Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
16.08.2024 11:25:39
Deli članek:

Hvaležna za pot, ki jo je pripeljala na vrh

MIHA TOZON

Čeprav še osnovnošolka, Stella Tozon zadnja leta ponosno stopa na stopničke domačih in tujih tekmovanj, tudi na letošnjem državnem prvenstvu.

Kot solistka se je v jazz disciplini okitila z zlatom in morda bo tudi letos ubranila naslov svetovne prvakinje ali postala evropska prvakinja na domačih tleh, ko bo konec septembra Plesna zveza Slovenije organizirala evropsko prvenstvo v Podčetrtku.

"Stella je zanimanje za ples izrazila že zelo zgodaj, saj se je zelo kmalu začela ob glasbi gibalno izražati," se spominja njena mama Katarina Nemec. S prvimi plesnimi koraki je začela v Plesni Zvezdi Katarine Venturini, ko je bila stara tri leta. Nato je poskusila z baletom v baletni šoli Pirueta in z jazz baletom v Boleru, a se pri šestih letih odločila, da bo šla v Kazino, kjer je že plesala njena starejša sestra Ava. Pod okrilje jo je vzela Mirjam Podobnik in Stella je pod njeno taktirko zelo hitro in uspešno napredovala. "Kazina je odlična plesna šola in Mirjam Podobnik ima edinstven in tudi zelo uspešen pristop k učenju prvih plesnih osnov in tehnike otrok," pripoveduje Nemčeva, ki je nekoč tudi sama bila "Kazinka", zato je prepričana, da ji je ljubezen do plesnih predstav in plesa nasploh predala v zibko.

Pri sedmih na prvo tekmo

Podobnikova je takoj, ko je Tozonova dopolnila sedem let, kar je tudi meja, ko otroci sploh lahko začnejo tekmovati, dala pobudo za prvo tekmovanje. "Stella je že od malih nog blestela na odru s svojo edinstveno prezenco in energijo, zato sva jo oba starša spodbujala, takrat pa je tudi že tekmovala njena starejša sestra Ava," dodaja Nemčeva.

Prva zmaga v času kovida

Prvo zmago kot jazz solistka je Tozonova dosegla pri devetih letih, prav v času kovida leta 2020. Zmage so nato postale njena stalnica, hkrati pa tudi breme, saj pravi, da je prvo mesto lažje doseči kot pa obdržati. "Stella je izjemno tekmovalno dekle, zato so ji bile tekme v otroški dobi izziv, saj so jo prva mesta motivirala za dodaten trening in delo. Sedaj, ko je stopila v dobo adolescence, je pogled na tekmovanja spremenila. Ta odnos je spremenila tudi zato, ker obiskuje balet na Konservatoriju za balet in glasbo (KBGL), kjer so tekmovanja drugotnega pomena, izpiljena baletna tehnika in baletni nastopi pa na prvem," pojasnjuje Nemčeva in hkrati poudarja, da si njena hči še vedno želi zmagovati, a ji je poleg tega pomemben tudi osebni plesni napredek.

Teži k popolnemu odrskemu nastopu

Tozonova se je zelo zgodaj srečala s sedmo umetnostjo, v katero jo je kot fotograf in direktor fotografije vpeljal oče Miha Tozon. Nastopala je v reklamnih oglasih, filmih in nadaljevankah… Da je Tozonova perfekcionistka in zato teži k popolnemu odrskemu nastopu, se strinjata tudi njena sedanja trenerja Petra Gabor in Matic Bizjak iz ljubljanske Kazine. Slednji jo trenira jazz in pravi: "Stella je za svoja leta izredno osredotočena in zrela oseba. Zaveda se, koliko dela je potrebnega in dobro manevrira med vsemi obveznostmi. Kot plesalka je izredno tehnična. Vsak gib ali pavza v koreografiji je narejen do maksimuma. Komaj čakam, da vidim, v kakšno plesalko se bo razvila. Leta in zrelost seveda prinesejo svoje prednosti."

"Stelle se spominjam kot mirne, nežne deklice, prijazne in s polnim ambicioznim sijajem v očeh," opisuje Gaborjeva, ki poudarja, da je bila Tozonova tudi fizično bolj pripravljena, zato je lahko zelo zgodaj izvajala zahtevne elemente in hitro osvajala plesne mejnike. Sprva ji je ustrezal liričen pristop, pravi Gaborjeva, zato sta ustvarili prvi modern solo Wind whisperer, s katerim je v otroški kategoriji osvojila naslov svetovne prvakinje.

Skrbi za regeneracijo in zdravo prehrano

Tozonova bo septembra vstopila v šesti razred baleta na KGBL, vsak dan pleše tudi v Kazini, zato po mnenju njene mame trenira res veliko. Hkrati Nemčeva poudarja, da je devetošolka zelo zrelo dekle in da ve, da sta regeneracija in zdrava prehrana pomembni: "Razmišlja, da bi se v prihodnosti ukvarjala z nutricionistiko, zato že sedaj zelo veliko bere o zdravem načinu življenja. Takšen način razmišljanja in pristop se je do sedaj izkazal za izvrstnega, saj Stella do danes, kljub številnim treningom, še ni imela hujših poškodb tkiv in sklepov."

Vse se zgodi z razlogom

Nemčeva pravi, da njena hči še ni povsem odločena glede izbire šole in predvsem tega, ali bo vzporedno nadaljevala šolanje tudi na KGBL. "Pravi, da se bo letos posvetila temu, da se bo pravilno odločila, kako želi preživeti svoje srednješolsko življenje, saj pravi, da želi poleg plesa spoznati tudi druge stvari, predvsem pa se tudi zabavati, tako kot vsak drug normalen najstnik," še v smehu pripomni.

Morda pa bo Tozonova sledila svojemu motu in vsakodnevni motivaciji: "Vse se zgodi z razlogom. Ko padeš, je pomembno, da vstaneš. Ko si na vrhu, je pomembno, da si hvaležen in se zavedaš poti, ki te je na vrh pripeljala."