kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

ou
ou
1 02.03.2024 01:46:45

Je to šala? Niti slučajno! Pred vrati so olimpijske igre za dopingirane ... Tu so podrobnosti nore ideje

Profimedia
Avstralski poslovnež Aron D'Souza je avtor neverjene ideje. Prihodnje leto želi zagnati tako imenovane igre 'Enhanced Games' oziroma 'izboljšane igre'.

Gre za tekmovanje v več športnih panogah, s tem da bi bil doping dovoljen. Mednarodna antidopinška agencija WADA se je že odzvala, češ da je to zelo nevaren in neodgovoren koncept. Kritičen je tudi predsednik mednarodne atletske zveze Sebastian Coe, ki je idejo označil za neumno.

Prve igre, že prihodnje leto, naj bi vključevale atletiko, plavanje, dvigovanje uteži, gimnastiko in borilne športe. Športniki naj bi bili na teh olimpijskih igrah plačani glede na število nastopov, prejeli bi bonus za zmago ali za svetovni rekord. D'Souza je pompozno napovedal najprestižnejšo nagrado v višini milijona dolarjev za tistega, ki bo zrušil rekord Usaina Bolta v teku na 100 metrov.


D'Souza je sicer tekmovanje poimenoval Olimpijske igre za 21. stoletje. Zanimanje naj bi izkazalo več kot 900 športnikov. "Žalostno je, da naši olimpijci tako slabo zaslužijo. 'Izboljšane igre' so nujnost. Dobre nastope je treba primerno nagraditi," je v pogovoru za BBC razlagal Avstralec.

Pripravljenost za nastop je med drugimi potrdil sicer že upokojeni avstralski plavalec James Magnussen, ki je v letih 2012 in 2016 osvojil tri olimpijske kolajne. "Mislim, da bomo doživeli poplavo zainteresiranih športnikov, ko bo določen termin iger," je dejal.

Coe, ki je velik zagovornik športa brez dopinga, je na novinarski konferenci pred začetkom dvoranskega atletskega prvenstva v Glasgowu dejal, kako je to vse brez smisla: "Res ne morem tega jemati resno. Sporočil bi le eno: če je kdo tako neumen, da bi v tem sodeloval, bo imel v ustaljenih, torej tradicionalnih tekmovanjih za daljši čas prepoved nastopa."

Članki iz rubrike