sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

(pk)
(pk)
0 02.11.2023 11:02:04

Ko lahko vse skupaj oceniš s čisto desetko

Žiga Brinjevec
PETER KASTELIC/AZS
V sklopu ljubljanskega maratona je v centru prestolnice tudi letos potekalo Prvenstvo Slovenije v uličnem teku za osnovne in srednje šole.

Za naslove so se pomerili srednješolci in osnovnošolci od 6. do 9. razreda. Osnovnošolci so morali preteči 1800 metrov, srednješolci pa dobrih 3000 metrov. Teki so potekali v suhem vremenu, so pa bile ljubljanske ulice mokre, ker je dan prej deževalo, zato nekaj previdnosti na ovinkih ni bilo odveč.



Med dijaki, tekli so vsi skupaj, je prvi v cilj pritekel obetavni slovenski atlet Žan Ogrinc (9:01,5) iz II. gimnazije Maribor, ki se je veselil naslova med letniki 2005 in 2006, med dijaki letnik 2007 in mlajši pa je slavil Žiga Brinjevec (9:07,9) iz Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje. "Po ljubljanskih ulicah sem tekel prvič in priznati moram, da je super. Zame je bila to danes trening tekma. Trasa je bila lepa, vse je bilo odlično. Upal sem celo, da bo tempo malo počasnejši, a sem imel vseeno dovolj moči za ciljni sprint. Do takrat pa je bil cilj le držati vodilne," je povedal mladi Mariborčan, ki je letos osvojil srebrno kolajno v teku na 800 metrov na olimpijskem festivalu evropske mladine, ki je potekal v štajerski prestolnici: "Za mano je odlična sezona, nisem si predstavljal, da bo tako uspešna. Zdaj imam nalogo, da se čim bolje pripravim na naslednjo, da bo še veliko boljša."


Brinjevec pa je v cilju povedal: "Letos je bilo zanimivo teči po Ljubljani. Nastopil sem že lani, a je bilo deževno, zato mi tek ni ostal v najlepšem spominu. Letos je bilo povsem drugače, vreme je bilo lepo, vseeno pa je bilo naporno. Na stezi tečem na malo krajših razdaljah, zato je bilo to danes precej težje."


Med dijakinjami letnikov 2005 in 2006 je bila s časom 9:53,3 najhitrejša Tia Tanja Živko (Šolski center Celje), med dijakinjami letnika 2007 in mlajšimi pa s časom 10:09,9 Ana Vita Verneker (Šolski center Ravne na Koroškem). Obe sta v atletskih krogih dobro znani in zelo obetavni tekačici, že lani pa sta slavili tudi na ljubljanskem maratonu, le da vsaka eno starostno kategorijo nižje. "Super je bilo, ta tek sem že kar pogrešala. Malo je bilo spolzko, a ni bilo preveč moteče. Sem pa kar zadovoljna, da je konec sezone, ki jo sicer lahko ocenim s čisto desetko. Zdaj me čaka malo počitka in treningi za prihodnje leto, ko bo glavni cilj mladinsko svetovno prvenstvo v Peruju," je dejala Tia Tanja, ki se letos prav tako lahko pohvali s kolajno na olimpijskem festivalu evropske mladine v Mariboru in s številnimi državnimi rekordi v svoji starostni kategoriji.



"Uživala sem. Vsako leto je tu res lepo teči. Proga je zanimiva, saj je veliko ovinkov. Z letošnjo sezono sem zelo zadovoljna, se pa že veselim naslednje, ko bom prvo leto mladinka in se mi odprejo številna mednarodna tekmovanja," je pojasnila mlada Korošica Vernekerjeva. 



ZMAGOVALCI OSNOVNE ŠOLE

Učenci letnik 2009: Matic Krašovec (OŠ Lava)
Učenke letnik 2009: Sofija Potič (OŠ Škofljica)
Učenci letnik 2010: Erik Jurca (OŠ Riharda Jakopiča)
Učenke letnik 2010: Enja Martinšek (OŠ Savsko naselje)
Učenci letnik 2011: Vid Kuhar (OŠ Raka)
Učenke letnik 2011: Neža Pavšič (OŠ Idrija)
Učenci letnik 2012: Miha Konušek (OŠ Ob Dravinji)
Učenke letnik 2012: Taja Kravanja (OŠ Bovec)




Članki iz rubrike