Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Pocak
Tamara Pocak
13.07.2014 16:18:30
Deli članek:

Thorpe: "Laž je postala prevelika. Gej sem."

Reuters

Nekdanji avstralski plavalec in petkratni olimpijski zmagovalec Ian Thorpe je izlil svojo dušo v enem od intervjujev za avstralsko televizijo in priznal, kar je zadnjih nekaj let glasno in jasno zanikal. Priznal je, da je istospolno usmerjen.

V zadnjem času je nekdaj odlični plavalec, ki ima v svoji zbirki med drugim devet kolajn z olimpijskih iger in enajst zlatih s svetovnih prvenstev, veliko prahu dvigal z depresijo, za katero naj bi že nekaj časa trpel in številnimi obiski bolnišnic. Ostal je le še bleda senca tistega mladeniča, ki je nazadnje na olimpijskih igrah navduševal pred natanko desetletjem in se nato pri zgolj štiriindvajsetih letih upokojil. Zdaj pa je vendarle priznal tisto, kar je dolgo zelo glasno zanikal. Že v času njegove kariere so se pojavljala namigovanja, da je istospolno usmerjen, a vse skupaj je vedno zanikal. Še več, pred dvema letoma je izdal avtobiografijo, v kateri je razlagal, kako težko se je spopadal s temi govoricami. "Nisem gej in vse moje spolne izkušnje so bile heteroseksualne. Privlačijo me ženske in nekoč bi rad imel družino," se je glasil zapis iz njegove avtobiografije.

Bal sem sem reakcije

A knjiga je pred pred televizijskimi kamerami dobila novo poglavje. "Dolgo časa sem razmišljal o tem. Nisem heteroseksualen. To je nekaj, o čemer se lahko šele v zadnjih nekaj tednih sproščeno pogovarjam z najbližjimi ljudmi okrog sebe. Že nekaj časa sem želel vse skupaj razkriti, toda nisem mogel, nisem čutil, da lahko. Toda laž je postala prevelika in svoje integritete nisem želel postaviti pod vprašaj. Zdaj lahko mirno rečem, da sem gej. Nočem, da bi se drugi počutili, kot sem se." Na vprašanje, zakaj vsega skupaj ni priznal že prej, zakaj lagal, je odgovoril: "Bal sem se reakcije prijateljev in družine. Hkrati pa nisem vedel, ali je Avstralija pripravljena na homoseksualnega junaka."

Dober vpogled v temno plat slave

Thorpe je s svojim priznanjem in izpovedjo navdušil voditelja Michaela Parkinsona: "Njegova bitka z depresijo je dober vpogled v temno stran slave." Thorpe je namreč priznal tudi to, da sta ga le podpora in ljubezen družine rešila samomora. Podpora in pohvale so deževale tudi na družabnih omrežjih. "Bravo, Ian Thorpe za to priznanje. To je bila pogumna in prava odločitev. Srečno!" je med drugim zapisal nekdanji angleški nogometaš Gary Lineker.