Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
12.08.2015 09:38:56
Deli članek:

Slovenci v Kazanu: Prevečkrat je bilo blizu

Arsen Perić

Peto mesto Damirja Dugonjića na 50 prsno, popoldanska nastopa Petra Johna Stevensa in Anje Klinar, pri slednji dve uvrstitvi med deseterico na daljših razdaljah, to je slovenski izkupiček na letošnjem SP v Kazanu, ki ga lahko ocenimo kot povprečnega. Našim res nekajkrat niso bile naklonjene niti stotinke, a se nanje ne gre izgovarjati.

Že pred prvenstvom je bilo jasno, da je edini, ki se lahko vmeša v boj za eno izmed odličij, Dugonjić, kar se je nato zgodilo le na 50-metrski razdalji. Glede na dopoldanski evropski rekord se je zdelo, da je kolajna na dosegu roke, a je Ravenčan s slabim plavanjem v finalu pokazal, da na prvenstvo predvsem psihološko ni bil dobro pripravljen. Še večje razočaranje je bil njegov izpad v predtekmovanju na 100 metrov prsno, pa stotinka, za kolikor je zgrešil uvrstitev v polfinale, gor ali dol. Lahko le upamo, da je to zanj pravočasno opozorilo, da bo v pripravah na OI v Riu stvari zastavil drugače. To je delno že nakazal z napovedjo, da se bo odslej zaradi vzdržljivosti več posvečal tudi plavanju na 200 metrov prsno.

Dugonjić tako ostaja edini Slovenec, ki se je na zadnjih treh SP prebil v finale, potem ko je bil leta 2011 osmi na 50 prsno in dve leti pozneje četrti tako na 50 kot na 100 metrov. Lepo priložnost, da ta niz prekine in za Saro Isaković postane druga slovenska finalistka v velikih bazenih, pa je iz rok izpustila Anja Klinar, ki ji je do finala v njeni paradni disciplini 400 mešano zmanjkalo le 19 stotink. Zapravljene priložnosti je vsekakor škoda, čeprav je Anja zadnja iz naše ekipe v Kazanu, ki bi si za svoje nastope zaslužila kritiko. V vseh treh disciplinah je odplavala svoje letošnje najboljše rezultate in se približala finalu ter bila na dosedanjih SP ali OI nasploh najbližje najboljši osmerici. Če bo nadaljevala po tej poti in do Ria še kaj dodala, bi ji tam res moralo uspeti. Do takrat pa velja razmisliti, ali se ne bi bilo bolje usmeriti zgolj v njeno mešano plavanje, saj ob večji osredotočenosti na kravl in delfin preveč trpita hrbtni in prsni slog.

Kar zadeva preostalo osmerico, je selektor Miha Potočnik pred prvenstvom dejal, da mora biti pri vseh cilj prva šestnajsterica. Ta cilj so izpolnili še Peter John Stevens, Gaja Natlačen in Tjaša Oder, slednji na 1500 metrov prosto, kjer je bilo na startu le 25 plavalk. Če mlado Gajo za njen nastop lahko pohvalimo, je Tjaša glede na lani napravila velik korak nazaj in na srečo še pravočasno spoznala, da Amerika ni plavalni raj, tako da se bo za Rio raje pripravila v domačem okolju. Solidno je svoje delo opravil Martin Bau, precej manj Robert Žbogar, ki je najmanj pokazal prav v njegovi paradni disciplini 200 delfin, za pričakovanji pa so zaostale tudi Tanja Šmid, Tjaša Vozel in Nastja Govejšek. Težko si je razložiti dejstvo, da nekdo hitreje kot na svetovnem prvenstvu plava na mitingu v Banjaluki, kar kaže na slabo načrtovanje forme ali pa slabo psihično pripravljenost.

Da je večina prvenstva s slovenskega zornega kota potekala brez presežkov, priznava tudi selektor Potočnik: "Nastopili smo zelo solidno, prevečkrat pa se je pojavil termin 'blizu'. Vendar držimo korak s svetom in morda se še malo bolje obrne prihodnje leto. Dugonjić je naš edini finalist, a od njega sem več pričakoval na stometrski razdalji. Blizu njega je s tremi odličnimi nastopi Anja Klinar. Kar nekaj plavalk in plavalcev se je uvrstilo med najboljših 16, a to še ni to, kar smo pričakovali, in upam, da se bomo še bolj zadovoljni vračali prihodnje leto z olimpijskih iger v Braziliji. Želim si, da bi se tam priključil še kateri od mlajših plavalcev. Poskušali bomo tudi s štafetami, kjer so uvrstitvi na igre najbližje dekleta na 4 x 200 prosto." 

Selektor ob tem opozarja, da se v Sloveniji s plavalci dela dobro, da pa plavanje za še boljše dosežke potrebuje tudi večjo podporo: "Smo del širšega svetovnega vrha, a potrebnih bo več vlaganj v tekmovanja in priprave. Medalje na Ofemu kažejo, da imamo mlad obetaven rod, a bo ta ob neprimernem vložku postal povprečen. Finančni položaj na zvezi je trenutno težak in skrbi me že, kako bo zveza financirala olimpijsko sezono za najboljše. Upam, da se bo vse skupaj rešilo." 

Kot pravi Potočnik, največji del krivde nosi izvršni odbor zveze: "Tam je kar nekaj sposobnih ljudi, ki pa so zelo neaktivni. V ozadju so močni klubski interesi in lobiji, ni pa skupnega interesa za plavanje. Bolj ali manj smo odvisni od sistemskega financiranja in če sponzorskih sredstev ne bo, je ogrožen že osnovni program priprave reprezentance."  

Končne uvrstitve slovenskih plavalcev
5. Damir Dugonjić, 50 prsno
9. Anja Klinar, 400 mešano
10. Anja Klinar, 200 delfin
10. Anja Klinar, 400 prosto
11. Gaja Natlačen, 1500 prosto
12. Peter John Stevens, 50 prsno
15. Tjaša oder, 1500 prosto
17. Tjaša Oder, 800 prosto
17. Damir Dugonjić, 100 prsno
18. Nastja Govejšek, 50 delfin
23. Robert Žbogar, 200 delfin
24. Martin Bau, 1500 prosto
24. Tanja Šmid, 200 prsno
27. Martin Bau, 800 prosto
28. Martin Bau, 400 prosto
31. Tjaša Vozel 100 prsno
32. Tjaša Vozel, 50 prsno
32. Robert Žbogar, 100 delfin
32. Robert Žbogar, 400 mešano
36. Nastja Govejšek 100 prosto
39. Nastja Govejšek, 100 delfin
39. Gaja Natlačen, 200 prosto
42. Nastja Govejšek, 50 prosto
 
Daljinsko plavanje
16. Špela Perše, 5 kilometrov
25. Špela Perše, 25 kilometrov