zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Patricia Nagashi Brilli
Patricia Nagashi Brilli
0 08.09.2023 11:49:27

Mimi Marčac Mirčeta v svojem plesnem centru poučuje le art discipline

Barbara Zajc
Mimi Marčac Mirčeta je koreografinja, plesna učiteljica, trenerka ter ustanoviteljica in vodja plesnega centra Mimi. Bila je mentorica in predavateljica v okviru šolanja za kadre modernih plesov pri Plesni zvezi Slovenije (PZS) in Fakulteti za šport.

Mimi Marčac Mirčeta je tudi mednarodna plesna sodnica ter tako doma kot v tujini cenjena plesna pedagoginja. Trenutno je predsednica strokovnega komiteja za jazz ples pri Mednarodni plesni organizaciji International Dance Organization (IDO).

mimi
Barbara Zajc

PRVA ZMAGA ZA SAMOSTOJNO SLOVENIJO
V nekdanji plesni šoli Urška je 25 let oblikovala program za jazz balet in preostale art discipline. In prav njeni 'urškaši' so kot prvi Slovenci daljnega leta 1992 v Bremnu na svetovnem prvenstvu v show plesu zmagali s člansko formacijo Satan Alley. Članica zmagovalne ekipe je bila tudi Mirjam Poterbin, mama Luke Dončića, Marčac Mirčetovo pa na dogodek veže predvsem spomin, da se je Slovenija takrat ravno osamosvojila in naše himne še niso imeli, zato so jo plesalci kar sami zapeli.

Marčac Mirčetova poudarja, da so bila 90. leta prejšnjega stoletja drugačna tudi zato, ker so bili takratni plesalci v članskih formacijah starejši od 18 let. To so bili tudi začetki sekcije modernih tekmovalnih plesov na PZS in po mnenju Marčac Mirčetove so bili vsi navdušeni: "Spomnim se, da smo po tekmi vsi skupaj naredili zabavo kar v garaži, kjer smo imeli parkirane avtobuse. Skupaj smo plesali in proslavljali vsi Slovenci!"

433-21-mimi 2
Barbara Zajc

Tudi zdaj je Marčac Mirčetova vesela vsake slovenske zmage: "Saj v tujini ne tekmujemo več v imenu kluba, ampak v imenu države in smo člani reprezentance. Če se le da, navijamo vsi eden za drugega."


LETOS IZVRSTNI PLESALCI
Po mnenju Marčac Mirčetove so bili njeni plesalci letos res izvrstni. Vsi so zamenjali starostno skupino, zato niso pričakovali velikih dosežkov. "Vendar smo presenetili sami sebe!" je navdušena Marčac Mirčetova, ko našteva uspehe. Na evropskem prvenstvu v jazzu na Poljskem, ki se je odvijalo od 23. do 26. junija, se je članska mala jazz skupina Roxanne uvrstila na peto mesto. Vsi solisti in pari so prišli v polfinale. Mala mladinska jazz skupina, sestavljena iz samih 13-letnic, po mnenju sogovornice zagotovo najmlajša mladinska skupina, je prav tako prišla do polfinala.

433-21-roxa
Roxanne
osebni arhiv

Tudi na državnem prvenstvu so skoraj v vseh disciplinah, v katerih so plesali, postali vice prvaki ali prvaki pokalnih turnirjev. A najpomembnejše je Marčac Mirčetovi dejstvo, da so se vsi tekmovalci plesnega kluba Mimi s svojimi rezultati uvrstili v slovensko reprezentanco za prihajajoče svetovno prvenstvo v jazzu in evropsko prvenstvo v show plesu. Marčac Mirčetova ob tem prizna, da imajo v njenem klubu več solistov in dvojic: "Predvsem zato, ker so solisti in dvojice sprejeti v olimpijski komite in imajo veliko več tekmovanj kot skupinske točke. Imajo tudi pet pokalnih turnirjev, kjer zbirajo točke, in na podlagi njih se uvrstijo v reprezentanco."

"Nastopali smo s 16 plesnimi točkami na letošnjem državnem prvenstvu in si priplesali devet kolajn," strne letošnje domače uspehe Marčac Mirčetova, ki je že vrsto let tudi koreografinja italijanski prvakinji Angeli Piotto, lanski evropski prvakinji in vice svetovni prvakinji.

433-21-mimi 3
Jaka Daneu

VSESTRANSKA PLESALKA S SRCEM PRI JAZZU
Marčac Mirčetova, ki danes vodi butični plesni klub, je nekoč plesala in koreografirala tudi rock'n'roll, locking, step … "Vendar je velika razlika med biti plesalec ali učitelj plesa. Moja velika ljubezen je jazz in vse preostale art discipline. In v tem, se mi zdi, sem dobra in imam še kaj povedati."

Sistem učenja v plesnem centru Mimi vsako leto še nadgrajujejo in izpolnjujejo, vabijo nove, zanimive ljudi, ki jim pomagajo raziskovati, poiskati in najti nov gib, nov element.

Za hip-hop tako pri njih ni dovolj prostora: "Mislim, da je v Ljubljani res veliko drugih plesnih šol. Če si kdo iz centra želi na hip-hop, mu tudi osebno pomagam in priporočim, kam naj gre," doda Marčac Mirčetova, katere smisel življenja je učenje in raziskovanje, saj ti tega nihče ne more vzeti.

Članki iz rubrike