lili 1 Odkrito.si

Težki časi za Lili Žagar

glasba 11 Svet24.si

Janov uspeh: dobil tožbo!

horoskop Svet24.si

Horoskop za soboto, 23. junija

Prevale, Štefanov potok Svet24.si

FOTO: Voda zalivala objekte, veter odkrival strehe...

The Tonight Show ariana grande Najstnica.si

Pete Davidson potrdil zaroko z Ariano Grande

profimedia-0034991846 Petisvet

Ko pride duh ljubljenega pokojnika

alenka kozolc gregurič 1 Njena.si

Slovenska igralka v boju z rakom in hudimi ...

STA
STA
1 09.03.2018 12:04:46

Zmaga na sodišču: Najuspešnejša slovenska padalka vseh časov tožila državo in dobila ...

Nova zmaga nekdanje najboljše slovenske padalke. A tokrat na sodišču ...

Delovno in socialno sodišče je Ireni Avbelj, najuspešnejši slovenski padalki vseh časov, prisodilo 90.000 evrov odškodnine v sporu proti ministrstvu za obrambo. Avbljeva se je avgusta 2011 hudo poškodovala na evropskem prvenstvu v skokih s padalom v Kikindi. Od delodajalca je zahtevala odškodnino in mesečno rento. Sodba še ni pravnomočna.

Sodišče je po šestih letih in pol od nesreče Avbljevi prisodilo odškodnino, saj je razsodilo, da nekdanja vrhunska padalka in nekdanja poveljnica šolskega padalskega centra Slovenske vojske ni kriva za nesrečo in da ji pripada odškodnina, je v četrtek poročal Dnevnik, o razsodbi v korist Avbljeve in v škodo države pa poročajo tudi ostali slovenski tiskani in internetni mediji.

Avbljeva je pred štirimi leti vložila tožbo zoper svojega takratnega delodajalca, ministrstvo za obrambo, saj je bila prepričana, da za nesrečo ni bila kriva sama, da je šlo za delovno nesrečo in da ji pripada odškodnina.

Sodišče ni v celoti ugodilo glede višine zahtevka. Avbljeva je namreč zahtevala višjo odškodnino, 160.000 evrov in rento, sodišče pa ji je na koncu prisodilo dobrih 90.000 evrov odškodnine, k znesku bo sicer treba prišteti obresti. Dosodilo ji je mesečno denarno rento v višini 490 evrov in mesečno plačilo prikrajšanja iz naslova dodatnega pokojninskega zavarovanja v višini 200 evrov, še poroča Dnevnik.

Gre za odškodnino zaradi premoženjske in nepremoženjske, poškodb, bolečin, stroškov zdravljenja, pretrpljenega strahu, zmanjšanja življenjskih aktivnosti in izpada dohodka.

Zdaj 52-letna Avbljeva je na svetovnih prvenstvih skupno osvojila 20 zlatih, 10 srebrnih in tri bronaste kolajne. Skoraj usoden pa je bil zanjo skok s padalom 24. avgusta 2011, ko ji je na evropskem prvenstvu v Kikindi dve sekundi pred pristankom zatajil mehanizem za pristajanje. Avbljeva se je hudo poškodovala. Prestala je 18 operacij na levi nogi, desnem kolenu in hrbtu. Zaradi poškodb je morala končati kariero in se je po skoraj 23 letih službovanja na ministrstvu za obrambo tudi invalidsko upokojila in bo vse življenje trpela posledice nesreče pri doskoku s padalom.

Avbljeva se na razsodbo ne bo pritožila, lahko pa se pritoži ministrstvo za obrambo oziroma državno odvetništvo v imenu ministrstva. Rok za pritožbo se izteče v začetku aprila. V okviru postopka so državni pravobranilci zatrjevali, da se je nesreča zgodila zaradi napake Avbljeve, na civilnem tekmovanju, kamor naj padalcev ne bi poslala vojska, ampak Letalska zveza Slovenije. Padalka je vztrajala, da je v Srbiji tekmovala kot predstavnica Slovenske vojske, so danes zapisale Slovenske novice.

Sodišče je jasno odločilo, da je šlo za delovno nesrečo, ker je Avbljeva od ministrstva dobila ukaz, da se mora udeležiti tekmovanja. Udeležba na tekmovanju se ji je štela v delovni čas, ministrstvo je poskrbelo za prevoz na tekmovanje in za prevoz poškodovane nazaj v Slovenijo. Kot navaja Dnevnik, se je bila Avbljeva pred odvetnika Primoža Krapenca ves čas pripravljena z državo tudi pogoditi, a nasprotna stran o tem ni želela slišati.

"Sodba sicer še ni pravnomočna, čakamo, kaj bo naredilo pravobranilstvo, vsekakor pa sem zadovoljna s tem, tako kot je sodnik razsodil. Glede na to, da smo se do zdaj skušali pogodit in odziva z njihove strani ni bilo, ne vem ... Čakam še, če se bodo pritožili ali ne, upam na pozitivno presenečenje," je razsodbo za STA komentirala Avbljeva.

Članki iz rubrike