sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

zšis/spk
zšis/spk
0 14.11.2023 11:17:41

Odličen start Slovenije v odbojki sede

Odbojkarice so izvrstno začele lov na paralimpijsko vozovnico.
PARA VOLLEY EUROPE/S.K.
Slovenske odbojkarice sede so te dni v Egiptu, kjer bo do sobote, 18. novembra, potekal svetovni pokal. Najboljša na paralimpijske igre še neuvrščena reprezentanca si bo zagotovila vozovnico za paralimpijske igre v Parizu prihodnje leto.

V ženski konkurenci bo na prihajajočih paralimpijskih igrah tekmovalo osem ekip. Ob Italijankah, ki so aktualne evropske prvakinje (s 3:1 so ugnale Slovenijo, ki je prvič po letu 2003 igrala v finalu, op. p.), so si paralimpijsko vozovnico že zagotovili gostiteljica Francija, Brazilija, ZDA in Kitajska. Na voljo so še tri vozovnice – eno mesto bo zapolnil afriški prvak, po eno pa najboljša še neuvrščena reprezentanca na prej omenjenem svetovnem pokalu ter zmagovalka zadnjega kvalifikacijskega turnirja, ki bo prihodnje leto na Kitajskem.

Predtekmovanje, potem četrtfinale

Na tekmovanju v Egiptu bo igralo 10 ženskih reprezentanc, ki so deljene v dve predtekmovalni skupini. V predtekmovanju bo vsaka reprezentanca odigrala z vsako, temu pa bodo sledili izločilni boji. Začelo se bo s četrtfinalom, kamor se uvrstijo po štiri najboljše reprezentance iz vsake predtekmovalne skupine.

Dve tekmi, dve zmagi

Slovenija je tekmovanje začela v nedeljo, ko je s 3:2 premagala Ukrajino. Slovenija je dobila prvi in tretji niz, Ukrajina pa se je vsakič vrnila v igro – dobila je drugi in četrti niz. V petem je Slovenija odigrala zrelo in po učinkoviti akciji – servirala je kapetanka Lena Gabršček, akcijo pa je zaključila Valentyna Brik – prišla do pomembne uvodne zmage. "Gre za najtežjo tekmo na takem tekmovanju. Igrali smo proti Ukrajini, za katero vsi vemo, kako dobro je odigrala zadnje evropsko prvenstvo pred mesecem dni. Na tekmovanje v Egipt smo prišli brez dveh igralk prve postave, zato ima zmaga nad Ukrajinkami še večjo težo. Navdušen sem nad dekleti," je po prvi tekmi prvenstva povedal selektor Simon Božič. Včeraj, v ponedeljek, se je Slovenija pomerila z Nizozemsko in zabeležila še drugo zmago. Varovanke selektorja Simona Božiča so bile boljše s 3:0 v nizih.

Visoki cilji, žal brez dveh igralk

"Upam in želim si, da si v predtekmovanju priborimo čim boljše izhodišče po rednem delu. Če bi pristali vsaj na tretjem mestu v skupini, bi bilo to že dobro izhodišče za naprej," razmišlja selektor Simon Božič, ki ne more računati na dvojec Senta Jeler-Klara Vabič, igralki iz prve postave na letošnjem evropskem prvenstvu, kjer je Slovenija osvojila srebrno kolajno.

Oteženo delo

"Na žalost smo v Egipt prišli v precej okrnjeni zasedbi. Smo brez dveh igralk iz prve postave, s katero smo igrali na zadnjem evropskem prvenstvu v Italiji. To bo ekipi otežilo delo, saj je treba spremeniti tako sistem igre kot postavitev. Imele bomo težko delo, a cilj ostaja enak: na vsaki tekmi po zmago in dajati vse od sebe," pa je o turnirju v Egiptu povedala kapetanka Lena Gabršček.

Trikrat do zdaj

Slovenija je doslej trikrat igrala na paralimpijskih igrah: leta 2004 v Atenah in v Pekingu štiri leta kasneje, ko so naše odbojkarice zasedle četrto mesto, leta 2012 so bile v Londonu šeste.


Predtekmovanje
Predtekmovalna skupina 1:
Egipt, Kitajska, Ruanda, Nemčija, Mongolija
Predtekmovalna skupina 2:
Kanada, Brazilija, Slovenija, Ukrajina, Nizozemska

Tekme Slovenije
12. november: Slovenija – Ukrajina 3:2 (25:20, 19:25, 25:16, 21:25, 15:9)
13. november: Slovenija – Nizozemska 3:0 (25:13, 25:16, 25:13)
14. november: Slovenija – Kanada (10.30), Slovenija – Brazilija (19.00)

Postani športnik!
Vas mika, da bi se tudi sami preizkusili v parašportu? Pišite na e-naslov grega.dolinar@zsis.si in pomagali vam bodo! Tule je seznam vseh športnih klubov, sredin, ki omogočajo vadbo: www.zsis.si/postanisportnik/ponudniki-programov/Postani športnik.

Članki iz rubrike