asteroid Svet24.si

Mimo Zemlje drvi asteroid v velikosti nogometnega ...

poletje, pahljača, vročina Svet24.si

Preprosti triki, kako ohladiti dom, če nimate ...

litijska-stavba Necenzurirano

Naš denar gre za njihove nagrade in jahte. Zato, ...

IMG_6225 Reporter.si

Slovenec je lahko le nemočno besnel ob ...

doncic slovenija Ekipa24.si

Kraljevsko! Dončić ne skriva navdušenja, ...

Izbira obleke, ki najbrž ni naključna - tudi zaradi barv, ki so ustvarile neko celoto in sporočilo Odkrito.si

Foto zgodba: To najbrž ni bilo naključje

sesko 2 Ekipa24.si

Šešku moramo zdaj pomagati, kot je on pogosto ...

Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
0 07.06.2024 12:09:07

V 41 mestih istočasno zaplesali maturantsko četvorko

Maribor
osebni arhiv
Na zadnji šolski dan slovenskih maturantov je točno opoldne potekal eden najbolj množičnih evropskih projektov za mlade European Quadrille Dance Festival – maturantska ulična četvorka. Mladi iz 41 mest so istočasno stopili v korak in zaplesali maturantsko četvorko.

Plesna zveza Slovenije (PZS) je kot koordinatorica projekta European Quadrille Dance Festival koordinirala ulično četvorko v Sloveniji v 15 mestih in še v 26 mestih v štirih drugih evropskih državah: v Srbiji, na Slovaškem, v Severni Makedoniji in Črni gori. Gre za edinstven evropski projekt, ki prek glasbe in enostavne plesne koreografije povezuje mlade iz vse Evrope od leta 2005.

V Ljubljani zaplesalo okoli 1500 maturantov

Pod okriljem Plesne zveze Slovenije so v Sloveniji plesali v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novem mestu, Ajdovščini, Lendavi, Ljutomeru, Postojni, Ilirski Bistrici, Tolminu, Slovenskih Konjicah, Sežani, Litiji, Kočevju in na Ptuju ter v Srbiji (Beograd, Novi Sad, Niš, Zrenjanin, Kraljevo, Jagodina, Pančevo, Čuprija, Pirot, Paračin, Vrnjačka Banja, Čoka, Negotinin Kjaževac), na Slovaškem (Košice, Žilina, Svidnik, Zvolen in Sliac), v Severni Makedoniji (Skopje, Ohrid, Resen, Struga in Gevgelija) in Črni gori (Budva in Tivat).

Največja prireditev pod okriljem Plesne zveze Slovenije je bila v Ljubljani, kjer sta organizatorica Dijaška skupnost Ljubljana in krovna Študentska organizacija Univerze v Ljubljani v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana izpeljali prireditev za okoli 1500 maturantov.

Sodelovanje na četvorki je bilo za vse slovenske maturante brezplačno. Za predvajanje četvorke in radijski prenos v vse kraje je poskrbel Radio Slovenija International, ki se je tisti dan od 11.30 naprej v živo javljal s prizorišč v tujini in Sloveniji. Oglasili so se organizatorji iz Slovaške, Severne Makedonije, Srbije, Novega mesta, Ajdovščine, Ljubljane, Ljutomera in Maribora.

Zadnji rekord padel leta 2011

Plesna zveza Slovenije je tudi imetnica zadnjih treh Guinnessovih rekordov v sinhronem plesanju v letih 2009, 2010 in 2011. Rekordna znamka iz leta 2011 s 33.202 udeležencema še vedno velja za največje število simultano plešočih v četvorki.

"Kar precej sem se med letoma 2005 in 2011 angažiral s tem projektom v tujini. Leta 2005 se je pod okriljem PZS prvič plesalo v tujini – v Srbiji (Kraljevo), na Madžarskem (Szombathely), na Hrvaškem (Osijek) in v Avstriji (Graz). Osebno sem učil četvorko v več kot desetih mestih v Srbiji, Makedoniji, Črni gori, na Hrvaškem, v Avstriji in na plesnih seminarjih na Češkem in Slovaškem," je povedal Rudi Kocbek, glavni koordinator projekta za Slovenijo in tujino.

Mesta tekmujejo za večje število plesalcev. Kocbek se spominja, da je bilo največ plešočih na Slovaškem, kjer je v letih 2008 in 2010 med Košicami in Prešovom potekalo pravo tekmovanje, katero mesto bo imelo več plesalcev. Rekord je pripadal Košicam z več kot 7000 plesalci.

"Leta 2008 sem v Ukrajini v mestu Harkiv z županom podpisal pismo o nameri za organizacijo največje evropske četvorke (z več kot 10.000 plešočimi dijaki in študenti iz Harkova). Žal je menjava režima, državne in mestne oblasti to preprečila," je pojasnil Kocbek.

Ideja o četvorki na ulici

Četvorka v Sloveniji se je prvič na ulici plesala v Kamniku leta 1995 v organizaciji plesne šole Bolero na pobudo mag. Vande Rebolj, direktorice Šolskega centra Kamnik, na Dunaju pri Štefanovi katedrali pa se pleše že več kot 40 let. "Tudi na Dolenjskem se je že pred več desetletji zaplesalo četvorko na ulicah Novega mesta. Idejni vodji sta bila Boris Vovk, ki je takrat vodil Plesni center Dolenjske, in bivši ravnatelj Srednje ekonomske šole v Novem mestu Jože Zupančič," je povedal Robi Grmek, vodja Plesnega studia Novo mesto, ki je na letošnjem dogodku združil okoli 800 plesalcev na dolenjskih tleh. Po dostopnih podatkih sta Vovk in Zupančič prvo četvorko v Novem mestu izpeljala leta 1997.

Pozneje je nekoliko bolj ambiciozno k organizaciji "velike" četvorke pristopil pokojni Tomaž Ambrož, ki je vodil takratno plesno šolo Urška. Njegova ideja, ki jo je tudi uresničil, je bila sinhrono združiti čim več plesalcev na različnih lokacijah prek radijskega signala, kar je bilo zanimivo tudi za Guinnessovo knjigo rekordov.

V treh mesecih pet plesov in četvorka

Grmek je danes edini, ki združuje dolenjske maturante, ob tem pa pove, da mora kot organizator prevzeti tudi stroške izpeljave dogodka in ostale administrativne obveznosti. "V treh mesecih ali na petnajstih vajah so se dijaki naučili pet plesov in še četvorko," je zatrdil Grmek, ki je dejal, da mu pri poučevanju vsakega razreda posebej pomagala še super ekipa: Rado Trifković in Dejan Janc, pridružile pa so se jim tudi asistentke.

V Novem mestu so četvorko zaplesali pred Rotovžem, kjer jih je nagovoril še podžupan Urban Kramar, ki je pred leti tudi sam plesal na maturantski četvorki.


Nekaj maturantov pregnala slaba vremenska napoved

"Letos nas je skoraj pregnal dež. In prav slaba vremenska napoved je žal odgnala dve šoli. Prav tako ni bilo še dveh razredov, saj naj bi se dekleta med seboj sporekla," je dejal Grmek, ki pojasnjuje, da ima pri poučevanju bodočih maturantov poseben pristop. Razkril je, da se večkrat pošali na svoj račun, z veliko mero previdnosti pa kdaj podreza tudi v dijake, ko jim reče: "Mama ti je plačala tečaj, ti pa ne upaš sošolke prijeti za roke."



Članki iz rubrike