Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
zšis-spk
zšis-spk
30.08.2024 13:55:55
Deli članek:

Osebna rekorda lokostrelcev, poraz odbojkaric

Sportida
Dejan Fabčič in Živa Lavrinc

Za slovenskimi predstavniki na 17. poletnih paralimpijskih igrah je prvi tekmovalni dan. Obeležila sta ga paralokostrelca Živa Lavrinc in Dejan Fabčič, uvodno tekmo so odigrale odbojkarice.

Paralokostrelka Živa Lavrinc, tudi debitanka na igrah, je v kvalifikacijah navdušila in z osebnim rekordom (588) zasedla šesto mesto. Tako dobro je opravila svojo nalogo pod taktirko trenerke Brine Božič, da je v 1. kolu izločilnih bojev prosta, na tekmico v osmini finala pa bo še počakala. Izločilni boji bodo 3. septembra. "Po tej prvi tekmi čutim, da imamo v igri še rezervo, predvsem pri ohranjanju mirne glave. Svoje je naredilo tudi vreme, veter je bil neugoden, ki je menjal svojo moč, a je bil za vse isti. Sem zadovoljna, ker mi je uspelo, šesto mesto. Imela sem identičen rezultat kot peta tekmovalka, a je imela eno desetko več. Začetek je dober," je po tekmi povedala Živa Lavrinc.


Najboljši rezultat sezone
Dan za tem bo na strelišču njen stanovski kolega, reprezentant Dejan Fabčič, ki je kot prvi slovenski parašportnik začel nastope v Parizu. V kvalifikacijah je zbral 615 krogov, kar je njegov najboljši rezultat sezone, predvsem pa se je izkazal v 2. delu kvalifikacij. Zasedel je 15. mesto, v izločilnih bojih se bo pomeril s Turkom Papaganom. "Vesel sem, ker mi je ravno na igrah uspel tak rezultat. Maksimalno sem se potrudil in se pripravil. Na začetku ni bilo videti, da bo tako na končalo. A smo preučili veter, pa tudi sam sem se spravil v red in ustrelil, kot znam," je po nastopu vidno navdušen povedal Dejan Fabčič. "Počitka ne bo, čeprav so izločilni v sredo. Vsak dan bomo trenirali in se osredotočali na tekmo. Danes pa bo nekaj oddiha in si bom z veseljem ogledal tekmo ženske reprezentance, ki se meri s Kanado," je Dejan razkril načrte. Izločilni boji bodo na sporedu v sredo.

Svetovne podprvakinje premočne

Ženska reprezentanca odbojke sede je s porazoma začela nastop na paralimpijskem turnirju v Parizu. Kanadčanke, aktualne svetovne podprvakinje, so bile prevelike zalogaj (0:3/11:25, 21:25, 12:25). V soboto bo Slovenija igrala proti Ruandi (12.00).

V prvem nizu so bile Kanadčanke suverene, prepričljive, prednost pa je rasla iz točke v točko, vodile so že za 11, na koncu pa so prvi niz dobile s 25:11. V nadaljevanju, kot da so se naše igralke sprostile, je Slovenija zaigrala boljše – kombinatorneje, v zaključku akcij so bile Lena Gabršček in soigralke natančne, predvsem pa potrpežljive. Povedle so 1:0, sledil je odgovor Kanadčank in vodstvo 9:3, a se Slovenija ne predala: v zaključku 2. niza je tudi zavoljo slovenskih navijačev prišla na tri točke zaostanka (21:24), Kanada pa je zmago v nizu potrdila z asom. V tretjem nizu je bila Kanada razred zase, Slovenija ni več ponovila igre v 2. niza. V slovenski vrsti se je z osmimi točkami izkazala Klara Vrabič, šest jih je dodala Suzana Ocepek.



Selektorjeva beseda

"Osebno sem pričakoval nekaj takega, ker imamo kar nekaj igralk, ki na takem nivoju niso še nikoli igrale. Tale atmosfera je impresivna, in tudi obremenjujoča za take mlade igralke. V prvem setu nismo znali priti do naše igre, smo pa nekaj več pokazali v 2. nizu. Mislil sem, da bomo s tem nadaljevali tudi v 3. nizu, a očitno je bila kvaliteta na strani Kanade. Vemo, da smo podhranjeni z višino. So pa tudi Kanadčanke pokazale, zakaj so svetovne podprvakinje," je po tekmi povedal selektor Simon Božič.









Galerija