Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rp, nt
rp, nt
24.07.2015 15:38:13
Deli članek:

Živa bo deskala na SP

mt

Ženskega svetovnega prvenstva v deskanju na valovih v kategoriji freestyle, ki se je včeraj začelo na Fuerteventuri na Kanarskih otokih, se bo prvič udeležila tudi Slovenka.

S štartno številko 21 bo na startu 24-letna Živa Trajbarič iz Filovec, diplomirana kineziologinja in avtorica knjige Vodič po Windsurf spotih. Študentka Fakultete za šport se je za svojimi sanjami podala na otok Cabo Verde v Atlantskem oceanu, kjer poučuje jadranje na deski.

Živa se je z jadranjem na deski (surfanjem) spoznala na fakulteti, kjer jo je ta šport popolnoma prevzel. Po tem, ko je opravila izpit, je začela potovati ter raziskovati priljubljene deskarske destinacije v Evropi, predvsem pa se je osredotočila na destinacije v naši bližini. Med njenimi priljubljenimi točkami, kamor se pogosto poda, so jezera v Gajševcih, Kamenšnica pri Murski Soboti, Krašči in Balaton, za katera pravi, da imajo odlične pogoje za jadralno deskanje. Seveda so med njenimi priljubljenimi destinacijami tudi kraji ob Jadranskem morju, kot je recimo Ližnjan, Umag, Portorož, Izola, Punat, Premantura in Preluka. Vse omenjene točke je sama raziskala in ker se ji zdi, da je premalo oziroma skorajda ni knjig na to temo, se je odločila, da kar sama napiše knjigo z naslovom Vikend windsurfarija, v kateri zbira destinacije za krajše deskarske izlete ter ostale deskarske napotke.
 
Mlada deskarka, ki je svojo deskarsko kariero začela na Kamenšnici pri Murski Soboti, pozneje pa posegala tudi po odličjih na tekmovanjih v Sloveniji, se je odločila svoj hobi nadgraditi v poslovno idejo. Skupaj s sodelavcem Žanom Ribnikarjem je zbrala ekipo inštruktorjev in trenerjev jadranja na deski, ustanovila ekipo Bushmans windsurf trips, s katero Slovence ter ostale deskarske navdušence vodijo na tedenske tečaje deskanja po svetu. Začetki so obetavni, saj so že uspeli pridobiti tudi prvega sponzorja, kar ji daje še dodaten zagon.