić, ki se je v zgodovino slovenskega in jugoslovanskega plavanja zapisal v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja predvsem z uspehi bratov Darjana in Boruta Petriča.

Jelačić je v Kranj prišel leta 1976 in v štirih letih poskrbel za številne kolajne z evropskih in svetovnih prvenstev, plod njegovega dela pa je v veliki meri tudi nepozaben uspeh na evropskem prvenstvu leta 1981 v Splitu, ko je Borut Petrič na 400 m prosto osvojil zlato kolajno, njegov mlajši brat Darjan pa je bil bronast.


Po Triglavu je Jelačić odšel k ravenskemu Fužinarju, nato se je vrnil v Zagreb, kjer je sodeloval s plavalci in vaterpolisti, ob prelomu tisočletja pa se je še enkrat vrnil v Kranj, kjer je med drugim delal s takrat najbolj obetavno slovensko plavalko Anjo Čarman.

"V Kranj je prinesel povsem nov pristop k treningu in sami se nismo mogli načuditi, koliko kilometrov smo lahko preplavali. Enostavno je takrat spremenil pojmovanje treninga v kluba ter ga popeljal med vodilne v takratni Jugoslaviji. Tudi uspehi kranjskih plavalcev po letu 1980, ko je zapustil Gorenjsko, so v veliki meri plod njegovega dela in po pravici povedano ne vem, kakšni bi bili naši dosežki, če z njim ne bi sodelovali," je ob smrti svojega nekdanjega trenerja za STA povedal Darjan Petrič.

Značke: plavanje, sta

Članki iz rubrike