nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

STA
STA
0 03.11.2023 10:46:21

Andrej Kraševec vztraja pri 51 odstotkih možnostih za Slovenijo v Sevilli

tzs
Kapetan Andrej Kraševec je eden ključnih mož slovenske ženske teniške reprezentance, ki bo naslednji teden nastopila na zaključnem turnirju najboljših dvanajstih ekip pokala Billie Jean King v Sevilli. Na zadnjih treh akcijah Slovenije je napovedal, da imajo njegove varovanke 51 odstotkov možnosti za uspeh. Pri tem vztraja tudi tokrat.

Štiriinštiridesetletni Andrej Kraševec je vlogo kapetana prevzel 2017, ko je bila Slovenija v drugi evroafriški skupini. Uvodna leta niso bila rožnata, kot rad sam pove, v zadnjem letu in pol pa je bila pot Slovenije postlana s cvetlicami.

Aprila lani v Antalyi je Slovenija napredovala iz 1. evroafriške skupine, novembra 2022 je v Velenju senzacionalno premagala Kitajsko, letos aprila pa je proti Romuniji v Kopru nadoknadila zaostanek 0:2 in se uvrstila na finalni turnir najbolj prestižnega ekipnega tekmovanja, ki je od leta 1963 spremenil tri imena - iz pokala Federacij v pokal Fed in zdaj v pokal BJK.

Andrej Kraševec, ki je v svoji igralski karieri prišel do 598. mesta na svetu in ki je v reprezentanci Davisovega pokala izgubil le enega od petih dvobojev, je kot osnovo svojega dela postavil Tamaro Zidanšek in Kajo Juvan. Vseskozi je verjel, da bosta ti dve tekmovalki ključni za razvoj slovenskega ženskega tenisa po upokojitvah Katarine Srebotnik, Tine Pisnik, Maje Matevžič in Tine Križan, ki so leta 2003 igrale v četrtfinalu pokala Fed in v Portorožu gostile reprezentanci Rusije in ZDA.

Odprt in sproščen odnos, predvsem pa zmagovalna ter optimistična miselnost s tekmovalkami so se mu obrestovali. Tamara Zidanšek in Kaja Juvan sta se vedno odzvali vabilu v reprezentanco, kar je bilo pri prejšnjih generacijah vključno s Polono Hercog, katere trener je bil nekaj časa tudi Andrej Kraševec, prej izjema kot pravilo.


"Skupaj s strokovnim vodstvom Teniške zveze Slovenije smo že v startu vse stavili na Tamaro in Kajo. Na začetku je bilo precej porazov, a smo vztrajali in gradili odnose. Ni bilo lahko, saj sta obe zelo tekmovalni in težko preneseta neuspehe. Ostali smo skupaj - se tolažili ob porazih in se veselili zmag. Obe sta ves čas kazali neverjetno pripadnost slovenskemu dresu; Zidanšek in Juvan sta lahko zgled, kako se je treba boriti za slovenske barve," je dejal Kraševec.

"V reprezentanci sta manjkali le, ko sta bili poškodovani, sicer pa sta se vedno odzvali povabilu," je nadaljeval kapetan. "Zavedati se moramo, da to ni samoumevno. Imamo ogromno primerov v drugih športih, ko igralci zavrnejo klic v izbrano vrsto. Jaz se trudim, da igralke uživajo v reprezentanci, da se imajo fino, da se šalimo in smejimo, a vedno s ciljem, da na koncu zmagamo."

Andrej Kraševec je trikrat zaporedoma napovedal, da bo Slovenija napredovala. V Turčiji 2022 je bilo to dokaj samoumevno, saj je bila Tamara Zidanšek tedaj najvišjeuvrščena igralka na turnirju 1. evroafriške skupine. V Velenju proti Kitajski s štirimi igralkami med prvih 100 na svetu je bil že deležen nejevernih pogledov, v Kopru po zaostanku 0:2 pa je bila zmaga praktično znanstvena fantastika.

"Pravim, da imamo 51 odstotkov možnosti, da se v Sevilli prebijemo čez skupinski del. Veliko je odpovedi najboljših igralk, mnoge reprezentance so sestavljene na novo in se šele privajajo na ekipno vzdušje. Na papirju zagotovo nimamo možnosti, kaj se bo zgodilo na terenu, pa je odvisno od nas," dodaja Kraševec.

Slovenija bo v torek ob 10.00 igrala z Avstralijo, v petek prav tako ob 10. uri pa s Kazahstanom. V polfinale se bo uvrstila le najboljša ekipa iz skupine.

Članki iz rubrike