sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

(sm)
(sm)
0 15.11.2023 10:41:22

Slovenke dopolnile bogato zbirko

Ženska reprentanca, ki je nastopila na SP v Rumillyju.
BZS
Slovenska balinarska reprezentanca je na svetovnem prvenstvu za ženske in mešane discipline v francoskem Rumillyju osvojila eno srebrno in dve bronasti kolajni. Nina Volčina je osvojila naslov svetovne podprvakinje v hitrostnem zbijanju, bronasti medalji pa so osvojile Tadeja Petrič in Aneta Fidel v igri dvojic ter Nina Volčina in Tadeja Petrič v štafetnem zbijanju. Konec tedna bo škofjeloška Trata v Poreču napadala naslov evropskih klubskih prvakov v moški konkurenci.

Slovensko balinanje je osvojilo tri nove kolajne na največjih tekmovanjih. Na svetovnem prvenstvu za ženske in mešane discipline v francoskem Rumillyju je sedemčlanska izbrana vrsta potrdila, da Slovenija kljub izjemno močni konkurenci še vedno sodi v sam svetovni vrh. Slovenski balinarke in balinarji so v letu 2023 na evropskih in svetovnih prvenstvih osvojili kar 15 odličij, za nameček pa na svetovnem pokalu osvojili drugo mesto.



Končno dočakala finale

Prva slovenska junakinja Nina Volčina si je nastop v sobotnem finalu hitrostnega zbijanja priborila z zmago v petkovem polfinalu proti Italijanki Sereni Traversa s 34:32, v boju za naslov v zadnji disciplini svetovnega prvenstva pa jo je pričakala Turkinja Inci Ece Ozturk. V petminutnem finalnem nastopu pred nabito polnimi tribunami si je 23-letna slovenska reprezentantka že v prvih petih minutah pridelala pet točk zaostanka, na koncu pa je klonila s 27:40. "Končno sem dočakala nastop v velikem finalu, ki se mi je dolgo izmikal. V boju za zlato sem mogoče malce pregorela v preveliki želji, a sem kljub temu lahko zadovoljna," je povedala 23-letnica.



Dva brona za Petričevo, kolajna tudi za debitantko

Dvojica Tadeja Petrič in Aneta Fidel si je mesto na zmagovalnem odru priigrala z zmago v petkovem četrtfinalu proti favoriziranima domačinkama Coralie Rives in Pauline Gouilloud z 10:5, po sobotnem polfinalnem porazu proti hrvaški navezi Carollina Bajrić-Nikol Belasić s 4:10 pa sta se Slovenki morali zadovoljiti z bronom. Slovenija je bila po zaslugi Nine Volčina in Tadeje Petrič po petkovem porazu proti hrvaški štafeti Ria Vojković-Carollina Bajrić bronasta tudi v štafetnem zbijanju.

"Z debitantko Aneto sva v četrtfinalu nadigrali Francozinji in utišali domače navijače. Kot kaže, sva v tistem dvoboju porabili veliko moči, tako da v polfinalu nisva odigrali najboljše tekme. V polfinalu štafetnega zbijanja je bilo preveč zgrešenih krogel. Škoda, saj bi se lahko zavihteli na sam vrh. Želela sem si več kot dveh bronastih medalj," je priznala Petričeva.



Ob treh medaljah še dva četrtfinala

V igri posamezno je Tanja Marc po porazu z Argentinko Romino Bollati z 8:11 svoje nastope končala v četrtfinalu, tako kot Nina Volčina in Martin Zdauc v mešanem štafetnem zbijanju, Polona Premru v natančnem zbijanju ter Dejan Tonejc in Tadeja Petrič v mešanem krogu pa so izpadli v kvalifikacijah.



Selektor ženske izbrane vrste Dejan Koren je priznal, da je ciljal na vsaj eno zlato kolajno: "Ne morem biti povsem zadovoljen, saj nismo osvojili zlata. Očitno je to naša realnost. Konkurenca je vse zahtevnejša, svetovni vrh pa vse širši, saj je medalje osvojilo kar deset držav."



Slovenski prvaki po evropsko krono

Hrvaški Poreč bo konec tedna gostil zaključni turnir moškega klubskega evropskega pokala. V družbi italijanskih velikanov BRB Ivree in La Perosine ter črnogorskih prvakov Maini Budva bo evropsko krono napadala tudi škofjeloška Trata, ki je v četrtfinalu senzacionalno izločila branilca naslova in francoskega prvaka Saint Vulbas. Škofjeločani se bodo v sobotnem polfinalu ob 15.30 pomerili z italijanskim prvakom BRB Ivrea, medtem ko bo ob 9. uri na sporedu dvoboj med La Perosino in Maini Budvo, finalni obračun pa se bo v nedeljo začel ob 10. uri. V vsakem primeru bo imel novi evropski prvak slovenski pridih, saj za BRB Ivreo nastopata Aleš Borčnik in Anže Petrič, za La Perosino Davor Janžič in Jure Kozjek, za Maini Budvo pa Gregor Oprešnik.



Moličnik in Trobec prvaka med najmlajšimi

Balinarsko društvo Kozlek je v Zabičah gostilo državno prvenstvo v igri dvojic v kategoriji U-14, na katerem je nastopilo15 dvojic. Naslov državnih prvakov sta osvojila Žiga Moličnik in Anže Trobec (Kozlek Kuteževo). Drugo mesto sta zasedla Žan Štunf in Andraž Kantar (Pivka Oro Met 2), tretje Tomaž Bogataj in Žan Dajčman (Postojna 1), četrto pa Jakob Kobal in Nik Jager (Postojna 2). V nedeljo bo v Pivki na sporedu mladinsko državno prvenstvo v igri dvojic. 

Galerija

Članki iz rubrike