uber, dunaj Svet24.si

V tujini Uber deluje dobro in zgledno, zakaj se ga...

formula-1 Svet24.si

Madžari vlagajo desetine milijonov v dirkališče

mulj, prevalje, poplave Necenzurirano

Eni smo bili solidarni, drugi so bogateli. In temu...

vila frantar zabret Reporter.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

pogacar obraz Ekipa24.si

Tadej, ti si nor! Kilometer pred ciljem nedeljske ...

Timi Max Elšnik, Zara Seničer Njena.si

Slovenski nogometaš: Prihaja dojenček!

pogacar vingegaard Ekipa24.si

Kaj so?! Visma udarila po Pogačarju, šef ...

bk
bk
2 08.06.2024 02:34:14

Nadarjena slovenska plezalka je z nami delila pretresljivo zgodbo o boju z rakom

Luka Vovk
V svetu športnega plezanja imamo Slovenci sijajne predstavnike, med njimi tudi Lučko Rakovec.

A simpatične in nadvse zgovorne športnice zadnje čase ne videvamo na tekmah, saj se ji je lani svet obrnil na glavo. Ko je bila pripravljena, je svoje zdravstvene tegobe s ščitnico delila tudi z javnostjo. Zdaj je podrobno opisala, kaj se je dogajalo, kaj se dogaja z njo.

Lučka je priznala, da je v zadnjih mesecih precej shujšala, nehote. Vse je posledica njenega zdravstvenega stanja. "Zaradi zdravil mi je izredno slabo, tudi bruham, a počasi se učim spopadanja s tem," je pojasnila: "Izredno težko se zredim in eno leto sem se borila, da sem se zredila za nekaj kilogramov, potem pa sem jih v tednu dni izgubila šest. Povsem me je 'izcuzalo'."

Rakovec 1 lv
Luka Vovk


Opisala nam je svojo kalvarijo, ki se je začela septembra. Izkazalo se je, da je na Kitajskem staknila norovirus, ki povzroča trebušne težave. Obiskala je zdravnico, ki ji je svetovala čakanje, da bo minilo. A težave niso izginile: "Ob tretjem obisku sem jo prosila, naj mi vsaj preveri kri. Vedela sem, da nekaj ni v redu."

Lučkine slutnje so bile pravilne. Analiza krvi je pokazala, da je njena raven hormonov neverjetno visoka, hitro je odšla k specialistu. "Takoj so naredili punkcijo ščitnice, zato sem vedela, da je nekaj narobe. Tri tedne kasneje sem dobila izvide in nato prestala operacijo," nam je odkritje bolezni in zdravljenja opisala Lučka.

Odstranili so ji ščitnico z rakavimi celicami, na vratu ima vidno nekajcentimetrsko brazgotino. "Rak je bil zelo omejen, ni se razširil na bezgavke," je dobro v slabem našla Lučka, ki zdaj počasi okreva, jemlje tablete, ki ji uravnavajo hormonske ravni.

Vse je pričakovano ni izčrpalo zgolj fizično. "Težko je, psihično sem izžeta," je dejala in nam prikimala, ko smo jo vprašali, ali jo je zajela depresija.

Zdaj že trenira, gre ji na bolje, še posebej v primerjavi s tem, kako je bilo. "Tisti čas en teden nisem mogla vstati s kavča. Tako zelo me je fizično podrlo. Zjutraj nisem mogla iz postelje. Moj fant me je nosil po stopnicah, sama nisem zmogla. Na sprehod sem šla prvič po enem mesecu, prehodila sem kakšnih 40 metrov, nisem imela moči. Grozno."


Celoten pogovor z Lučko Rakovec, v katerem je še podrobneje spregovorila o svoji bolezni in vseh posledicah, o okrevanju, o svoji mladosti, športni karieri, radostih življenja in svojih najbolj skritih razvadah, je na voljo tudi V SPLETNI TRAFIKI.

rakovec 3
Luka Vovk

Članki iz rubrike