Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
dm
dm
15.08.2014 17:30:10
Deli članek:

Zaželel si je le nogometnega proslavljanja

Reuters

Največji osmoljenec evropskega prvenstva v atletiki je zagotovo kontroverzni Francoz alžirskih korenin Mahiedine Mekhissi-Benabbad, ki je osvojil zlato medaljo v teku na 3000 metrov z zaprekami, a mu je bila naknadno odvzeta.

Mekhissi-Benabbad je v teku na 3000 metrov z zaprekami deklasiral vso konkurenco, že pred ciljno ravnino je ugotovil, da bo prvi, slekel majico in z njo v ustih pritekel preko ciljne črte. A ta poteza ni bila všeč predvsem španski reprezentanci - dva Španca sta končala tik za stopničkami -, ki je vložila pritožbo, sklicevala se je na pravila, ki slačenje prepovedujejo in mednarodna atletska zveza jim je ugodila. Benabbadu je najprej podelila rumeni karton zaradi nešportnega obnašanja, nato pa ga diskvalificirala, s čimer je zlato medaljo dobil Francoz Yoann Kowal, do brona pa je prišel Španec Angel Mullera, ki je bil pozitiven na dopinškem testu pred enajstimi meseci. 

TRENER BESEN NAD ŠPANCI
Veliki osmoljenec je bil po diskvalifikaciji razumljivo zelo razočaran, kot pravi sam je veliko jokal, s tem, ko je slekel majico pa se je le hotel poveseliti po nogometno, saj je velik navdušenec nad najpopularnejšim športom na svetu in goreč pristaš PSG-ja. "Ničesar ne obžalujem. Nisem vedel, da si lahko diskvalificiran za takšno stvar. V vsakem športu lahko slečeš majico, le v atletiki je ne smeš. Moje včerajšnje razpoloženje je prešlo iz velikega veselja v ogromno žalost," je povedal Mekhissi-Benabbad, trener francoske reprezentance Philippe Dupont pa je bil besen predvsem na špansko reprezentanco: "Zelo sem jezen na špansko reprezentanco. To ni šport. Mahiedine je neustavljivo jokal v mojem naročju po današnjih kvalifikacijah na 1500 metrov, jokal je tudi vso včerajšnjo noč."

V FINALU TUDI NA 1500 METROV
Mekhissi-Benabbad je se je danes dopoldan v kvalifikacijah na 1500 metrov uvrstil v finale, pravi pa, da si v nedeljo želi osvojiti medaljo tudi v tej disciplini in s tem dokazati, da je res pravi šampion. "Dvesto metrov pred ciljem še nisem bil uvrščen. Toda potem sem našel moč in pritekel do tretjega mesta, ki je avtomatično vodilo v finale. Finale bo čez dva dni, zato bom imel dovolj časa, da si odpočijem. Moje sanje so, da osvojim medaljo v tej disciplini. Toda prvo se bom moral sprijazniti s krivico, ki se mi je zgodila," je dejal devetindvajsetletni Francoz. 

Z NJIM SOČUSTVUJE TUDI KOWAL
Neumnost Mekhissija-Benabbada je najbolj razveselila njegovega sonarodnjaka Kowala, ki je tako osvojil zlato medaljo, toda sedemindvajsetletnik vseeno sočustvuje s svojim sotekmovalcem: "Kar je naredil Mahiedine z majico, ni bilo na nikakršen način moteče ali karkoli, pravzaprav ni naredil nič posebnega."

Trener francoske reprezentance Dupont pa je pristavil: "Poznam Mahiedina. Rad dviguje publiko na noge in rad ima nogomet. S tem, ko je slekel majico, je želel le svojo zmago proslaviti tako, kot gole proslavljajo nogometaši. V tej gesti ni bilo nič arogantnega."