zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
0 03.11.2023 11:36:00

Ubranili naslov svetovnih prvakov

Bolero in J Dance, članski formaciji
osebni arhiv
V poljskem mestu Kielce je pretekli teden potekalo svetovno prvenstvo v hip hopu, poppingu, hip hop battlih in breakingu. Na tekmovanju, ki ga je organizirala mednarodna plesna organizacija International Dance Organization (IDO), se je pomerilo okoli 4500 plesalcev iz 31 držav, na najvišjih mestih pa so stali tudi Slovenci.

"V prvi polovici tekmovanja smo bili kar malo razočarani, saj smo že razvajeni, da smo Slovenci vedno v finalu. Letos to ni uspelo niti otroškim niti mladinskim formacijam. Bilo je veliko razočaranje, ampak so bile žal preostale formacije po moji oceni zelo dobre – boljše od naših. V drugem delu tedna nam je Slovencem šlo bolje, saj smo imeli finala in stopničke," je svoje vtise strnil vodja slovenske reprezentance Robi Grmek.



Odlično prizorišče, a slaba organizacija
Grmek, ki je bil ves čas tekmovanja na voljo več kot 500 plesalcem in trenerjem ter bil vezni člen z organizatorjem, je povedal, da sta bila letos kraj in prizorišče tekmovanja odlična, pešala pa je organizacija: "Napovedovalec in odrski vodja nista opravljala svojega dela, DJ je imel svoj način spuščanja glasbe, kar večini plesalcev ni bilo všeč, glasbo jim je ugašal, ko so še plesali, napovedovalec je govoril med glasbo."



Sedem od devetih določilo, da so najboljši

Najbolje so se na omenjenem tekmovanju odrezali plesalci ljubljanskega kluba Bolero in v koreografiji Ane Vodišek ubranili naslov svetovnih prvakov. "Res je bila napeta tekma, ker so bile od prvega dne ocene sodnikov zelo mešane, zato nismo vedeli, kaj pričakovati. Ampak smo dali vse od sebe in na koncu zmagali s sedmimi prvimi mesti (sedem od devetih sodnikov se je odločilo, da smo najboljši), kar je res neverjetno – še posebej za to tekmo – in dodatna potrditev, da smo dobro sestavili in dobro plesali," je bila po svojih besedah presrečna Vodiškova, ki je na omenjeni tekmi opravila tudi poizkusno sojenje, saj opravlja izpit za mednarodno plesno sodnico.



Svetovna prvaka sta postala tudi Ian Hotko in Vanessa Praunseis iz mariborskega kluba Vibe. Kot par sta zmagala v plesni zvrsti popping, kot solist pa je Hotko po zlatu segel v poppingu, kot tudi v hip hop battlih.



Ogromno treningov

Tit Ćatović, ki si je med starejšimi mladinci v poppingu priplesal bron, med hip hop starejšimi mladinci pa 5. mesto, je povedal, da treme skorajda nima: "Tekmujem z užitkom do plesa in si želim, da bi gledalci to videli in se zabavali, uživali z menoj. Zato se tudi ne obremenjujem z rezultatom, kar je navadno vzrok treme. Kljub temu sem osredotočen na to, da čim bolje odplešem."



Mladi plesalec, ki trenira v društvu Plesni studio Novo mesto pod budnim očesom Andraža Mraka, je povedal, da veliko vadi tudi doma, saj tako izboljša tehniko in trike, s treningi pa se tudi sprosti.



Tretja na svetu med hip hop člani sta postala Benjamin Xhaferi in Ožbej Vodnik iz ljubljanskega J Dance studia. Xhaferi, ki je tudi glavni koreograf v omenjenem studiu, je povedal: "Pravzaprav treme nimam, to razumem kot trenutni dvig adrenalina, ki pride zaradi navdušenja nad nastopom. Veliko garam za to in edini pravi način na odru je uživati v nastopu." Kot je še dejal, si dodatne treninge prilagaja glede na svoj prosti čas, motivacijo pa vedno dobi od soplesalcev in glasbe. »Celotna ekipa in s tem tudi midva kot par garamo na polno in edini način, da dvigamo nivo, je, da treniramo zelo intenzivno," je povedal Xhaferi in dodal, da so mu velik navdih tudi svetovno znani plesalci, kot so Kenso Alvares, Lyle Beniga, J Blaze in podobni. Benjamin je skupaj s klubskimi kolegi osvojil še dva brona z malo skupino Sticky in formacijo Mr Morale.



V Laško prihajajo mednarodni plesalci

Na sedemdnevni mednarodni plesni dogodek v športni dvorani Tri lilije v Laškem pa je v končnih pripravah tudi Plesna zveza Slovenije – Sekcija za moderne tekmovalne plese.



V sodelovanju s Thermano Laško se bo na IDO Evropskem prvenstvu v šov plesih in IDO Svetovnem prvenstvu v street dance šovu med 9. in 15. novembrom na plesišču zvrstilo skoraj 2500 tekmovalcev iz 27 držav v vseh starostnih kategorijah in disciplinah solisti, solistke, dvojice, skupine, formacije, celo produkcije. Gledalci si bodo v živo ali prek prenosa ogledali tudi nov format tekmovanja v performing arts improvizaciji in tekmo za svetovni pokal v hip hopu. Vlogo glavne sodnice je mednarodna zveza dodelila slovenski sodnici Mimi Marčac Mirčeta, v vlogi delegata IDO pa bo kar predsednik mednarodne organizacije dr. Velibor Srdić iz Bosne in Hercegovine. V vlogi vodij tekmovanj bosta v Laškem Fiona Johnson, predsednica sekcije MTP in športna direktorica IDO, ter Jadran Živković, predsednik PZS.



"Slovenijo bo zastopala številčna reprezentanca: 280-članska na EP in skoraj 600-članska na SP, in glede na dosedanje rezultate lahko upravičeno pričakujemo, da bomo (večkrat) slišali Zdravljico in ploskali domačim novim/starim prvakom. Pridite pogledat in navijat za odličen ples," je v Laško povabila Vesna Huber, ki na PZS tako ali drugače bdi nad tekmovalci na mednarodnih in domačih tekmah.




Članki iz rubrike