Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
09.08.2015 10:39:26
Deli članek:

Žagar kljub hudemu padcu drugi na premieri v Horsensu

bc

Slovenski speedwayist Matej Žagar je na dirki v danskem Horsenu, sedmi postaji svetovnega prvenstva, osvojil drugo mesto kljub hudemu padcu ob koncu kvalifikacij.

V velikem finalu je moral priznati premoč le domačinu Petru Kildemandu, tretji je bil še en Danec Michael Jepsen Jensen.

Dirko, ta se je po 12 letih preselila iz København in tamkajšnjega stadiona Parken, je zaznamoval tudi grd padec v zadnji vožnji predtekmovanja, ko sta se v prvem zavoju v Žagarja zaletela domačina Pedersen in Kildemand. Žagarja je v ogradi vrglo čez oba in čez vse motorje, a k sreči so varnostne blazine naredile svoje in neverjetno grd padec se je končal le z bolečinami in ponovljenim startom vseh voznikov.

Žagar je po prvi pomoči odšepal v bokse in se držal za roko, nato pa vendarle stisnil zobe za ponovljeni start, a je v tej vožnji zgolj odpeljal do cilja in ostal brez točke. Vseeno je bilo že pred tem osvojenih osem točk dovolj za polfinale.

"Moram povedati, da je bil zame to kar precej nesrečen večer. Imel sem grd padec in vodstvo ter z njim tako rekoč tudi končno zmago v velikem finalu že v žepu, a pod črto sem kljub temu zadovoljen in vesel, da nisem utrpel kakšnega zloma, saj sem le pošteno potolčen in popraskan," je po dirki povedal Žagar, ki na stopničkah ni mogel skriti manjšega razočaranja na svojem licu: "Drugo mesto je kljub temu izvrsten dosežek, me pa malo skrbi pošteno otečena noga, sploh, ker je pred menoj naporen dirkaški teden, ampak to je pač speedway, nimam kaj."

Žagar je dobil novih 12 točk za SP, s katerimi se je učvrstil v vrhu seštevka; na četrtem mestu ima s 65 enako število točk kot Američan Greg Hancock. Vodi Britanec Tai Woffinden z 91, drugi je Danec Nicki Pedersen z 78.

Žagar se zagotovo lahko veseli tudi naslednje preizkušnje, ki bo na njemu najbolj domačem terenu, na stadionu Edwarda Jancarza v "njegovem" Gorzowu, kjer že vrsto let nabira točke za domači klub poljske prve profesionalne lige. Tam se je z drugim mestom izkazal že lani. Morda bo letos stopil še korak višje. Od slovenskega aduta je moč veliko pričakovati tudi 12. septembra, ko najboljše na svetu čaka VN Slovenije v Krškem.