Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
03.09.2015 09:26:20
Deli članek:

Peter Kauzer: Čas je, da kolo sreče obrnem v svoj prid

Arsen Perić

Dvakratni svetovni prvak v kajaku v letih 2009 in 2011 se je po lanski izgubljeni sezoni zaradi poškodbe letos uspešno vrnil na tekmovanja. Z zmago na finalu svetovnega pokala v Pauju si je z nekaj sreče priveslal tudi skupno zmago v tem tekmovanju in se tako lahko samozavestno odpravlja na SP, ki ga bo med 15. in 20. septembrom gostil London.

Ste po izgubljeni lanski sezoni verjeli, da lahko zmagate v svetovnem pokalu?
Moj cilj pred sezono je bil, da do svetovnega prvenstva pridem na raven, na kateri sem bil pred poškodbo rame. Glede na začetek sezone, ko sem videl, koliko zaostajam, si nisem mislil, da se bo na koncu razpletlo tako, kot se je. Nad zmago na zadnji tekmi niti nisem bil presenečen, bolj pa nad skupno zmago. Počutil sem se dobro in se tako zavedel, da sem spet na prejšnji ravni. Imel sem tudi nekaj sreče, da tisti, ki so bili pred mano v skupnem seštevku, na tej zadnji tekmi niso prišli v finale.
 
V tej sezoni ste bili boljši iz tekme v tekmo. Verjetno ste potrebovali nekaj časa, da ujamete svoj pravi ritem.
Vračal sem se po hudi poškodbi rame. Čeprav sem dobre rezultate želel dosegati že od starta, je to dolgotrajen proces. Moral sem se ponovno navaditi na tekmovalni ritem na visoki ravni. Stvari so šle navzgor zelo postopoma, a važno je, da sem prebil led. Kljub slabšim rezultatom sem vztrajal in nisem hotel zganjati kakšne panike. Svojo zgodbo sem preprosto peljal naprej.
 
Bi lahko rekli, da ste zdaj že na povsem enaki ravni kot pred poškodbo?
Mislim, da sem. Tudi počutim se zelo dobro. Moram potrkati, da z ramo nimam več nobenih težav. Pomembno je, da se v čolnu dobro počutim in da sem ga sposoben voziti tako, kot znam.
 
Ali zdaj z leti in izkušnjami kaj bolj veste, koliko morate tvegati za vrhunski rezultat?
V kajaku je vedno tako, da če si preveč previden, lahko hitro izpadeš iz finala. Nikoli ne moreš vedeti, kako se bo tekma na koncu razpletla. Svojo vožnjo moraš odpeljati tako, kot jo najbolje znaš, brez prevelikega tveganja in kočljivih situacij. Stremeti moraš k svoji vožnji in se ne obremenjevati z drugimi. Potem si nimaš česa očitati.
 
Pred zadnjima dvema tekmama v svetovnem pokalu ste tudi zamenjali model čolna.
Res je. Vzel sem čoln, ki ga je pri istem proizvajalcu, le da drug model, uporabljal Francoz Mathieu Biazizzo, lani tretji na SP. Preizkušal sem ga že pred sezono, a takrat še nisem bil dovolj gotov vase in še ne v pravi formi, tako da mi ni ravno ustrezal. Pred tekmo v Seu d'Urgellu sem si dejal, da je to edina priložnost, če hočem še kaj menjati. Ker sem mesto na SP imel že skoraj zagotovljeno, sem tvegal in ga uporabil na zadnjih dveh tekmah. Če mi ne bi šlo, bi še vedno lahko šel nazaj na stari model. Čoln mi je nato zelo ustrezal, v njem sem se počutil dobro in določene stvari počel lažje kot prej. O tem, kaj bi me lahko motilo in da je čoln krajši od prejšnjega, nisem razmišljal, ampak sem vzel model, ki je bil narejen iz vseh mojih predhodnih modelov.
 
Vrhunec sezone vas čaka na SP v Londonu, kjer se bodo že delile olimpijske kvote. Bo proga kaj drugačna kot na zadnjih OI?
Drugačna je bila že na lanskem svetovnem pokalu. Zdaj smo bili tam pet dni na treningu in progo spoznali do konca, priložnost pa bo še do začetka SP, kamor se odpravljamo v torek. Z njo nisem imel težav, niti s tem, da sem se lani poškodoval prav na tej progi.
 
Se v Londonu morda čutite neke vrste dolžnik, tako zaradi te poškodbe kot zaradi neuspeha na olimpijskih igrah?
Ne, s tem se sploh ne obremenjujem. Progo dobro poznam in vem, da na njej lahko dobro veslam. Mislim, da je čas, da kolo sreče zdaj obrnem sebi v prid.
 
In s kakšnim rezultatom boste tam zadovoljni?
Glede na to, da je to prva kvalifikacijska tekma za naslednje OI v Riu, bi si s kolajno že napol odprl vrata za ta nastop. Vem, da sem jo sposoben osvojiti tudi na ravni, na kateri sem zdaj. Upam, da bom prikazal podobno vožnjo, kot sem jo v Pauju, ter takšne, kot sem jih že kazal na zadnjih treningih na tej progi. Če mi bo to uspelo, potem rezultat ne sme izostati.
 
Četrto mesto bi torej že pomenilo razočaranje.
To je vedno dvomljivo. Če odpelješ tako, kot znaš, in so trije še boljši od tebe, si nimaš česa očitati. Če pa bom četrti zaradi kakšne lastne napake, bom zaradi tega pošteno jezen.