Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dino Florjančič
Dino Florjančič
24.07.2015 10:23:07
Deli članek:

Tri smrti, ki so zaznamovale Lewisa

Reuters

Ta konec tedna bo vonj po bencinu najmočnejši v neposredni bližini Slovenije, natančneje na madžarskem Hungaroringu. Danes bosta na sporedu dva treninga, jutri ob 14. uri pa kvalifikacije.

Tako kot prejšnjo tudi letošnjo sezono zaznamujejo srditi in moški obračuni med obema voznikoma Mercedesa Lewisom Hamiltonom in Nicom Rosbergom, ki so se v besedni obliki pogosto nadaljevali tudi po dirkah. Toda rivalstvo moštvenih kolegov bo vsaj do trenutka, ko se bosta v nedeljo pognala s starta, v ozadju. Dirka za VN Madžarske bo namreč prva po tragični smrti šele petindvajsetletnega Julesa Bianchija, ki so ga k večnemu počitku v Nici položili v torek ob številčni udeležbi njegovih dirkalnih kolegov. Ti so od oktobra, ko se je med dirko hudo ponesrečil, držali pesti in molili za to, da bi se borbenemu Bianchiju uspelo rešiti in da bo ubežal smrti. Toda njihove želje niso bile uslišane.

Mnogi vozniki so se ob tem zamislili ali potočili solzo ob spoznanju, kako kruto je lahko včasih življenje. Tudi vodilni v skupnem seštevku Lewis Hamilton je spregovoril o tem, kako so ga v življenju zaznamovale tri smrti. "Prvi je bil Ayrton Senna leta 1994, ko sem bil star devet let. Kasneje tistega leta sem videl Daniela Spencea, fanta, ki sem ga poznal, umreti v kartu. In zdaj Jules," je povedal Hamilton, ki ga je zadnja smrt še posebej prizadela, ne nazadnje je tisto usodno dirko končal na prvem mestu. Toda to ni zmaga, ki bi mu ostala v lepem spominu. "Ob tovrstni izgubi prav gotovo doživiš šok, toda kljub temu nimam nobenih dvomov o nadaljevanju svoje dirkaške kariere in ko se usedem v dirkalnik, o tem ne razmišljam. Pred dirkanjem nimam strahu. Vozil bom, kot sem vedno, saj takim stvarem ne smeš dovoliti, da te usodno zaznamujejo. Zdaj je pred našim športom težka pot. Vnovič smo videli, kako nevaren je, in dirkači se teh nevarnosti zavedamo. Na področju varnosti je bil zdaj narejen velik korak naprej in upam, da bodo vodilni še naprej delali v tej smeri," je še razmišljal Hamilton, ki pa bo storil vse, da na svojem najljubšem dirkališču doseže 39. zmago v karieri.

Bianchi pa ne bo z njim le v mislih, temveč tudi na twitterju, kjer je Lewis organiziral neke vrste tekmovanje, na katerem so uporabniki pošiljali predloge za nalepko z Bianchijevim motivom za čelado in dirkalnik. Tudi tako želi počastiti fanta, ki se je šele prebijal v ospredje, medtem ko je tudi vodstvo formule ena izdelalo nalepko, ki je na voljo vsem voznikom. Na Bianchija se bodo spomnili tudi z minuto molka, preden bodo zarohneli motorji.