Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(zšis/spk, sta)
(zšis/spk, sta)
30.08.2024 13:23:54
Deli članek:

Večer presežkov

Sportida
Slovenci na mimohodu od odprtju paralimpijskih iger.

Na trgu Concorde v Parizu so v sredo s svečano slovesnostjo odprli paralimpijske igre. Podobno kot olimpijske igre jih je tudi tokrat uradno odprl francoski predsednik Emmanuel Macron. Slovensko zastavo na mimohodu sta nosila atlet Henrik Plank in odbojkarica sede Lena Gabršček.

Kulturni program slovesnosti se je začel s svojevrstno priredbo pesmi Non, je ne regrette rien (Ničesar ne obžalujem) slovite francoske šansonjerke Edith Piaf. Prizorišče so preletela tudi vojaška letala, ki so za sabo pustila sled v barvah francoske zastave. Sledil je mimohod športnikov iz 168 držav udeleženk (167 držav in reprezentanca beguncev), ki je potekal iz smeri Elizejskih poljan proti trgu Concorde. Za glasbeno podlago je skrbel eden najbolj znanih francoskih didžejev, DJ Myd.



Po koncu uradnega dela so sledili izseki razmišljanj invalidnih oseb o tem, kako so navkljub svoji invalidnosti ponovno našle življenjski smoter in udobje v svojih telesih. Gledalci so nato lahko uživali še ob nastopu pevca Luckyja Lovea, katerega pesem je govorila o ljudeh, ki se začnejo zavedati lastnih predsodkov, kar vodi v njihovo samorefleksijo in prebujenje. Njegovemu nastopu je nato sledila še instrumentalna izvedba francoske himne Marseljeze.



Zbrane sta nagovorila tudi predsednik organizacijskega komiteja olimpijskih in paralimpijskih iger Pariz 2024 Tony Estanguet in predsednik Mednarodnega paralimpijskega komiteja Andrew Parsons. Slednji je v svojem govoru poudaril, da upa, da bodo paralimpijske igre povzročile revolucijo vključevanja. "Na široko odprimo naše razmišljanje in dojemanje. Videli boste športnike in njihove sposobnosti, ki vas bodo presenetile. Videli boste energijo, odločenost in tovarištvo. Ti športniki niso v Parizu, da bi sodelovali na igrah. Želijo tekmovati, zmagovati, podirati svetovne rekorde. A želijo doseči še veliko več. Ne želijo osebne slave, ampak tudi enakost in vključenost zase in za vse 1,3 milijarde ljudi po svetu z oviranostmi," je dejal prvi mož IPC.



Prihod bakle tudi ob Boleru

Nato je sledilo še uradno odprtje iger, ki jih je enako kot olimpijske slavnostno odprl francoski predsednik Macron. Sledila je še plesna točka in dvig paralimpijske zastave. Osrednji dogodek večera je bil prihod olimpijske bakle, ki je prav tako potekal ob številnih umetniških točkah, kot je bil znameniti balet Bolero francoskega skladatelja Mauricea Ravela. Olimpijski ogenj je nato ponovno vzplamtel na vrtu Tuileries. Tudi na tem področju so prireditelji povezali olimpijske in paralimpijske igre, saj sta bila med nosilci plavalni šampion Florent Manaudou in paralimpijec Michael Jeremiasz. Kot zadnji so ogenj prižgali nekdanji ali aktivni paralimpijci Alexis Hanquinquant, Nantenin Keita, Charles-Antoine Kouakou, Elodie Lorandi in Fabien Lamirault.



Slovesnost ob odprtju POI si je na povabilo francoskega predsednika s partnerko Tino Gaber ogledal tudi slovenski premier dr. Robert Golob. Ta je včeraj obiskal tudi paralimpijsko vas in se srečal s slovenskimi parašportnicami in parašportniki ter s predsednikom Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja Damijanom Lazarjem in vodjo slovenske paralimpijske delegacije dr. Borom Štrumbljem. Zbrane je obiskal tudi minister Luka Mesec, ki se je prav tako udeležil odprtja, ki še vedno odmeva. Kot so sporočili prireditelji, si je slovesnost ogledalo 35.000 gledalcev na tribunah na trgu Concorde ter še 15.000 ob Elizejskih poljanah. V Franciji si je prek TV zaslonov odprtje ogledalo več kot 22 milijonov ljudi.


"To je šport, ki bo spremenil način razmišljanja o sebi in o drugih," pa je sklenil Craig Spence, vodja blagovnih znamk in komunikacij pri mednarodnem paralimpijskem komiteju.



Lena Gabršček: Super večer

Na igrah bo nastopilo kar 4400 športnikov, ki se bodo pomerili v 22 panogah, podeljenih bo 549 kompletov odličij. Slovenijo bo zastopalo 14 športnikov, ki bodo nastopili v štirih športnih panogah: odbojki sede, atletiki, lokostrelstvu in strelstvu.



"Za nami je res super večer. Publika in kulisa sta bili izjemni, na prizorišču pa izjemno vzdušje. Zato o odprtju lahko govorim le s presežki, ti pa napovedujejo super paralimpijske igre. Ponosna sem, ker sem stopala na čelu slovenskih paralimpijcev. Verjamem, da bodo tudi te igre za vse nas uspešne," je po odprtju povedala kapetanka odbojkaric Lena Gabršček, tudi nosilka slovenske zastave. 

Galerija