Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sk
sk
29.09.2015 06:25:30
Deli članek:

Začetek evropskih kegljaških bojev

sk

Danes se začenjajo boji v dveh evropskih kegljaških pokalih, svetovnem pokalu v srbski Bački Topoli in pokalu NBC v avstrijskem Ritzingu.

Začetni dan bo namenjen le tekmovanju moških. Konkurenca je tu izjemna. Prisotna bo tudi večina reprezentantov, ki so igrali spomladi na svetovnem prvenstvu v Nemčiji. Glavni favoriti pri moških so trije, ki nekoliko odstopajo od konkurence. To so nemški Zerbst z našima Benedikom in Stoklasom, madžarski Szeged, ki stavi tudi na mlade Srbe, in Sport Podbrezova iz Slovaške z neverjetnim Vilmošem Zavarkom, ki je pred kratkim ponovno postavil svetovni rekord. Za zadnje prosto mesto pa se bodo borili Beograd, Zaprešić iz Hrvaške in avstrijski Neukirchen, ki je lani že pripravil presenečenje.

Možnosti za finale mariborskega Konstruktorja, ki je ne samo brez Sandija Sajka, ampak tudi brez Mitje Gornika, ki je obnovil poškodbo in bo verjetno dalj časa odsoten s stez, niso velike. Vse sloni na veteranu Francu Kirbišu. Morda bo mladim dober vzornik, da presežejo samega sebe in morda pripravijo presenečenje z dobrim rezultatom. Danes bodo nastopili trije Štajerci. Prvi ob 11.30, drugi ob 13.50 in tretji ob 16.10. vprašanje je samo kdaj bo igral Kirbiš. O njem močno razmišlja trener Pihlar. Prvi ali drugi?

Mnogo bolj zgodaj pa bodo na steze stopili v Avstriji na pokalu NBC, ki se začne že ob osmi uri, deset čez devet pa bo steze preizkusil prvi Litijan. Verjetno bo to Klemen Selovski, ki ima poleg nekoliko mlajšega Klemena Ivančiča edini vsaj nekaj mednarodnih izkušenj. Litijani se zavedajo, da jih čaka težka preizkušnja in da nanje nihče resno ne računa. Realno kar dobrih deset ekip enakovredno napada uvrstitev med prve štiri ekipe, ki bodo nadaljevala tekmovanje. Med njimi je tudi kamniški Calcit, ki je bil lani državni prvak. Za Kamničane bo kot prvi ob pol dvanajstih nastopil Klemen Mahkovic, od katerega pričakujejo podoben nastop, kot jih je imel na dosedanjih tekmah. V tem primeru bo nadaljevanje za vse mnogo lažje.

Po koncu te četrte skupine moških bodo steze na tem osemsteznem kegljišču zavzela dekleta. Slovenijo tu zastopata ekipi Triglava in Bresta. Kranjčanke se vračajo na sceno po desetih letih. V vlogi trenerja se bo poizkušala njihova najboljša igralka Brigita Strelec, ki ji bo ob strani vseskozi stal njen partner Albin Juvančič. Sama odločitev o prvi igralki bo padla tik pred začetkom. Na sosednji stezi bo z nastopom začela Nina Modrinjak iz Bresta. Na mladi Belokranjki (prihaja iz Črnomlja) bo zelo pomembna naloga, naloga prve igralke. Od nje bo veliko odvisno, kakšno bo nadaljevanje za celotno ekipo. Cerkničanke so glede na izkušnje in na rezultate na takih tekmovanjih med kandidati za napredovanje. Vse si zelo želijo dobrega nastopa Nine, saj nočejo stresnega nadaljevanja tekmovanja. Takoj za prvo žensko skupino igralk bo pri Kranjčankah nastopila njihova druga igralka. Po vsej verjetnosti bo to ena izmed sester Blagovič (prva pa bo najverjetneje Nina Blaž).

Do konca sporeda (do osmih zvečer) bodo steze spet na voljo moškim tekmovalcem. Ob treh popoldne bo nastopil za Litijo drugi igralec, tretji pa bo nastop imel ob pol sedmih zvečer. Za Kamničane pa bo kot drugi ob 17.20 nastopil mladi Peter Jantol.