Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
rp, pm
rp, pm
24.07.2015 11:15:03
Deli članek:

Matej Planinšič evropski podprvak v razredu optimist

vszi

V mestecu Pwllheli v Veliki Britaniji se je včeraj z zadnjimi plovi zaključilo odprto evropsko prvenstvo razreda optimist, na katerem se je pomerilo 256 jadralk in jadralcev iz 37 držav.

Številčna slovenska reprezentanca v sestavi Martin Fras (JK Izola), Luka Zabukovec (JK Jadro), Peter Milivojevič (JK Jadro), Matej Planinšič (JK Pirat), Jaka Romih (JK Pirat), Lana Semelbauer (JK Portorož), Caterina Sedmak (JK Izola), Karolina Pečenko (JK Portorož), s spremljevalcema, reprezentančnim trenerjem Karlom Hmeljakom in vodjem ekipe Gorazdom Frasom se v Slovenijo vrača z lepim uspehom. Matej Planinšič je v konkurenci 159 mladih jadralcev postal evropski podprvak razreda optimist.

Jadralke in jadralci so v petih dneh prvenstva jadrali v različnih pogojih, od močnega vetra in visokih valov na začetku prvenstva, do šibkejšega vetra v zadnjih dneh prvenstva, en dan pa so zaradi premočnega vetra ostali na kopnem. Mladi slovenski jadralec Matej Planinšič se je s konstantnim jadranjem v prvih dneh prvenstva uvrstil v zlato skupino, kjer je nadaljeval z odlično predstavo. Pred včerajšnjim zaključkom prvenstva je bil na tretjem mestu in prvi v evropski razvrstitvi. Zadnji plov je končal na 19. mestu, kar je na koncu zadostovalo za osvojeno srebrno kolajno in naslov evropskega podprvaka ter četrto mesto v skupni razvrstitvi. Naslov evropskega prvaka je osvojil Grk Aimilianos Monos, tretji pa je bil Italijan Cesare Barabino.

V srebrno skupino so se na prvenstvu uvrstili trije slovenski predstavniki, Peter Milivojevič je končal na 12. mestu, Martin Fras na 15. in Jaka Romih na 45. mestu srebrne skupine, v bronasti skupini pa je v zaključnem delu prvenstva jadral Luka Zabukovec, ki je končal na 16. mestu bronaste skupine. Pri dekletih so se slovenske predstavnice v konkurenci 97 deklet uvrstile v srebrno skupino, Karolina Antonia Pečenko je končala na osmem, Lana Semelbauer na 14. in Caterina Sedmak na 19. mestu v srebrni skupini.