© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
(zšis-spk)
(zšis-spk)
23.07.2024 11:12:54
Deli članek:

Iris, Isabela in Tadej so se izkazali v Aziji

Spletna TV
Iris Breganski je prišla do srebrne kolajne v mnogoboju.

Danes se je na Tajvanu končalo peto svetovno prvenstvo gluhih v atletiki. Slovenijo sta več kot uspešno zastopala Iris Breganski in Tadej Enci, svoj pečat pa je v mladinski konkurenci pustila tudi mlada Isabela Mord.

Iris se je izkazala v sedmeroboju, kjer je zasedla drugo mesto s 4405 točkami. Svetovna prvakinja je postala Ukrajinka Katerina Potapenko, ki je zbrala 4743 točk. 

Iris je zadnji dan nastopila še v svoji najljubši disciplini skoku v višino. V konkurenci deseterice s preskočenimi je 167 centimetri zasedla peto mesto. To višino sta prav tako preskočili obe Ukrajinki. Iris je bila v zadnji seriji boljša od obeh Ukrajink, a imela več neuspešnih poskusov v vseh serijah, zato je za njima zaostala.


Iris Breganski na mednarodni ravni nastopa od leta 2018, ko je na mladinskem svetovnem prvenstvu v Bolgariji osvojila tri kolajne (dve zlati in srebrno). Lani je bila na članskem evropskem prvenstvu bronasta tako v skoku v višino kot v mnogoboju. Na tokratno tekmovanje se je pripravljala na pripravah v Medulinu (te priprave je marca organizirala Zveza za šport invalidov Slovenije - Slovenski paralimpijski komite), Makarski, Ljubljani in Radovljici. Tekmovala je v Berlinu, Celju (168 cm skok v višino) in Varaždinu. Iris trenira pod taktirko trenerke Mojce Knific Breganski.

Tadej z osebnim rekordom

Tadej Enci je najprej tekel v finalu teka na 400 metrov in z novim osebnim rekordom (48,72) zasedel sedmo mesto. V teku na 400 metrov z ovirami je prav tako prišel v finale, kjer je s časom 57,75 pristal na petem mestu. 

Tadej se je mednarodni javnosti prvič predstavil leta 2015 na EP na Poljskem, ko je prišel do bronaste kolajne v teku na 400 metrov. Na lanskem evropskem prvenstvu se je spet izkazal: tretje mesto je pritekel tako na 400 metrov kot na 400 metrov z ovirami. Na prvenstvo se je tokrat pripravljal na Cipru, v Medulinu in Makarski. Vadi pod vodstvom trenerja Gregorja Doberška.

Isabela obetavno

Uvod v prvenstvo v Aziji je dobro opravila mlada 15-letna Isabela Mord. V mladinski konkurenci je v teku na 100 metrov s časom 13,62 zasedla peto mesto in potrdila normo za nastop na olimpijadi gluhih na Japonskem, ki bo to tekmovanje gostila prihodnje leto. Isabela je na Tajvanu tekla tudi na 200 metrov in pristala na 10. mestu. Najobetavnejša slovenska gluha atletinja Leja Glojnarič bo zaradi poškodbe to tekmovanje izpustila. 

Vse slovenske uvrstitve na tem SP
2. mesto: Iris Breganski (mnogoboj)
5. mesto: Iris Breganski (skok v višino)
5. mesto: Tadej Enci (tek na 400m ovire)
7. mesto: Tadej Enci (tek na 400m)
5. mesto: Isabela Mord (tek na 100m)*
10. mesto: Isabela Mord (tek na 200m)*
* mladinska konkurenca
Spletna TV
Tadej Enci je dobro tempiral formo.