Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA/pu
STA/pu
16.08.2014 10:48:00
Deli članek:

Po burnem petku zdaj spoznavanje z bazenom

Arsen Perić

Takoj po zaključku atletskega evropskega prvenstva bodo vse oči usmerjene v oziroma pod vodo. Od ponedeljka bo namreč v Berlinu potekalo EP v plavanju, slovenska odprava pa se je že spoznala z bazenom.

Posebej burno je bilo v plavalnem taboru v petek, saj je prišlo do zapleta pri rezervaciji hotela in v nemški prestolnici se je provizorično nastanil le del slovenske ekipe, v kateri so bili vsi akterji, trenerji in drugi spremljevalci pa so v večernih urah iskali drugo lokacijo. Danes je bila zato na vrsti nova selitev, kljub temu pa je izbrana vrsta začela z normalnim prilagajanjem na prizorišče EP. Tukaj bo šlo zares v ponedeljek, ko bo na vrsti tudi prva paradna disciplina za Dugonjića (50 metrov prsno), ki računa na visoko uvrstitev tudi na 100 m prsno, kjer ima, resda z lanskim dosežkom na svetovnem prvenstvu v Barceloni, prijavljen tretji najboljši dosežek med nastopajočimi.

Prvi favorit na 100 prsno je glede na letošnje izide Britanec Adam Peaty, izredno nevaren pa bo tudi drugi Britanec Ross Murdoch, ki je nedavno na igrah Commonwealtha na 200-metrski razdalji svetovni rekord zgrešil za vsega dve desetinki sekunde. Tudi sicer bodo Britanci med močnejšimi ekipami, saj bodo v Berlinu nastopili z deseterico, ki je zmagovala nedavno na že omenjenem tekmovanju v Glasgowu.

V berlinskem Velodromu, kamor so postavili montažni bazen, bo šlo v ponedeljek zares, vsa pozornost tekmovanja se bo z daljinskega plavanja, skokov v vodo in sinhronega plavanja usmerila v ta del EP. Tja se bo preselilo tudi 17 tekmovalcev, ki so v prvem delu nastopali v daljinskem plavanju. Med njimi bo tudi nosilka dveh medalj Nizozemka Sharon van Rouwendaal, ki bo nastopila na 400, 800 in 1500 m prosto, in tudi na 200 m delfin proti najizkušenejši Slovenki Anji Klinar .

Prvega zvezdnika EP ne upa napovedati nihče, saj je v Berlinu zbrana vsa aktivna elita. Oči pa bodo nedvomno uprte v Madžarko Katinko Hosszu, ki jo čaka kar deset nastopov. Branila bo zmage z domačega prvenstva v Debrecenu 2012 na 200 in 400 m mešano ter na 200 m delfin, plavala pa bo tudi na 100, 200 in 400 m prosto, v vseh treh hrbtnih disciplinah in na 100 m delfin, ob tem pa bo na voljo tudi madžarski štafeti na 4 x 200 m prosto. Če se bo v vseh disciplinah prebila v finale, jo na prvenstvu čaka 5450 metrov plavanja.