Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jz
jz
29.09.2015 15:27:18
Deli članek:

Pri 22 letih z umetnim kolkom

vszi

Avstrijski vaterpolist Paul Kovac bo moral v rani mladosti prekiniti ukvarjanje z najljubšim športom. Zakaj?

Igralec Tirola in avstrijske reprezentance bo moral že na drugo operacijo medenice. Sprememba smeri gibanja v vodi je za vaterpoliste nekaj podobnega kot za nogometaše dribling. Toda za Paula Kovaca so postali treningi in tekme prava muka. Pri plavanju je čutil velike bolečine v medenici. "Po treningu večkrat skoraj nisem mogel več hoditi," je povedal Paul, ki bo moral po pregledih na že drugo operacijo.

Kovac ima od rojstva okvarjeno medenico oziroma kolke. "Ortoped je dejal, da bom najverjetneje pri 25 letih potreboval umeten kolk. Stanje se lahko umiri le, če popolnoma preneham s športom, pa še to ni povsem gotovo," je še povedal Kovac, katerega kariera se je ravno začela vzpenjati. "Vse je potekalo na najboljši možen način. Bil sem stalen igralec v moštvu, poklicali so me v reprezentanco... potem pa tole," je bil razočaran Kovac, ki ni mogel skriti, da ga je medicinska diagnoza zelo prizadela. "Vaterpolo je zame življenje, soigralci v ekipi pa so zame tako kot družinski člani," je dejal Paul, ki se je z vaterpolom začel ukvarjati z osmimi leti, ta šport pa mu je  bil položen v zibelko, saj je njegov oče Pavol dolgoletni trener v klubu v Innsbrucku.     

Zdaj se bosta morala oče in sin prilagoditi novi situaciji. "Oče me podpira, vendar je v tem primeru nemočen." Zdravje je seveda na prvem mestu. "Soigralcem in trenerju v moštvu sem povedal kakšno je stanje in nihče ni mogel verjeti, da je zame vsega konec," je še povedal Kovac, ki študira angleščino in zgodovino, popolnoma pa se vaterpolu noče odpovedati. "Če ne bom mogel biti poleg kot igralec, bom pa kot gledalec. Kaj pa naj drugače počnem s prostim časom ob vikendih."