Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
07.08.2015 20:12:22
Deli članek:

Ista disciplina, ista mama

Svetovno prvenstvo v plavanju v Kazanu je doživelo novo premiero. Prvič v zgodovini tega športa sta se na stopničke povzpeli sestri v isti disciplini.

Na prestižnih 100 m prosto je to uspelo Avstralkama Bronte in Cate Campbell, med njiju se je vrnila le za po na prvenstvu videnem mnoge prva favoritinja Švedinja Sarah Sjöström. V Tatarstanu je bila najboljša Bronte Campbell, svetovna prvakinja iz Barcelone 2013, Cate pa je danes stala na najnižji stopnički zmagovalnega odra.

"Neverjetno sem ponosna nanjo. Trdo je garala za to," je po tekmi o leto dni mlajši sestri dejala branilka naslova 23-letna Cate Campbell. A to ni bilo edino avstralsko slavje večera. Leto dni pred olimpijskimi igrami v Rio de Janeiru se je kot najboljši plavalec hrbtnega sloga predstavil Mitchell Larkin. Ta je naslovu na 100-metrski razdalji dodal še zmago na najdaljši 200-metrski.

V moški konkurenci sta bila podeljena še dva naslova. Na 200 m prsno se je zlata veselil 25-letni Nemec Marco Koch, ki je prvi nemški svetovni prvak po letu 2009 in prvenstvu v Rimu. Na 4 x 200 m prosto pa so za huronsko navijanje v Kazan Areni poskrbeli Rusi, ki so bili do zadnje menjave v igri za medaljo.

Prav na koncu je kazalo na zmago ZDA z zvezdnikom Ryanom Lochtejem, a so v zadnji menjavi Britanci s svetovnim prvakom Jamesom Guyem Američane potisnili na drugo mesto, pred Rusi so tekmo končali tudi bronasti Avstralci.

Prav poseben pa je bil razplet na ženski tekmi na 200 m prsno in zanesljivo se bo znašel v plavalnih analih. Slavila je Japonka Kanako Watanabe pred Avstralko Micah Lawrence, bron pa je dobila kar trojica plavalk - Španka Jessica Vall, Danka Rikke Möller Pedersen in Kitajka Shi Jinglin.

Novih šest kompletov medalj bodo prireditelji razdelili v soboto.