Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
09.08.2015 12:04:31
Deli članek:

Almsick: Fina odpovedala na celi črti

vszi

Nekdanja nemška plavalna zvezdnica Franziska van Almsick, ki se je medtem preselila v novinarske vrste, ostro kritizira Mednarodno plavalno zvezo zaradi svoje protidopinške politike.

"Fina je odpovedala na celi črti. Že dolga leta ni bilo narejenega nič za to, da bi imeli enaka pravila za vse," pravi svetovna prvakinja iz leta 1994. Nemka je ob tem še enkrat opozorila na kratke kazni za Kitajca Suna Yanga in Rusinjo Julijo Jefimovo, ki sta prejela tako kratko prepoved nastopanja, da sta lahko nastopila na SP, na katerega sta se v miru pripravljala.

Almsickova pri svojem razmišljanju ni osamljena. Litovska zvezdnica prsnega sloga Ruta Meilutyte je med drugim povedala, da je izgubila kakršno koli spoštovanje do tekmice Jefimove. "Vsi bi morali ravnati tako. Meilutytejeva je s svojimi stališči pogumna in tako bi se moralo obnašati veliko več plavalcev," še pravi nemška svetovna prvakinja iz leta 1994.

Almsickova dela za prvo nemško televizijo, kjer so se pred kratkim v dokumentarcu lotili dopinga predvsem v atletiki, a tudi ruski plavalci in njihovi trenerji so vpleteni v zgodbo, saj je kronska priča Julija Stepanova trdi, da je pri zdravniku, ki se je ukvarjal z dopingom atletov, videla tudi plavalce.

A težava Fine ne le neurejen kaznovalni sistem. Tudi dopinške kontrole so po mnenju številnih povsem neustrezne. Italijan Andrea de Nino, ki ima v Neaplju profesionalno ekipo in s katerim je pred leti sodeloval tudi Peter Mankoč, je za televizijo ARD potrdil, da v njegovi ekipi v najzahtevnejšem obdobju priprav v šestih mesecih kontrolorjev sploh ni bilo.